Geluid in het nieuws/archief

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

 

F-35 zeer luidruchtig

03 februari 2021

De F-35, ook wel bekend als de 'Joint Strike Fighter', maakt veel meer herrie dan was voorspeld. Dat is niet alleen een tegenvaller voor omwonenden van de vliegbasis, maar ook voor eigenaar Defensie, 1 F-35 staat in dB's gelijk aan 15 F-16's  Om binnen de geluidscontouren te blijven dat een enorme beperking van oefenvluchten.
Zie bron: Eenvandaag

Misofonie

03 februari 2021

Gesmak, vingers op een toetsenbord, een tikkende klok. Voor wie aan misofonie lijdt, zijn kleine geluiden een reden voor zelfisolatie, echtscheiding zelfs. In Amsterdam ontwikkelde de Vlaamse hoogleraar Damiaan Denys een behandeling. 
Zie bron: de standaard

Tirol weert luide motorfietsen

03 februari 2021

Afgelopen zomer stelde Tirol een rijverbod in op bepaalde wegen voor motorfietsen met een stationair geluid van meer dan 95 dB. De motorrijders waren van mening dat het rijverbod in strijd was met de EU-wetgeving. Deze klacht werd door de Europese Commissie afgewezen.
Zie bron: Motor

Monitor brengt verkeerslawaai in beeld

29 januari 2021

Slimme monitor helpt oorzaak geluidsoverlast in kaart te brengen De monitor van het Eindhovense bedrijf Sorama maakt het overheden gemakkelijker te analyseren hoe geluidsvervuiling kan worden teruggedrongen. Door middel van kunstmatige intelligentie analyseert de monitor de diverse geluiden die hij opvangt. Zo kan uitzonderlijke geluidsoverlast worden onderscheiden van de gebruikelijke geluidsdruk op bepaalde punten. Ook kan de monitor zoeken naar specifieke geluiden waardoor overlast ontstaat.
Zie bron: innovationorigins

Meer burenruzies

28 januari 2021

Er is meer juridische bijstand gevraagd het afgelopen jaar. Een verklaring is de coronacrisis. Hinder t.g.v. thuiswerken en klussen zijn onderwerpen waarmee bewoners juridische bijstand zoeken.
Zie bron: mr-online

Windmolens produceren LFG

28 januari 2021

De windturbines van Windpark N33 bij Meeden produceren laagfrequent geluid. Dat is vastgesteld bij geluidsmetingen. De gemeenten Veendam, Oldambt en Midden-Groningen hebben de bouwers hierover direct geïnformeerd.
Zie bron gemeente Oldambt

Groei vliegveld mogelijk

28 januari 2021

Alleen met minder geluidshinder mag Maastricht Aachen Airport (MAA) groeien. Ook moeten omwonenden worden uitgekocht. Dat adviseert CDA-prominent Pieter van Geel in een rapport aan de provincie Limburg waarmee "duidelijkheid en consensus" moet komen over de toekomst van het vliegveld tot 2030, meldt 1Limburg. Slaapverstoring moet naar nul.
Zie bron: NOS

Hoge schutting langs speelpark

28 januari 2021

Om geluidsoverlast van spelende kinderen op een speelpark te verminderen zijn langs het park Mobilane NoiStop panelen met een hoogte van 3 meter en een lengte van ruim 50 meter geplaatst. Omwonenden van het speelpark ondervonden al jaren overlast van de kinderen die er spelen. Nu is iedereen blij.
Zie bron: architectenweb

Slapeloosheid door windmolens

21 januari 2021

Geluidgrenswaarden voor windmolens moeten worden aangescherpt. Om gezondheidsschade te voorkomen moeten windturbines verder van woningen geplaatst worden. Bestuursrechters mogen de eisen van burgers ook op dit punt niet negeren.
Zie bron: dagelijkssstandaard

Veel meer meldingen overlast tijdens coronacrisis.

17 januari 2021

In de maanden na de invoering van de eerste coronamaatregelen heeft de politie door het hele land veel meer meldingen gekregen van overlast. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de landelijke politie. Met name de klachten over geluidshinder en jeugdoverlast namen flink toe.
Zie bron: nrc

Skatebaan moet sluiten

09 januari 2021

De rechtbank in Middelburg gelast de gemeente om de skatebaan per direct te sluiten. De Buurtgroep stelt dat omwonenden erg veel geluidsoverlast ervaren van de sprongen die skaters maken op de skatebaan. Tot de gemeente een nieuwe besluit neemt, blijft de skatebaan afgesloten.
Zie bron: Middelburg 

IJburgers protesteren tegen windmolens

08 januari 2021

Op IJburg demonstreerden tweehonderd Amsterdammers tegen de windmolenplannen van de gemeente. Ze vrezen voor hun uitzicht en de waarde van hun huis, maar ook voor een hinderlijk opflakkerende slagschaduw, geluidsoverlast en zelfs gezondheidsschade die het gevolg kan zijn van het aanhoudende windmolengeraas - een bromtoon die zelfs als die nauwelijks hoorbaar is toch stress mee kan brengen. Vandaar ook de spandoeken met de claim dat de windmolens ‘ziekmakend’ zouden zijn.
Zie bron: Het Parool.

Geluideisen warmtepomp

22 december 2020

Vanaf 2021 gelden eisen voor het geluid van warmtepompen met een buitenunit. De eisen staan in het gewijzigde Bouwbesluit. De eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Dit mag maximaal 40 dB zijn in de nacht.
Zie bron: Consumentenbond

Zie ook NSG Handleiding

Hoe ga je om met geluidhinder?

17 december 2020

De ronkende dieselmotor zal wellicht ooit tot het verleden behoren, maar ook windmolens en warmtepompen doen hun werk niet in volledige stilte. Is er iets aan die geluidsoverlast te doen, en zo nee: hoe ga je daar dan het best mee om? Hoogleraren Maarten Hornikx, Ines Lopez Arteaga en Armin Kohlrausch belichten dit probleem vanuit verschillende invalshoeken.
Zie bron: profpraat

Vogelzang maakt gelukkig

17 december 2020

Wandelen maakt ons gelukkiger, en dat heeft mogelijk met onze oren te maken. Amerikaanse onderzoekers stelden vast dat wie vogelzang hoort tijdens de wandeling een hoger gevoel van welzijn beschrijft.
Zie bron: ipsnews

Geluidsscherm van de toekomst

17 december 2020

In Rosmalen in de provincie Noord-Brabant staat het geluidsscherm van de toekomst. Het is uitgerust met 2 verschillende soorten geïntegreerde dunnefilm zonnepanelen, Een daarvan is een absolute wereldprimeur: dubbelzijdige CIGS-zonnecellen. De testopstelling wordt de komende 12 maanden uitvoerig gemonitord en dat is een belangrijke stap om PV-geluidsschermen tot een standaardonderdeel van het straatbeeld te maken. 
Zie bron: duurzaam-ondernemen

Kikkers moeten weg

16 december 2020

Een Frans echtpaar krijgt van de rechter 90 dagen om hun vijver leeg te maken. De kikkers zorgen er namelijk voor te veel geluidsoverlast voor de buren. Maar na minder dan een week hebben al bijna 100.000 Fransen een petitie ondertekend om de dieren toch hun gang te laten gaan.
Zie bron: standaard

Geluidwerende maatregelen A4

16 december 2020

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft een motie ingediend om aan te dringen op geluidswerende maatregelen rond de A4 bij Rijswijk. Rijkswaterstaat hield tot nu toe vol dat dit volgens metingen niet nodig is. Als de motie echter donderdag wordt aangenomen, is de hoop dat de minister toch alsnog serieus maatregelen gaat overwegen.
Zie bron: GrootRijswijk

Windmolens verder van woningen

11 december 2020

Luidruchtige windmolens worden vaak te dichtbij woonwijken neergezet. Dat zegt audioloog Jan de Laat op basis van internationaal wetenschappelijk onderzoek. Bewoners worden er knettergek van. Ze mogen daarom niet te dicht bij woonwijken worden geplaatst. Windmolens die te dicht bij woningen staan dienen te worden verplaatst. Er staan in Nederland veel windmolens van 50 meter hoog. Die kun je volgens Jan de Laat zonder problemen op een afstand van 500 meter van een woonwijk plaatsen. Maar zodra ze hoger worden, moet je de afstand vergroten. Daar wordt in Nederland nog geen rekening mee gehouden. Het RIVM concludeerde in oktober van 2020 dat er sprake is van ‘hinder’ maar dat er geen bewijs is voor de schadelijke effecten van het geluid van windmolens.
Zie bron: ravage-webzine

Poldermodel Schiphol werkt niet

11 december 2020

Kan het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Met die verzuchting zet oud-staatssecretaris Pieter van Geel de bestaande overlegstructuur rond Schiphol aan de dijk. Die werkt niet, stelt hij vast in een advies aan minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur. Hef de hele boel dan maar op. Van Geel was om advies gevraagd nadat het overleg in de zogeheten Omgevingsraad Schiphol (ORS) zo'n twee jaar geleden volledig vastliep. In die raad zitten vertegenwoordigers van Rijk, provincies en gemeenten, van omwonenden, van milieuorganisaties en ook van de luchtvaartsector. Die slaagden er zelden of nooit in om het eens te worden en dat leidde in de loop der tijd tot veel frustratie. ‘De onderlinge verhoudingen laten zeer te wensen over’, constateert Van Geel in zijn rapport.
Zie bron: Trouw

GELUID IN HET NIEUWS

Open ramen die geluid tegenhouden.

active noise cancelling... Verder >

Vliegvelden voldoen aan geluidgrenzen

Dankzij corona... Verder >

Nationale ombudsman over hinder van vliegverkeer

Regierol minister nodig... Verder >

Drenthe: oefenvluchten F35 hoger

Indeling luchtruim moet anders... Verder >

Windmolens en LFG

Levert het gezondheidsschade?... Verder >

geluidnieuws_logo

CONGRES AGENDA

Webinar Geluiddempende vloerbedekking
01 januari 2021

Geluiddempende vloerbedekking, ontwikkeling en prestaties op hout, beton en zwevende dekvloer... Verder >

Themabijeenkomst: Luchtvaart en Geluid
27 juni 2019

Rondom de luchtvaart is het nodige aan de gang wat betreft de milieu- en klimaat aspecten. Zo is het rijk voornemens om het luchtruim te herzien, komt er een nieuwe luchtvaartnota, wil vliegveld Schiphol uitbreiden en is het de bedoeling om een extra vliegveld te openen in Lelystad. Al met al is er dus het nodige te doen en is de luchtvaart behoorlijk in beweging... Verder >

Nationale Geluidshinderdag 2019
02 april 2019

Geluid van bedrijven... Verder >