Contact

Nieuwsarchief

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

 

Nationale Ombudsman over Schiphol

30 augustus 2022

De Nationale ombudsman heeft zijn onderzoek naar de afhandeling van meldingen over (geluids)overlast door vliegverkeer afgerond. Hij startte dit onderzoek in 2020 n.a.v. klachten en signalen dat omwonenden van vliegvelden veel (geluids)overlast ervaren en zich zorgen maken. De ombudsman voerde de afgelopen jaren verschillende gesprekken en constateert dat er verbeteringen zijn doorgevoerd.
Zie bron: nationaleombudsman

Geluidsoverlast van een festival?

26 augustus 2022

Ontken de hinder niet. Duidelijk afspraken maken over wat wanneer gaat gebeuren. Nodig de beurt uit. Maak een goed geluidsplan. Meet decibellen en toon ze aan eenieder die ze wil zien. Keis een klachtentelefoon.
Zie bron: omroepgld

Herrie in de stad.

26 augustus 2022

Leven in een grote stad betekent drukte. En herrie. Toen en nu. Toen: Loeiende koeien in het slachthuis naast je, en 10 rennende kinderen op een dunne houten vloer boven je. Dit soort geluidsoverlast was vroeger heel normaal. 10 kinderen zijn er niet meer, maar rennen doen ze nog wel.
Zie bron: Amsterdam.nl

Barcelona beschermt bewoners tegen lawaai

23 augustus 2022

Barcelona heeft een aantal initiatieven aangekondigd om zijn burgers beter tegen geluidsoverlast te beschermen. Zo heeft men verschillende stedelijke gebieden als Zones Acústiques de Règim Especial (Zare), akoestisch belaste zones, gedefinieerd. Er is voor de verbetering van de betrokken woningen een budget van 1 miljoen euro voorzien. Naast de geluidsisolatie kan ook een beperking worden ingevoerd op de tijdstippen waarop in open lucht wordt gegeten. Om meer informatie over het probleem te verzamelen worden in elf geselecteerde gebieden meetpunten geïnstalleerd.
Zie bron: businessam

Studenten en bewoners maken afspraken

18 augustus 2022

In Groningen wordt met het nieuwe studentenjaar in de Schildersbuurt de jaarlijks terugkerende campagne 'Ssst gestart'. Daarmee wil de gemeente samen met studenten, overige bewoners en het WIJ-team de geluidsoverlast die in de buurt wordt ervaren aanpakken. Aanvullend komen er in het najaar een overlastcoördinator en een medewerker samenlevingsopbouw van het WIJ-team. “Wees elkaar niet tot last, blijf in contact, nieuwe studenten stellen zich voor aan buren, en na 22.00 stil.
Zie bron: nationaleonderwijsgids

Verschuiving klachten Schiphol

11 augustus 2022

In Woerden en Nieuwkoop regent het klachten over geluidsoverlast van vliegtuigen nu de Aalsmeerbaan op Schiphol weer in gebruik is. Dit meldt het AD. De Aalsmeerbaan was van april tot begin juli buiten gebruik voor onderhoud. Uit cijfers van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol waren er toen beduidend minder klachten. 
Zie bron: rplwoerden

Scheveningse strandweg gesloten

08 augustus 2022

De Scheveningse Strandweg wordt tot en met zondag 28 augustus tussen 20.00 en 6.00 uur afgesloten. De slagboom aan de Scheveningseslag zal op die momenten niet meer toegankelijk zijn. De gemeente neemt de maatregel om zogenoemd 'flanerend autoverkeer' te voorkomen en zo overlast terug te dringen.
Zie bron: omroepeest

JSF-straaljager: meer geluid, meer klachten

08 augustus 2022

De F35 vliegt inmiddels ruim een maand boven Volkel en de regio. De inwoners waren er op voorbereid dat die een ander geluid zou maken dan de F-16, maar in de praktijk is het volgens sommigen nog erger dan gedacht. De vliegbasis moet zich houden aan een maximale geluidsbelasting per jaar en dus wordt gekeken naar alterantieven: oefenen in andere gebieden, vaker naar buitenland en de vliegsimulator.
Zie bron: dtvnieuws

Paradiso zet in op beteugeling geluidsoverlast

05 augustus 2022

De concertzaal wil toekomstbestendig worden op het gebied van duurzaamheid, geluidsoverlast en programma.
Zie bron: entertainmentbusiness

Geluid in stad moet aangenamer klinken

05 augustus 2022

Bij de inrichting van steden staat geluidsoverlast doorgaans niet op de eerste plaats, terwijl dit toch veel invloed heeft op de bezoekerservaring en zelfs kan leiden tot gezondheidsproblemen. Daarom heeft Rotterdam nu een geluidsprofessor in de arm genomen om een betere akoestische ervaring te creëren.
Zie bron: RTL Nieuws 

Vliegtaks naar omwonenden Schiphol

05 augustus 2022

Een flink deel van de vliegtaks die het kabinet wil ophalen, moet naar de ontwikkeling van schonere brandstoffen voor de luchtvaart en naar een fonds voor omwonenden. Dat schrijven 33 bedrijven en organisaties uit de luchtvaartsector in een brief aan minister Kaag van Financiën.
Zie bron: BNR

Proef met langsgroeven in Belgische autosnelweg

27 juli 2022

Over een afstand van 16,5 kilometer worden straks tientallen ‘smalle langsgroeven in het bestaande betonnen wegdek gefreesd’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia ­Peeters (Open VLD). Groeven van zo’n 4 millimeter diep leveren een geluidsreductie van 3 à 4 dB.
Zie bron: VRT

Gezondheidsbeleid gemeenten in de verdrukking

27 juli 2022

Landelijke regie onderbreekt bij de uitvoering van de Omgevingswet door gemeenten. En dat kan gevaren opleveren, constateert de Gezondheidsraad. Zo zijn de landelijke normen voor geluidshinder onder de Omgevingswet versoepeld om meer nieuwbouw binnen de bebouwde kom (inbreiding) mogelijk te maken. ‘Dergelijke aanpassingen vormen geen stimulans om de ernstige hinder door geluid te beperken’, schrijft de raad, ‘terwijl daar gezien het aantal mensen dat eraan wordt blootgesteld wel alle reden toe is.’
Zie bron: binnenlandsbestuur

Rustigste dorp in Drenthe

18 juli 2022

De gemeente Borger-Odoorn is de rustigste gemeente van Drenthe, dat blijkt uit onderzoek van FBTO. In het onderzoek van de verzekeraar worden alle 345 Nederlandse gemeenten met elkaar vergeleken op basis van overlastmeldingen en -ervaringen van 2019 tot en met 2021. Borger-Odoorn scoort in het onderzoek een 8,4.
Zie bron: raven

Omwonenden Schiphol klagen de Staat aan

18 juli 2022

Omwonenden van Schiphol stappen naar de rechter. Ze eisen dat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een einde maakt aan de “ernstige hinder en slaapverstoring” afkomstig van het vliegverkeer op Schiphol.
Zie bron: Nieuws.nl

Hinder en slaapverstoring in kaart gebracht

18 juli 2022

Met de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020 (GM V&O 2020) zijn voor het eerst zowel ervaren geluidshinder als slaapverstoring door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht. Vooral in de omgeving rondom de grotere luchthavens komt veel ernstige geluidshinder en slaapverstoring door vliegverkeer voor.
Zie bron: GGDGHOR

"Rotterdam" zet zomeroffensief in.

18 juli 2022

‘Cruisende’ automobilisten langs volle terrassen, te hard rijden na een paar fruitige cocktails of ‘gehang’ op parkeerterreinen en kades: dit soort verkeersoverlast neemt in de zomermaanden toe en daarom start de gemeente Rotterdam wederom een Zomeroffensief. Verschillende maatregelen moeten verkeersasociaal gedrag op korte en lange termijn verminderen.
Zie bron: verkeersnet

Maatregelen opgelegd aan Schiphol

14 juli 2022

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) vijf maatregelen op voor het overschrijden van een geluidspunt in 2021. Dat meldt de ILT in het Halfjaarverslag milieu en externe veiligheid Schiphol dat vandaag naar de Tweede kamer is gestuurd.
Zie bron: transportonline

Schiphol overschreed geluidgrenzen

14 juli 2022

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) geeft Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) een tik op de vingers vanwege het overschrijden van de geluidsnormen in 2021. Dat kwam vooral door onderhoud aan de Polderbaan, waardoor andere banen vaker werden benut.
Zie bron: luchtvaartnieuws
'Eelde' bleef wel binnen de geluidgrenzen

Geluidhinder buren: hoe ga je er mee om?

05 juli 2022

De hoge hakken van de bovenbuurvrouw, langdurige verbouwingen een huis verderop, het nieuwe drumstel van het buurjongetje: ongewenst geluid kan behoorlijk irritant worden. Hoe ga je daar op een verstandige en sociale manier mee om? NU.nl vraagt verschillende deskundigen om tips. Ook de NSG komt in beeld.
Zie bron; nu.nl

  │   Vorige      Volgende   1  2  3  .  5  ..  13  ..  41  ..  156