Geluid in het nieuws/archief

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

 

Bas wil platen terug

11 november 2019

Bas* organiseert op een vrijdagavond een feestje. Hij heeft namelijk een mooie geluidsinstallatie en een grote collectie vinylplaten. Een gezellige avond met leuke muziek. Maar aan deze gezellige avond komt helaas een einde als er ineens twee politieagenten naar binnen lopen. De buurt heeft namelijk geklaagd over geluidsoverlast. Om een einde aan de geluidsoverlast te maken neemt de politie al zijn geluidsapparatuur en de platencollectie in beslag. Bas is het hier niet mee eens. Hij wil zijn spullen terug! De ombudsman roept de politie tot de orde.
Zie bron: ombudsman

90 hard genoeg

11 november 2019

De maximumsnelheid moet naar 90 km/u. De Tweede Kamerfractie moet zich daar hard voor maken, zo bepaalde D66 op het partijcongres. Dit meldt het ANP zaterdag. Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 zei gisteren nog in ' Goedemorgen Nederland' dat hij het voorstel 'wel erg radicaal' vond. Verder zei Jetten: '90 op de snelweg? Ik kan mij niet voorstellen dat mensen zich daar aan gaan houden. Ik zou vooral willen kijken op welke plekken hij van 130 naar 100 kilometer per uur kan.' Het bestuur van D66 oordeelde ook negatief, maar de leden stemden toch in meerderheid voor.
Zie bron: blikopnieuws

Motorrijders vrijspel

11 november 2019

Herrie makende motorrijders hebben weinig te vrezen van de politie. Die deelde afgelopen jaar bij geluidsmetingen zo'n 100 boetes uit voor een geluidsovertreding aan motorvoertuigen, waaronder motoren. Ook blijkt dat lawaaiuitlaten die niet de openbare weg op mogen bij tal van motordealers worden verkocht en op verzoek van de klant worden gemonteerd. Dit blijkt uit onderzoek van 'De Monitor' (KRO-NCRV).
Zie bron: monitor.  Zie ook nieuwsmotor

Hoger en minder

11 november 2019

Hopen op stillere vliegtuigen, zoals de luchtvaartsector doet, is volgens bewonersgroepen een illusie. De overlast neemt vrijwel niet af. „Alleen hoger aanvliegen en minder vluchten kunnen het gezondheidsrisico voor meer dan 1,5 miljoen Nederlanders op korte termijn terugdringen.” Tot die conclusie komt de werkgroep ’Oegstgeest Zonder Vlieghinder’. Leden van die werkgroep hebben een nieuw onderzoek afgerond op basis van nieuwe data en op basis van de nieuwe richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor vliegtuiglawaai.
Zie bron: haarlemsdagblad. zie ook; sleutelstad

GTL Award voor Albert Heijn

11 november 2019

Uit handen van Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaam ondernemen en oud-minister van VROM, ontving Albert Heijn een GTL-award voor haar aanpak van geluidsoverlast en emissies bij supermarkt-bevoorrading. De uitreiking vond plaats op de 23e editie van het Congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit op 5 en 6 november in Hoevelaken.
Zie bron: RAI

EU-vliegtaks

08 november 2019

Op initiatief van Nederland roepen negen EU-landen de Europese Commissie op een wetsvoorstel te maken voor een Europese vliegbelasting. "Vergeleken met andere transportmiddelen is de luchtvaart onvoldoende belast. De sector is vrijgesteld van accijnzen, er wordt geen btw geheven op internationale vluchten, er is geen gecoördineerde belasting op tickets en economische instrumenten om de uitstoot van broeikasgassen te beperken in de luchtvaartsector kunnen versterkt worden", stellen de ministers van Financiën van Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië, België, Luxemburg, Denemarken en Bulgarije samen met Nederland. Het kabinet spant zich al maanden in om de kwestie op de Europese agenda te krijgen.
zie bron: beursonline

Virtuele agent succesvol

05 november 2019

Wout is een chatbot die o.a. wordt ingezet om vuurwerk- en geluidsoverlast te melden. Vorige maand startte de politie een nieuw experiment met de chatbot waarbij ook slachtoffers van ransomware en helpdeskfraude melding kunnen doen. "Een mooi begin, steeds meer mensen weten Wout te vinden", zegt operationeel expert cybercrime Martin Steffens, die meehielp met het ontwikkelen van de virtuele agent. De politie stelt dat mensen graag op een andere manier in contact willen komen met de politie dan alleen via de telefoon of op een politiebureau. "
Zie bron: security

Silent disco

05 november 2019

Silent Disco is een hit. Op menig festival is de stille disco het tofste fuifje en in verschillende steden verschijnen silent disco’s. Volgende week opent Silent Disco Bar RGB de deuren in Groningen. Bij silent disco zetten de bezoekers een koptelefoon op. Er wordt geen muziek gespeeld over de gewone boxen, maar louter en alleen op de koptelefoon. Dat ziet er erg grappig ui, want in stilte zijn mensen als een malle aan het dansen.
Zie bron: sikkom

Warmtepompen, NEN, Bouwbesluit

29 oktober 2019

Warmtepompen worden vaak als de opvolger van de CV-ketel gezien: ze hebben geen gasaansluiting en je kunt er mee aan de BENG-eisen voldoen. Maar er zijn ook nadelen. Één van de nadelen is dat ze veel geluid kunnen maken. Op dit moment is de regelgeving hierover onvoldoende. Daarom is een voorstel gemaakt voor een grenswaarde voor geluid door warmtepompen in het Bouwbesluit. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.
Zie bron; NEN.
Zie ook: Geluidaspecten van warmtepompen

Gezondheidsschade bij klimaatplannen

23 oktober 2019

De GGD roept de ministeries van Volksgezondheid en Infrastructuur en Waterstaat op gezondheidsschade te betrekken bij het ontwikkelen van de klimaatplannen. "We weten uit onderzoek bijvoorbeeld dat omwonenden van windmolenparken geluidshinder ervaren", zegt Arthur van Iersel, adviseur bij de GGD. "Daar moet het Rijk rekening mee houden." Ook geeft hij het geluid van warmtepompen als voorbeeld. 
Zie bron: NOS zie ook: Volkskrant
De GGD maakt zich zorgen over de gezondheidsrisico’s van klimaatmaatregelen van het kabinet, zoals windmolens en de warmtepomp. Maar hoe terecht zijn die zorgen? Zie NRC
Zie ook Geluidsaspecten van Warmtepompen

Bladblazers

22 oktober 2019

Verscheidene Amerikaanse steden hebben maatregelen genomen om het gebruik van bladblazers aan banden te leggen. Alleen al in Californië zijn er inmiddels twintig steden waar benzine-bladblazers niet meer zijn toegestaan, schrijft Quartz. De site wijst erop dat bladblazers een ramp zijn voor het milieu. De meest lawaaiige bladblazers produceren 112 decibel. Meer dan 11 miljoen Amerikaanse huishoudens hebben een bladblazer.
Zie bron: joop

Wonen onmogelijk door horeca

17 oktober 2019

De geluidsoverlast door horeca aan het Stadhuisplein maakt wonen voor studenten van het Erasmus University College (EUC) bijna onmogelijk. Dat stelt de Milieudienst Rijnmond DCMR na een onderzoek in opdracht van de gemeente. Uit het rapport van DCMR blijkt dat het toegestane geluidsniveau met minstens 30 decibel overschreden wordt. Een oplossing voor het probleem lijkt ver weg.
Zie bron: Erasmusmagazine

Smeerpotten bestrijden spoorlawaai

17 oktober 2019

ProRail gaat smeerpotten op het spoor bij Deventer plaatsen. De smeerpotten, in Haags jargon 'spoorstaaf-conditioneringssysteem', spuiten een biologisch afbreekbare substantie op de rails zodat er minder wrijving is tussen treinwielen en rails. De potten hebben op andere plekken in het land een positief effect gehad, want de geluidsoverlast werd minder. Het geluid dat van het spoor komt in Deventer is harder dan elders, omdat het spoor o.a. over een stalen viaduct voert. Deventer ervaart 70 procent van de mensen die binnen een straal van 200 meter van het spoor woont overlast van passerende treinen. Volgens 28 procent van de aanwonenden hebben geluidsoverlast en trillingen zelfs een negatieve invloed op hun gezondheid. 
Zie bron: trvoost

Smaakbeleving via de oren

17 oktober 2019

Smaakbeleving zit niet alleen op de tong, maar ook in de oren. Zo smaakt zuur-bittere fudge vooral zuur bij hoge tonen, en meer bitter als de eter lage tonen hoort. Toch is de akoestiek in veel restaurants nog van ondergeschikt belang. Een zintuig werkt nooit alleen. Bij eten en drinken gaan de hersenen niet alleen af op wat er via smaak en reuk binnenkomt, maar ook langs oog en oor. Dat kan effecten opleveren die verder gaan dan stemming, emotie en conditionering. 
Zie bron: trouw

Ongezonde huizen

11 oktober 2019

Een groot deel van de Nederlandse kinderen groeit op in een te donker huis, met vocht, geluidsoverlast en te lage temperaturen. Dat vergroot hun kans op gezondheidsproblemen zoals astma, eczeem en luchtwegaandoeningen. Ruim 650.000 kinderen ervaren geluidsoverlast van buren en verkeer.
Zie bron: AD

Protestactie Schiphol

11 oktober 2019

Milieuorganisatie Greenpeace houdt in het weekeinde van 14 en 15 december op het terrein van Schiphol een protestfestival tegen de luchtvaart. ‘Het is tijd om de grote vervuiler Schiphol wakker te schudden met een actie waar ze niet omheen kunnen’, zegt Dewi Zloch, campagneleider luchtvaart bij Greenpeace.  Ook (het militante deel van) protesterende boeren hebben de nationale luchthaven op het oog als mikpunt voor acties. Schiphol draagt niks bij aan de klimaatdoelen, klaagt Greenpeace, verwijzend naar de CO2 uitstoot door de luchtvaart. Het protest richt zich ook op het lawaai voor een wijde omgeving rond Schiphol.
Zie bron: Volkskrant 

Schiphol in zee?

11 oktober 2019

Als één land dit zou kunnen, is het Nederland, stelt de minister, die de vergelijking maakt met de Afsluitdijk en de Deltawerken. Maar zij herkent ook de vragen die veel Kamerleden hebben, inclusief de onzekerheden over baten en lasten. In haar Luchtvaartnota, die deze winter in concept verschijnt, wil zij daarom een brede afweging maken.
Zie bron: Tweede Kamer

Virtuele politie-agent

10 oktober 2019

De politie doet voortdurend onderzoek naar alternatieve communicatiekanalen om zo goed mogelijk op de steeds veranderende maatschappelijke ontwikkelingen en de wensen van burgers aan te blijven sluiten. Virtuele agent Wout is één van die mogelijke kanalen. Op dit moment draait er ook een proef met meldingen van geluidsoverlast in Zwolle en Rotterdam-IJsselmonde. Mocht de proef met Wout succesvol verlopen dan zal dit communicatiekanaal gaan werken naast de andere kanalen die er al zijn om met de politie in contact te komen. In bepaalde gevallen zal altijd behoefte blijven bestaan aan persoonlijk contact, dit blijft uiteraard altijd mogelijk.
Zie bron: blik op nieuws

Circuit Zandvoort in gesprek met milieuclubs

09 oktober 2019

In ruil voor een aantal duurzaamheidsmaatregelen zijn milieuorganisaties bereid procedures tegen de komst van de Formule 1 naar Zandvoort te laten varen. Zij stellen dat het circuit Zandvoort dan buiten de Grand Prix om de geluidhinder op reguliere dagen vermindert en binnen vijf jaar overschakelt op het gebruik van elektrische raceauto’s. Zij zeggen aan te sturen op een gesprek en op een compromis met het circuit. Daarvoor zijn een aantal voorstellen op schrift gezet, melden de organisaties. Zij willen medio oktober met de directie van het circuit om tafel. “We stellen geen keiharde eisen, maar zullen wel de regelgeving toetsen als een oplossing uitblijft,” zegt Marc Janssen van Stichting Duinbehoud.
Zie bron: Parool

Rotterdam The Hague Airport

09 oktober 2019

Het aantal mensen dat in de zomermaanden melding maakte van vliegtuigoverlast van Rotterdam The Hague Airport is opnieuw gestegen. Het aantal melders steeg vergeleken met vorig jaar met 209 naar 1.234. Dat blijkt uit de laatste kwartaalrapportage van de Milieudienst Rijnmond DCMR.
Zie bron: Rijnmond.nl

GELUID IN HET NIEUWS

100 ook 's nachts

Op de A7 bij Hoogkerk(Gr.)... Verder >

Meer lawaai vliegbasis Gilze-Rijen

Bewoners teleurgesteld... Verder >

Stille banden

Reclame: GOODYEAR SOUNDCOMFORT... Verder >

Lelystad AirPort: 'fraude en manipulatie"

Weer fouten in MER?... Verder >

Motortweewielers grote bron van hinder

Aanpassing Europese geluidslimieten... Verder >

geluidnieuws_logo

CONGRES AGENDA

Themabijeenkomst: Luchtvaart en Geluid
27 juni 2019

Rondom de luchtvaart is het nodige aan de gang wat betreft de milieu- en klimaat aspecten. Zo is het rijk voornemens om het luchtruim te herzien, komt er een nieuwe luchtvaartnota, wil vliegveld Schiphol uitbreiden en is het de bedoeling om een extra vliegveld te openen in Lelystad. Al met al is er dus het nodige te doen en is de luchtvaart behoorlijk in beweging... Verder >

Nationale Geluidshinderdag 2019
02 april 2019

Geluid van bedrijven... Verder >

Geluid en gezondheid
21 februari 2019

Geluid en Gezondheid - Geluidshinder gaat niet alleen over decibellen De opmaat naar een “Gezond Geluidsakkoord"... Verder >