Geluid in het nieuws/archief

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

 

Maximumsnelheid naar 100 km

25 maart 2019

De maximumsnelheid op de snelwegen A1 en A50 rond Apeldoorn wordt als het aan de gemeenteraad van Apeldoorn ligt zo snel mogelijk verlaagd van 130 naar 100 kilometer per uur. Om dat voor elkaar te krijgen moet het college opnieuw lobbyen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bij Rijkswaterstaat.
Zie bron: omroepgelderland    Zie ook: NSG: 100_hard_genoeg voor de effecten.

Plandrempel 65 dB

18 maart 2019

De provincie Noord-Brabant maakt extra maatregelen mogelijk om de geluidsbelasting die veroorzaakt wordt door provinciale wegen te verminderen. Gedeputeerde Staten hebben besloten om de officiële plandrempel voor geluidsbelasting van 65 dB te handhaven. Daarnaast gaat de provincie ook onderzoeken of het mogelijk is om maatregelen te nemen bij woningen met een geluidsbelasting tussen de 60 en 65 dB. Geluid-arm asfalt en geluidsschermen krijgen prioriteit. Voor gevelmaatregelen wordt een subsidieregel in het leven geroepen.
Zie bron: Facility.Vakwereld

Soundscaping

18 maart 2019

Van alle factoren die bepalend zijn voor de leefbaarheid van een stad, krijgt geluid de minste aandacht. Maar ook geluid biedt kansen voor een gezonde leefomgeving. De nieuwe benadering soundscaping (vrij vertaald: geluidvormgeving) focust niet op het aantal decibellen van geluid, maar op hoe mensen geluid beleven. De inzichten die dit oplevert kunnen beleidsmakers inzetten bij het ontwerpen van een stedelijke leefomgeving.
Zie bron: doof

Teveel vlieglawaai Schiedam

15 maart 2019

Rotterdam The Hague Airport wordt gestraft, omdat de luchthaven de geluidsnorm bij Schiedam vorig jaar heeft overschreden. Er mag daarom dit jaar minder over Schiedam gevlogen worden. De geluidsnorm bij Schiedam werd in 2018 met 17,8 procent overschreden. Een "forse overschrijding", aldus de ILT. De inspectie heeft daarom besloten dat de luchthaven dit jaar maximaal 88 procent van de zogenoemde geluidsruimte op de locatie Schiedam mag gebruiken.
Zie bron: nu.nl

Rateltikkers voor blinden

15 maart 2019

Om visueel gehandicapte voetgangers veilig(er) te laten oversteken en om een einde te maken aan geluidsoverlast voor omwonenden, voorziet de gemeente Den Bosch verkeerslichten van verbeterde rateltikkers.
Zie bron: ed.nl

Regionale luchthavens

15 maart 2019

De luchthavens in Eindhoven en Rotterdam willen graag groeien, maar de ChristenUnie pleit ervoor een time-out te nemen. Eerst moeten we met elkaar in gesprek in hoeverre groei van de luchtvaart nog past bij onze toekomst. In de regio’s is op dit moment geen draagvlak voor groei. Bewoners ervaren milieu- en geluidsoverlast en vragen om een pas op de plaats. Dat willen we ze geven.
Zie bron: christenunie

Geluid Gay Pride harder aanpakken

12 maart 2019

Het Amsterdamse stadsbestuur wil de geluidsoverlast tijdens Gay Pride harder aanpakken. Dat blijkt maandag uit een brief van burgemeester Femke Halsema. "Zowel de geluidsoverlast als het afval worden in negatieve zin toegerekend aan de Prideorganisator en ondermijnen het draagvlak voor het evenement", vindt het college.
Zie bron: nu.nl

Smartphone app's voor geluidmeting

12 maart 2019

Een Belgisch bureau heeft onderzoek gedaan naar de accuraatheid van de vele beschikbare applicaties voor geluidsmeting van smartphones. Daarvoor selecteerden ze een representatieve steekproef van populaire smartphones en tablets die te koop zijn. In totaal werden 130 iOS applicaties gedownload, waarvan 10 applicaties de selectiecriteria haalden. Ook werden 62 Android applicaties gedownload, waarvan slechts 4 applicaties gedeeltelijk de criteria haalden. Omdat de selectiecriteria bij de Android applicaties slecht gedeeltelijk behaald werden, was een vergelijkend onderzoek tussen iOS en Android niet mogelijk. Applicaties op een gsm kunnen worden gebruikt om een eerste idee te krijgen van optredende relatief hoge geluidsniveaus (>65 dB(A)). Ze bieden onvoldoende precisie.
Zie bron: attentie.be

JFS maakt veel lawaai

12 maart 2019

De JSF-vliegtuigen in Noorwegen maken meer lawaai dan de bewoners hadden verwacht. Daarom koopt de Noorse defensie huizen op die het dichtst bij de vliegbasis liggen om te slopen. Bewoners die verder weg wonen, krijgen het aanbod om hun huis te laten isoleren. Rekening voor die compensaties: ruim 130 miljoen euro.
Zie bron: NOS zie ook: newsmonkey

Schiphol in zee

11 maart 2019

Minister Van Nieuwenhuizen liet onlangs onderzoek doen naar een luchthaven in zee en zegt dat het 'enorm leeft in de samenleving' maar dat er meer nadelen dan voordelen zijn. In Japan en Hongkong dachten ze daar dus anders over. Boskalis en Van Oord, de twee Nederlandse baggerbedrijven die het eiland voor Hong Kong International Airport aanlegden, zeggen dat een 'Schiphol op Zee' zeker te realiseren is.
Zie bron: nos.        Zie ook NSG-nieuws

Record aantal klachten Schiphol

11 maart 2019

In totaal kwamen meer dan 121.000 meldingen van 11.365 personen binnen. Dat is het hoogste niveau sinds het Bewonersaanspreekpunt Schiphol (BAS) in 2007 begon met het bijhouden van klachten. Schiphol schrijft het toe aan onderhoud van de Polderbaan, waardoor de Zwanenburgbaan intensiever moest worden gebruikt. Het BAS kreeg als gevolg bijna 40.000 klachten meer binnen dan in 2017. De Boeing 747-400 krijgt de meeste klachten.
Zie bron: luchtvaartnieuws en volkskrant
Opmerkelijk is dat nu voor het eerst ook veel klachten komen van de Veluwe, zie bron: tubantia

Café schrapt live muziek

08 maart 2019

Café Stroop in Bosschenhoofd heeft met onmiddellijke ingang de muziekoptredens in het weekend geannuleerd. Na twee bekeuringen van 5000 euro voor geluidsoverlast heeft cafe-eigenaar Vincent van den Broek die maatregel moeten nemen.
Zie bron: pzc.nl

School moet verhuizen

08 maart 2019

De bovenbouw van basisschool 't Palet in Vlaardingen moet verhuizen naar een ander gebouw omdat ze te veel herrie maken. De buren van de school klagen al jaren over geluidsoverlast.  De school heeft eerst geprobeerd het zelf op te lossen. Zo spelen de kinderen alleen nog maar met zachte ballen en zijn er speciale wandjes om het geluid tegen te houden. Dat hielp een beetje, maar niet genoeg. Daarom moet nu de bovenbouw naar een ander gebouw. De onderbouw mag blijven, omdat zij volgens onderzoekers minder lawaai maken. De bovenbouwers van 't Palet vinden het gelukkig niet erg om te verhuizen. Ze vertellen erover in de video hierboven.
Zie bron: jeugdjournaal

Vliegen is dodelijk

07 maart 2019

Bijna vier miljoen Nederlanders ervaren langdurige geluidhinder: thuis, op de weg, op hun werk of in hun slaap. Dat heeft ernstige gevolgen voor hun gezondheid. Het komt erop neer dat de blootstelling aan weg- rail- en luchtvaartgeluid omlaag moet. Anders zal geluidhinder uitgroeien tot het belangrijkste milieugezondheidsprobleem in Nederland. “Nu nog is luchtverontreiniging de grootste killer en heeft geluid de twijfelachtige eer op twee te staan. Groot verschil is dat geluid geen silent killer is.” “Zet op vliegtickets met koeienletters VLIEGEN IS DODELIJK. Net als op pakjes sigaretten!” Een origineel idee. Maar zal het werken? Vliegen is toch veiliger dan autorijden? Ja, maar alleen voor de passagiers.
Zie bron: medischcontact.nl

Zandvoort wil racen, toezicht faalt.

06 maart 2019

Geluidsnormen zijn te soepel, er wordt te weinig gemeten en de vergunning is achterhaald. Op het Circuit Park Zandvoort, dat hoopt volgend jaar voor het eerst sinds 1985 een Formule 1 Grand Prix te kunnen organiseren, werd vorig jaar 230 dagen geracet. Dat leidde dat tot een recordaantal van 159 klachten uit de omgeving over geluidsoverlast. In 2017 waren dat er nog 23. Er zijn niet alleen racewedstrijden en evenementen op het circuit, maar ook bedrijfsuitjes met raceauto's. In opdracht van de gemeente Zandvoort moet de Omgevingsdienst IJmond er op toezien dat het circuit zich aan de regels en voorschriften houdt. Uit navraag van EenVandaag blijkt dat er in 2017 drie geluidsmetingen door de Omgevingsdienst zijn verricht en in 2018 geen enkele.
Zie bron: eenvandaag.avrotros.nl
Zie ook:   motorsport.nl en volkskrant en zandvoortsecourant

DOESLIEF

06 maart 2019

Zo'n 40 jaar geleden introduceerde de NSG de slogan:

LATEN WE ZACHT ZIJN VOOR ELKAAR

De Sire-campagne #DOESLIEF spreekt mensen nu aan op onaardig gedrag.   
Zie bron: adformatie

 

21 % bevolking tegen uitbreiding Lelystad Airport

27 februari 2019

Uit een enquete blijkt dat in de drie provincies rond vliegveld Lelystad 21 % tegen de uitbreidingsplannen is. Mensen die onder de voorgestelde vliegroutes komen te wonen, zijn veel negatiever over de uitbreiding dan degenen die niet te maken krijgen met vliegtuiglawaai. Overigens denkt 37 procent van de inwoners dat ze onder zo’n route komen te wonen, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.
Zie bron: trouw.nl

Gemeentelijke wegen mogen meer lawaai maken.

27 februari 2019

Gemeenten krijgen meer beleidsruimte op het gebied van geluidsoverlast. Dat blijkt uit het Aanvullingsbesluit geluid, waarvan het kabinet de conceptversie heeft gepubliceerd. De nieuwe geluidregels die deel uitmaken van het stelsel van de Omgevingswet ‘bieden mogelijkheden’ voor een betere bescherming van omwonenden. Maar dus geen plicht: ‘Voor een gemeente met een lager ambitieniveau inzake geluid voorzien de instructieregels in een bovengrens.’ Het besluit neemt onder andere de geluidsregels voor gemeentewegen en lokale spoorwegen op de schop. Gemeentewegen mogen veel geluid maken: méér dan rijks- en provinciale wegen. De standaardwaarde is 53 dB, de grenswaarde 70 dB.
Zie bron: gemeente.nu

'Veluwe' tegen doorfeesten Lowlands

27 februari 2019

Veluwe fel tegen uitbreiding Lowlands en DefQon1: eerst minder herrie.  Zolang er nog nauwelijks aandacht is voor de geluidsoverlast die wordt ervaren op de Noord-Veluwe, mogen festivals Lowlands en DefQon1 niet de mogelijkheid krijgen om langer door te feesten. Dat stellen de gemeenten Nunspeet, Elburg en Oldebroek in een gezamenlijke boodschap richting hun collega's in Dronten. Tijdens de laatste editie van Lowlands konden inwoners van de Noord-Veluwe een appje sturen naar een speciaal nummer. Er kwamen meer dan honderd meldingen binnen, die voornamelijk gingen over basgeluiden en het feit dat de muziek tot diep in de nacht doorging. 
Zie bron: destentor.nl

Opnieuw fouten luchthavenbesluit Lelystad Airport?

26 februari 2019

De actiegroepen die zich verzetten tegen de uitbreiding van Lelystad Airport hebben opnieuw fouten ontdekt in het ontwerp luchthavenbesluit dat aan de Tweede Kamer is voorgelegd. De cijfers over vogelaanvaringen en geluidsoverlast kloppen niet. De komst van Lelystad Airport kan de rust op de Veluwe bruut verstoren. Het Luchthavenbesluit zou bomvol fouten staan. "Juridisch niet onderbouwd" en "gewoon bagger" noemt Mijndert Ververs van de stichting Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) het document. Samen met experts deden zij onderzoek naar de berekeningen van het ministerie. Het resultaat: het kritische rapport 'Lelystad Airport voor gezien', waarin ze door hun geconstateerde fouten in het Luchtvaartbesluit hebben gebundeld.
Zie bronnen: eenvandaagavrotros.nl en nos.nl

GELUID IN HET NIEUWS

Amsterdam: honderden klachten festivals

Geen overschrijding norm, wel heel veel klachten... Verder >

Luchvaartbeleid niet langer houdbaar

Nieuwe regels zijn nodig... Verder >

Herziening luchtruim

Kamerbrief bij Startbeslissing Luchtruimherziening... Verder >

Harde live muziek verboden

Café in Zwolle moet stoppen met live muziek... Verder >

Meer verkeerslawaai

In de regio Alkmaar... Verder >

geluidnieuws_logo

CONGRES AGENDA

Nationale Geluidshinderdag 2019
02 april 2019

Geluid van bedrijven... Verder >

Geluid en gezondheid
21 februari 2019

Geluid en Gezondheid - Geluidshinder gaat niet alleen over decibellen De opmaat naar een “Gezond Geluidsakkoord"... Verder >

Beleving van geluid
19 december 2018

En hoe hier mee om te gaan... Verder >