Contact

Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Geen grote concerten meer in de Kuip

18 april 2024

In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd. De Kuip wordt gecompenseerd met een “miljoenenbedrag” door de gemeente.
Zie bron: Nieuws.nl

130 Km, hoe zo?

17 april 2024

Naast een toename van het aantal ongelukken bij een hogere snelheid op de weg, benoemt Hoogleraar Transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft ook andere redenen om vast te houden aan een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur: extra brandstofkosten, een hogere CO2-emissie en meer geluidshinder voor de omgeving.
Zie bron: eenvandaagAvroTros

Meer informatie via NSG

Schiphol: meer vluchten, minder klachten

16 april 2024

In 2023 is het aantal vliegbewegingen op Schiphol naar verhouding meer gestegen dan het aantal meldingen over geluidsoverlast. Dit blijkt uit de jaarrapportage van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol.
Zie bron: Luchtvaartnieuws  Zie ook: NOS

Zorgen over komst windturbines

16 april 2024

Zuid-Holland maakt zich zorgen over plannen om het aantal windturbines op land uit te breiden Provinciale Staten zien steeds meer (wetenschappelijke) rapporten waarbij er een causaal verband wordt gelegd tussen windturbinegeluid en een ongezonde leefomgeving.’
Zie bron: Het Contact

Veel klachten over F35

16 april 2024

Er komen geen maximale norm voor geluidspieken van toestellen op vliegbasis Leeuwarden. Omwonenden klagen al jaren over geluidsoverlast door oefenvluchten van F-35-straaljagers. Wel geluidsgrens aan het jaargemiddelde.
Zie bron: NOS

Tata Steel ook lawaai

11 april 2024

Tata Steel en andere bedrijven op industrieterrein IJmond veroorzaken ernstige geluidsoverlast in de omgeving en dat is schadelijk voor de gezondheid van de bewoners rond het gebied.
Zie bron: RTLNieuws

Beleid nachthoreca Utrecht op de schop

10 april 2024

Het geluidsoverlastbeleid voor nachthoreca in Utrecht moet rechtvaardiger, vinden vijf raadsleden. Daarom stellen ze een nieuwe aanpak voor, naar onder meer Antwerps en Londens voorbeeld. Wie gaat wonen waar je kan weten dat er geluidsoverlast is, heeft dan "minder recht van klagen".
Zie bron: RTVUtrecht

Vliegtuigen iets minder luidruchtig

10 april 2024

Ondanks iets minder lawaai per vliegtuig neemt het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toe. Inspectie Leefomgeving en Transport toont dat in een rapport.
Zie bron: Luchtvaartnieuws 

Rijk worstelt met vonnis over Schiphol

10 april 2024

Op 20 maart oordeelde de rechter dat de Staat onrechtmatig handelt en de belangen van omwonenden niet goed meeweegt bij beslissingen over luchtvaartbeleid. Het kabinet beziet wat er maakbaar is in 12 maanden en in welke mate dat invulling geeft aan het vonnis. Daarom overweegt het Rijk beroep.
Zie bron: NOS

Wonen boven nachtclub

10 april 2024

Woningcorporatie Ymere koppelde een groep slechthorende jongeren aan de woningen boven club Akhnaton in het centrum van Amsterdam: "Dit is echt een win-winsituatie."
Zie bron: raarmaarwaar

Kanttekening NSG:

Probleem voor iedere nachtclub en hinder zijn de lage tonen. 'Slechthorenden' horen die vaak heel goed!. Buiten dat moet de club 'gewoon' voldoen aan geluidregels onafhankelijk van de mensen die er boven wonen. De verhuurder handelt niet alleen 'buiten het boekje', maar verhuurt bovendien woningen met een ernstig gebrek. Zie NSG Richtlijn: muziekgeluid bij horeca

Bouwen op luidruchtige plek

09 april 2024

Op het laatste onbebouwde stukje van het Eemplein in Amersfoort komt een grote woontoren. Er kleeft wel een nadeel aan de locatie: er is altijd lawaai. Toch gaf de gemeente groen licht voor de woontoren pal langs het spoor en de rotonde Nieuwe Poort. Eén van de drukste en meest lawaaierige plekken van de stad. Bouwen op lawaaierige stukken gaat volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer vaker gebeuren. Volgens hem moet je nadenken over een ondergrens. "Woningen waar je raam gesloten moet blijven klinkt als een dieptepunt." 
Zie bron: RTVUtrecht

Verbod nachtvluchten verplaats hinder

04 april 2024

Transavia wil publiek overtuigen van nut nachtvluchten en betoogt dat een nachtsluiting er voor zorgt dat geluidsoverlast zich verplaatst naar vlak voor en na de nacht.
Zie bron: transport-online

Oplossing burenlawaai met lief briefje

04 april 2024

De Italiaanse Martina woont al een tijdje in een flatgebouw in Londen. Maar de laatste tijd werd ze in het weekend voor dag en dauw wakker door haar buren, die in de vroege uurtjes al op hun piano speelden. Dus schreef ze een beleefd briefje om te vragen of het in het weekend iets stiller kon, zodat ze langer kon slapen. Maar haar hart smolt ogenblikkelijk toen ze een lief antwoord kreeg van de pianospelende kinderen van de buren.
Zie bron: nieuwsblad.be

Krimp Schiphol: geen economische schade

04 april 2024

Nederland kan tot één op de drie vluchten schrappen zonder directe kosten voor de Nederlandse economie. Die conclusie trekken docent annex luchtvaartcriticus Paul Peeters (BUAS) en luchtvaarteconoom Eric Pels (VU), die onderzoek deden naar de geplande Schipholkrimp in opdracht van Natuur & Milieu. Die organisatie is voorstander van het verminderen van het aantal vluchten op de luchthaven.
Zie bron: Luchtvaartnieuws

Minder lawaai Brussels AirPort

04 april 2024

De nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport maakt groei mogelijk. Er is een aantal voorwaarden aan gekoppeld op het vlak van geluidshinder en stikstofuitstoot. Een verbod op nachtvluchten zit daar niet bij.
Zie bron: trends.knack

R'dam Airport groeit

04 april 2024

Rotterdam The Hague Airport is buitengewoon in trek. Vorig jaar passeerden er meer reizigers dan ooit de draaideuren van de vertrekhal. “Maar groei is geen doel op zich”, zegt CEO Wilma van Dijk. “We willen naast het verbinden van de stad en regio met Europese bestemmingen, immers ook een goede buur zijn.”
Zie bron: zakenreisnieuws

Auto van de weg gehaald

04 april 2024

Politie Katwijk heeft een controle op geluidsoverlast van motorvoertuigen gehouden. Een luidruchtige pick-up viel op. Er werd 94 decibel geconstateerd waar 82 decibel is toegestaan. Er staat nu een WOK (Wacht Op Keuren) op dit voertuig. Dit houdt in dat het voertuig opnieuw gekeurd moet worden nadat hij is aangepast naar het juiste geluidsvolume.
Zie bron: RTVKatwijk

Controle nachtvluchten

28 maart 2024

Recreatievliegtuigen en privéjets worden vanaf zondag extra gecontroleerd of ze zich wel aan de afgesproken vliegtijden op Schiphol houden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat vooral controleren of ze ongeoorloofd 's nachts vliegen en zo geluidsoverlast voor omwonenden veroorzaken.
Zie bron: ILT

Vakantiewoningen vogelvrij

28 maart 2024

Het verkeersgeluid is struikelblok voor de transformatie van vakantiehuizen naar woningen aan de Zeegserweg in Schipborg.  Bij de twee recreatiewoningen die het dichtst bij de provinciale weg staan, overstijgt het verkeerslawaai de wettelijke geluidsnormen voor woningen. Daarom kunnen de vakantiehuizen niet zomaar een woonbestemming krijgen. Voor vakantiehuizen gelden geen geluidsregels niet.
Zie bron: RTVDrenthe

Lawaai vliegtuig

28 maart 2024

Waarom produceren vliegtuigen lawaai? Wat is geluid en hoe kan je het beheersen? In een video beantwoordt Marijn Sanders, geluidsexpert aan de Universiteit Twente, dit soort vragen. Hij laat zien hoe het geluid minder kan worden.
Zie: Nu.nl

Moeten motorcrossers hun biezen pakken?

25 maart 2024

In de Utrechtse gemeenteraad zijn vragen gesteld over het circuit Lage Weide.  De motorcrossbaan zorgt voor te veel luchtvervuiling en geluidsoverlast, ook zou de ruimte volgens sommigen beter benut kunnen worden. Moeten motorcrossers hun biezen pakken? Als het aan de Utrechtse fractie van GroenLinks ligt, verdwijnt de motorcrossbaan namelijk uit Utrecht.
Zie bron: RTVUtrecht

Veel gemeenten tegen nieuwe vliegroute Schiphol

25 maart 2024

Meer dan twee derde van gemeenten in Utrecht en Gelderland wil geen nieuwe aanvliegroute naar Schiphol over hun gebied. 28 procent van de gemeenten vindt het nog te vroeg om stelling in te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).
Zie bron Luchtvaartnieuws

Aanpak lawaai voetbalkooi

25 maart 2024

De gemeenteraad van Oegstgeest heeft een motie aangenomen die de geluidsoverlast van de voetbalkooi in de Spaargarenstraat moet aanpakken. De kooi ligt tussen twee woningen ingeklemd en veroorzaakt voor direct omwonenden veel hinder. Kinderen uit de buurt halen juist veel plezier uit de kooi.
Zie bron: Sleutelstad

Afstandsnormen windmolens

25 maart 2024

De VVD-fractie van Overijssel heeft aan de gedeputeerde schriftelijke vragen gesteld over de toepassing van afstands- en geluidsnormeringen voor het in gebruik nemen van windturbines.
Zie bron: TwenteFM

Omwonenden Schiphol halen hun recht.

21 maart 2024

De staat heeft de belangen van omwonenden van Schiphol niet genoeg meegenomen in de besluiten rond het vliegverkeer op de luchthaven. Dat heeft de rechter beslist in een bodemprocedure over de geluidshinder rond de luchthaven, die werd aangespannen door een aantal omwonenden. De staat handelt daarmee volgens de rechter onrechtmatig en moet binnen een jaar gaan handhaven op basis van het Luchthavenverkeerbesluit. Ook moet de staat ervoor zorgen dat bewoners makkelijker aan de bel kunnen trekken als zij grote geluidshinder ervaren.
Zie bronnen; NOS en BNR

Ziek door windmolens

21 maart 2024

Het zorginstituut Nivel betoogt dat 'ziekte door windmolens' meevalt. Een groep huisartsen is het daar niet mee eens en zien veel patiënten met angst, depressie en stress in hun praktijk. Ze pleiten dat het voor artsen makkelijker wordt om gezondheidsproblemen door windturbines te registeren.
Zie bron: EenVandaag