Geluid in het nieuws/archief

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

 

Windmolens en lage tonen

04 juni 2020

Onderzoek naar laagfrequent geluid (zogenoemde bromtonen) van de windmolens van Windpark Drentse Monden Oostermoer wordt uitgevoerd door de bureau's LBP/Sight en DGMR, in opdracht van de gemeenten Borger-Odoorn, Stadskanaal en Aa en Hunze.
Zie bron: RTVDrenthe

Luide motorfiets niet naar Tirol

04 juni 2020

De deelstaatregering van Tirol in Oostenrijk heeft een aantal wegen afgesloten voor "bijzonder luide motorfietsen", ook al zijn deze voorzien van standaard uitlaten en als zodanig wettelijk volledig goedgekeurd en Europees gehomologeerd. Vanwege de "aanzienlijke geluidsoverlast" voor de bevolking worden nu van 10 juni tot 31 oktober 2020 rijverboden afgegeven voor motoren die een stationair geluid van meer dan 95 dB (A) hebben. Het verbod geldt voor zowel Oostenrijkse als buitenlandse motoren.
Zie bron: motor

Lawaai motorfietsen

04 juni 2020

Veel inwoners van de Kennemer-kust ervaren geluidsoverlast van motoren. De politie krijgt veel veel klachten binnen. Vanwege de vele klachten wordt er actief door de politie gecontroleerd op geluidsoverlast en asociaal rijgedrag van motorrijders.
Zie bron: Motor

Geen geluidschermen

04 juni 2020

De gemeente Venlo is tegen de plaatsing van geluidsschermen langs het spoor. Ze belemmeren niet alleen het uitzicht van treinreizigers, maar ook van aanwonenden.
Zie bron: Limburger

Post Corona toerisme

27 mei 2020

Een willekeurige pagina uit het Parool, zo’n drie maanden terug. Bewoners van Amsterdam klagen over drukte en overlast. Coffeeshops en rolkoffers domineren het centrum. De Wallen zijn ’s avonds onbegaanbaar. Koningsdag en de Gay Pride veranderen het stadscentrum in een kermisterrein. Festivals creëren geluidsoverlast. Airbnb verwoest buurtgemeenschappen. Door de maatregelen t.g.v. de corona-crisis is de stad leeg. Hoe maken we de stad leefbaar na de crisis. De afgelopen jaren pleitte toerisme-expert Stephen Hodes voor radicale maatregelen om het over-toerisme te stoppen.
Zie bron: architectenweb.nl

Meer meldingen overlast

25 mei 2020

In de 'coronaperiode', die pakweg duurt van 2 maart tot en met 10 mei, zag de politie een toename van 122 procent in het aantal meldingen van overlast door jeugd. Maar ook meldingen van andere soorten overlast namen tijdens de gedeeltelijke lockdown toe. Zo registreerde de politie een toename in meldingen van burenruzies (63 procent), geluidshinder (62 procent), overlast door zwervers (34 procent) en overlast door drugs en alcohol (14 procent).
Zie bron: nu.nl.  zie ook: Volkskrant

Protest tegen sluiting speelplaats

25 mei 2020

Een petitie voor het behoud van het Cruyff Court in de Zoetermeerse wijk Meerzicht is al meer dan vijfhonderd keer ondertekend. De initiatiefnemers van de petitie willen voorkomen dat het sportspeelveld verdwijnt. Omwonenden hadden geklaagd over geluidsoverlast waarna doveninstituut Kentalis, dat eigenaar en beheerder van het Cruyff Court is, besloot om het af te breken.
Zie bron: omroepwest

Duitsland pakt motorfietsen aan

19 mei 2020

De Duitse regering wil de geluidsoverlast van motorfietsen terugdringen door akoestische camera’s in het hele land te plaatsen.
80 dB kan de norm worden voor heel Europa
Zie bronnen: nieuwsmotor.nl  + motor.nl

Omgevingswet en geluidnormen

19 mei 2020

Het uitstel van de Omgevingswet is aanleiding om nog eens te kijken naar de normen voor verkeerslawaai. Achter die versoepelingen doemt een debacle op dat vergelijkbaar is met het stikstofdossier, waarschuwt Erik Roelofsen, directeur van de NSG. Sinds de Aanvullingswet geluid door de Eerste Kamer is aangenomen, liggen de geluidsgrenzen onder de Omgevingswet vast. De soepelere normen kunnen de leefbaarheid op zogenoemde inbreidingslocaties onder druk zetten. Gemeenten moeten dat scherp in de gaten houden, adviseert Roelofsen.
Bron: gemeente.nu

Overlast verplicht melden

14 mei 2020

Toekomstige bewoners van het Heijde Park in Waalre Noord moeten, als zij hun huis ooit gaan verkopen, de kopers verplicht informeren over de kans op geluidsoverlast. Dat heeft de gemeenteraad van Waalre besloten. Op zo'n 250 meter van enkele toekomstige huizen is de scouting gevestigd. Verschillende raadspartijen menen dat de padvinders voor geluidsoverlast zorgen.
Zie bron: studio040

Groei Schiphol beperkt

14 mei 2020

De groei van Schiphol wordt mede door de coronacrisis de komende jaren fors beperkt. De oude groeiambitie naar 540.000 vluchten per jaar wordt op de lange baan geschoven, 500.000 vluchten blijft de grens. Dat maakt het kabinet vrijdag bekend, bevestigen bronnen aan de NOS. Tegelijk wil het kabinet oplossingen vinden voor bestaande problemen op Schiphol. Zo moet er met schonere vliegtuigen gevlogen gaan worden en moet de geluidshinder afnemen. Het aantal nachtvluchten gaat met duizenden omlaag.
Zie bron: NOS

Stilte koesteren

12 mei 2020

Laten we de stilte blijven koesteren, al is ze nu soms somber makend Stadsstilte Stilte was steeds meer een schaars goed geworden, en daarmee voor veel mensen een felbegeerd iets om naar op zoek te gaan. Maar nu deze ons wordt opgelegd voelt dat anders. Laten we haar niettemin straks weer omarmen, schrijft stilte-auteur Kester Freriks.
Zie bron: NRC

Wildcrossers op de bon

11 mei 2020

Een doeltreffende actie van politie in de gemeeente Schaijk heeft geresulteerd in vele bekeuringen en daarmee is er een krachtig signaal afgegeven aan de wildcrossers. 40 personen zijn staande gehouden. Wildcrossers uit de Randstad waren op uitnodiging via facebook.Op sommige plekken was de natuur behoorlijk aangetast.
Zie bron: arenalokaal

Bel kerkklok 's nachts stil

11 mei 2020

Vanaf vrijdagavond 8 mei 2020 luidt de klok van de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland niet meer tussen 23.00 en 8.00 uur. Het geluid van de klok blijkt het aantal toegestane decibel in de nacht fors te overschrijden. Naar aanleiding van enkele meldingen van omwonenden zet de gemeente daarom het luiden van de kerkklok in de nachtelijke uren stil. Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid heeft op vraag van de gemeente het maximale geluidniveau van het slaan van de klok in beeld gebracht. Dit ligt op 79 decibel (dB(A)), terwijl wettelijk in de nacht een geluidniveau van 60 dB(A) is toegestaan. Dit is een forse overschrijding van 19 dB(A).
Zie bron: omroephw

Lockdown: stille wateren

11 mei 2020

De lockdown levert dat waar menig mariene bioloog van kan dromen: stille wateren. De huidige situatie maakt dat motorisch geluidshinder tijdelijk is gekelderd. Wereldwijde in- en export is afgenomen en de oceanen worden nauwelijks nog door cruiseschepen bevaren. Deze ontwikkeling is goed voor een terugloop van enkele decibellen onder water. En al lijkt dat misschien weinig, voor walvissen en andere mariene zoogdieren is het een wereld van verschil.
Zie bron: BNNVARA

Lockdown als 'earopener'

05 mei 2020

Het is stil geworden in de stad, letterlijk. Sommigen vinden het spookachtig, maar veel Amsterdammers horen ineens dingen die lang verborgen zaten achter het verkeergedruis en het rolkoffergeratel. Nu hoor je het zachte zingen van de heggenmus; een spelende kinderen, een fontein. Je ziet nu niet alleen de bomen bewegen door de wind, maar je hoort ze ook. ”De lockdown als ‘earopener’.
Zie bron: Parool

Drempels: averechts effect

30 april 2020

Bewoners in de plaats Goor ervaren extra hinder van verkeerslawaai na aanleg drempels in hun straat. De gemeente Hof van Twente is op de hoogte van de klachten maar reageert vooralsnog niet. De maatregelen, ook elders in Goor, kunnen sowieso niet op brede steun rekenen.
Zie bron: goornieuws

Staatssteun KLM

26 april 2020

Om de geluidshinder te beperken zou KLM akkoord moeten gaan met een vermindering van het aantal nachtvluchten. Hoekstra hoopt hierover binnen een maand overeenstemming te bereiken.
Bron: Volkskrant

Natuur profiteert van stilte

15 april 2020

Door de coronacrisis is het buiten stiller. Sensornet analyseerde dat het gemiddelde geluidsniveau zo'n 3 decibel lager ligt. Die afname van geluid is vooral goed merkbaar in de buurt van snelwegen en rond vliegvelden, maar ook in de stad. Nachtdieren die van hun gehoor afhankelijk zijn om voedsel te vangen, zoals vleermuizen, kunnen profiteren van deze stilte, De openbare ruimte wordt steeds meer door mensen in beslag genomen. "We bouwen wegen, fietspaden, fabrieken, steden. De omgeving wordt steeds minder geschikt voor dieren. Pas als de coronacrisis van invloed zou zijn op de mate van verstedelijking, zou je op de lange termijn misschien positieve effecten op dieren zien.
Zie bron; nu.nl

Corona: 3 dB stiller

08 april 2020

Dat er in Nederland wegens de coronacrisis minder auto's en treinen rijden en er nauwelijks nog vliegverkeer is, zorgt ervoor dat het stiller is. Het gemiddelde geluidsniveau is met 3 decibel gedaald. Data van Sensornet, een bedrijf dat verspreid door het land een groot aantal meetpunten heeft laat dat zien. Hoewel het maar om een paar decibel gaat, is dit wel degelijk hoorbaar. Mensen horen opeens andere omgevingsgeluiden beter, zoals vogels. En voor veel mensen geldt dat die continue achtergrondruis van wegverkeer verdwenen is. In de omgeving van Schiphol is het effect veel meer.
Zie bron: architectenweb

GELUID IN HET NIEUWS

Duitse motorrijders demonstreren tegen plannen

Angst voor inperking... Verder >

Meer overlast verwacht

Dat meldt CCV... Verder >

20 % minder nachtvluchten

Een eerste stap?... Verder >

Gemeenten vrezen bouwstop door Schiphol

Brandbrief van provincie naar Rijk... Verder >

Schiphol mag blijven groeien

GroenLinks: ''geen nachtvluchten'... Verder >

geluidnieuws_logo

CONGRES AGENDA

Webinar Geluidempende vloerbedekking
01 januari 2021

Geluiddempende vloerbedekking, ontwikkeling en prestaties op hout, beton en zwevende dekvloer... Verder >

Themabijeenkomst: Luchtvaart en Geluid
27 juni 2019

Rondom de luchtvaart is het nodige aan de gang wat betreft de milieu- en klimaat aspecten. Zo is het rijk voornemens om het luchtruim te herzien, komt er een nieuwe luchtvaartnota, wil vliegveld Schiphol uitbreiden en is het de bedoeling om een extra vliegveld te openen in Lelystad. Al met al is er dus het nodige te doen en is de luchtvaart behoorlijk in beweging... Verder >

Nationale Geluidshinderdag 2019
02 april 2019

Geluid van bedrijven... Verder >