De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) organiseert in samenwerking met de “Stichting Innonoise” de nationale geluidshinderdag met als thema:
Geluid en transformatie
De opgave voor de gemeenten!
Dinsdag, 27 maart 2018 (De Eenhoorn, Regardz, Amersfoort)
De ruimte in stedelijk en landelijk gebied wordt steeds schaarser, maar de opgave voor gemeenten om meer woningen te bouwen neemt toe! Deze uitdaging (of spagaat) vraagt om andere, innovatieve oplossingen, waarbij kwaliteit en gezondheid centraal staan. Een gezonde, ruimtelijke, afweging waarbij geluid een van de bepalende milieufactoren is.
Steekwoorden die hierbij horen: Goede ruimtelijke ordening en milieu, Wonen en werken, Transitie kantoren, Oprukkende woningbouw, Geluidsruimte, Geluidszone, Milieuzonering, Verdichting en Inbreiding!
Kortom een behoorlijke opgave!
Opzet
De Nationale Geluidshinderdag 2018 heeft een informatief karakter dat tot uiting komt in de keuze van de sprekers en de aard van hun voordrachten. Deskundige sprekers zullen hun kennis en ideeën overdragen en zullen op adequate wijze vragen uit de zaal beantwoorden. Er wordt ruim gelegenheid geboden voor het stellen van vragen en discussie onder leiding van Erik van Heijningen (dagvoorzitter/discussieleider).
Gelet op het informatieve karakter van de Nationale Geluidshinderdag is er een informatiemarkt/expositie voor bedrijven en andere organisaties.
Doelgroep
Alle beroepshalve bij de opgave in het stedelijk gebied betrokken personen. Dit zijn o.a. geluid adviseurs, zoals technische en beleidsambtenaren van gemeenten, regio's (Milieudiensten en RUD’s), provincies en rijk, planologen, het (georganiseerde) bedrijfsleven (zoals bouwers en projectontwikkelaars), woningbouwcoöperaties, GGD’s, onderzoekers, adviseurs.
Programma
8.30 uur Inloop: koffie en/of thee en gelegenheid de expositie te bezoeken
9.50 uur Welkomstwoord door Hans van der Vlist, voorzitter van de NSG.
10.00 uur Woonoplossingen in bestaand leegstaand vastgoed, door Jean Baptiste Benraad (RVO.nl)
10.25 uur Gezondheid, geluid en transformatie, door Jan Woldman (GGD Amsterdam en GGD GHOR Nederland)
10.50 uur De visie van een grote ontwikkelaar in Nederland, door Martijn van Gelderen (BPD ontwikkeling)
11.15 uur Discussie
11.30 uur Intermezzo: Kester Freriks over zijn boek "Stilte, ruimte, duisternis. Verkenningen in de natuur"
12.00 uur Lunchpauze
13.00 uur De basiskaart geluid als tool voor planvorming, door Dorien Lolkema (RIVM)
13.25 uur Goede planologie met het oog op akoestische ruimtelijke ordening, door Joram van Otterloo (IMOSS)
13.50 uur Slimme gezonde stad, voorbeeldproject in de gemeente Schiedam, door Bert Vos (Gemeente Schiedam)
14.15 uur Discussie
14.30 uur Koffie / Thee pauze
14.55 uur Gezondheidsaspecten ivm (hoog) geluidsbelast bouwen, door Miriam Weber (Gemeente Utrecht)
15.25 uur Relatie tussen geluid en andere milieu-opgaven (Energie, Klimaat, Breeam), door Mirjam Aarden (DGMR)
15.50 uur Een juridisch akoestische kijk, wat zijn de minimumeisen, vanaf welk moment afweging tot welk niveau kun je gaan, door Dorien Cleton (Cleton & com)
16.15 uur Discussie
16.30 uur Afsluiting
Naborrel en bezoek expositie
Hier kunt u zich aanmelden
Hoofdsponsor van de dag: DGMR
Co-sponsor, ALCEDO
STILTE, RUIMTE, DUISTERNIS De strekking van zijn boek is dat stilte een beslissende levensnoodzaak is. Hij verbindt stilte met de ruimtelijke ontwikkeling van ons landschap en met een bijzonder nieuw fenomeen: de Dark Sky Association, een beweging die zich inzet de nachtelijke stilte en duisternis te bewaren, zodat de sterren en de Melkweg gezien kunnen worden. In zijn presentatie laat hij beelden zien van stilte in natuur, kunst en wetenschap. |
|
Kester Freriks (1954) is auteur van natuur- en vogelboeken, waaronder Verborgen wildernis. Ruige natuur en kaarten in Nederland, Vogels kijken en Langs de IJssel. Natuur en cultuur in de IJsselvallei. Hij is verbonden aan de cultuur- en boekenredactie van NRC Handelsblad. |