Contact

Nieuwsarchief

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

 

Eindhoven Airport gaat privévluchten weren

08 november 2023

Eindhoven Airport weert vanaf 2026 alle privévluchten Eindhoven Airport gaat vanaf 2026 alle privévluchten weren. De luchthaven wil hiermee op koers blijven om de gestelde duurzaamheidsdoelen in 2030 te behalen, staat in een verklaring. Volgens die doelen moeten de geluidsoverlast en de CO2-uitstoot in 2030 met 30 procent zijn teruggebracht.
Zie bronnen: NOS+Luchtvaartnieuws

Geen landbouwverkeer door dorp

08 november 2023

De gemeente Weststellingwerf wil geen landbouwverkeer meer door de wijk de Haenepolle in Noordwolde. Het college regelt via een verkeersbesluit dat deze sluiproute vanaf de Hoofdstraat West naar de zuidkant van Noordwolde voor boeren en loonbedrijven wordt afgesloten.
Zie bron: Stellingwerf

Meer lawaai R'dam The Hague Airport

08 november 2023

Omwonenden van Rotterdam The Hague Airport hebben in 2022 meer geluidsoverlast gehad van vliegverkeer. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Gemiddeld zegt 13 procent van de omwonenden last te hebben van vliegverkeer.
Zie bron: Rijnmond

Kleine krimp Schiphol

07 november 2023

Voor 84 vliegmaatschappijen die op Schiphol actief zijn geldt dat zij 3,1 procent minder mogen vliegen dan waarvoor ze rechten hebben. Dat heeft de slotcoördinator, die verantwoordelijk is voor de verdeling van het aantal start- en landingsrechten (de zogeheten slots), bekend gemaakt. Voor de groep Air France KLM, waaronder ook Transavia valt, betekent dat 5700 vluchten minder, zegt slotcoördinator Hugo Thomassen. De zomerperiode loopt van april tot en met oktober.Het kabinet wil dat Schiphol krimpt, vooral vanwege geluidsoverlast voor bewoners. De eerste stap daarvoor zet het kabinet voor komend seizoen; vanaf april is er nog ruimte voor 460.000 vluchten per jaar op Schiphol. Daarom leveren alle maatschappijen nu in.
Zie bron: NOS

VvE's functioneren niet altijd doeltreffend

07 november 2023

Veel appartementskopers hebben een rooskleuriger beeld van de Vereniging van Eigenaars (VvE) dan dat de praktijk uitwijst. Slechts 46 procent van de appartementseigenaren geeft aan dat hun verwachtingen van de VvE grotendeels zijn uitgekomen. Als de verwachtingen niet uitkomen, komt dat onder meer door teleurstellingen in de VvE, onderling conflict, moeizaam bestuur en slecht beheer. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder appartementseigenaren. Kwesties over geluidhinder is een veel voorkomend onderwerp.
Zie bron: Liwwadders

Lawaai HSL wordt aangepakt

07 november 2023

De gemeenteraad van Moerdijk heeft ingestemd met de vervolgaanpak geluidsoverlast HSL in Zevenbergschen Hoek. Het Rijk heeft hiervoor eerder één miljoen euro ter beschikking gesteld met voorwaarden hoe dit budget in drie stappen ingezet mag worden. Als een omwonende overlast ervaart, adviseert gemeente Moerdijk om dit te melden bij ProRail. ProRail heeft deze taak toegewezen gekregen door het Ministerie van I&W. Hoe meer klachten ProRail ontvangt op een bepaald traject, hoe eerder zij daar gaan onderzoeken of er maatregelen moeten worden genomen.
Zie bron: Moerdijk

Gemeente worstelt met aanpak verkeerslawaai

01 november 2023

De gemeente Maashorst gaat werken aan nieuw beleid om wat te doen aan geluidsoverlast die omwonenden van de Rondweg in Uden ervaren. Nu is aanpak niet mogelijk omdat er nog geen beleid is. Omwonenden klagen steen en been, al jaren.....
Zie bron: DTVNieuws

Nieuw beleid windmolens

01 november 2023

Het Rijk publiceerde op 12 oktober 2023 de concept normen in het ontwerpbesluit windturbines leefomgeving. Deze zijn strenger dan de normen uit het Activiteitenbesluit vóór de uitspraak van de Raad van State. Zo is bijvoorbeeld de geluidsnorm strenger (45 dB Lden, voorheen 47 dB Lden) en is een afstandsnorm geïntroduceerd van minimaal twee keer de tiphoogte tot windturbinegevoelige gebouwen (wonen, onderwijs, zorg e.d.). Het is tot 22 november mogelijk om een ‘zienswijze’ in te dienen op de documenten die betrekking hebben op het ontwerpbesluit windturbines leefomgeving. Het voornemen is dat de definitieve normen op 1 juli 2025 in werking treden.
Zie bron: Binnenlandsbestuur.nl

Lubach over Dag van de Stilte

31 oktober 2023

Inbreuk op je persoonlijke geluidsruimte: Over mensen die op speaker bellen, hardop TikToks kijken in de trein, of hun muziek blasten op het strand. Kan het een keer afgelopen zijn met die herrie?
Zie: YouTube

Omwonenden padelbaan eisen schadevergoeding

26 oktober 2023

Tennisvereniging LTV Bleiswijk heeft eind vorig jaar vier padelbanen aangelegd, ondanks de grote weerstand die dit voornemen veroorzaakte. Direct omwonenden hebben gedurende het verloop van 2023 kunnen ondervinden wat de geluidsoverlast in de praktijk betekent. Omdat tennisvereniging LTV ondanks veelvuldig overleg geen effectieve maatregelen heeft genomen, bundelden bewoners hun krachten en dienden een schadeclaim in om herstel van hun leefsituatie af te dwingen. Dat kan volgens omwonenden alleen door de pad.
Zie bron: herautonline 

Pieter Omtzigt: minder vliegen

26 oktober 2023

De partij van Pieter Omtzigt, Nieuw Sociaal Contract (NSC), heeft dinsdag het verkiezingsprogramma gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de partij tegen de opening van Lelystad Airport is en internationale afspraken wil maken over het zwaarder belasten van vliegen. Ook wil NSC frequent flyer-programma’s gaan belasten. Daarnaast moet er kritisch herbeoordeeld worden hoeveel vluchten er echt nodig zijn op Schiphol om de ‘netwerkkwaliteit’ te behouden en is het een goed idee om de luchthaven ’s nachts te sluiten.
Zie bron: luchtvaartnieuws

Lawaaiflitspaal ook in Groningen?

19 oktober 2023

Is een lawaaiflitspaal, zoals die nu in verschillende steden in de Randstad wordt uitgeprobeerd, een oplossing voor geluidsoverlast rond de Groninger Diepenring? De raadsfractie van de VVD lijkt een pilot met de geluidspalen wel te zien zitten.
Zie bron: 112Groningen

Madonna zong uur te lang

19 oktober 2023

Madonna kan mogelijk een boete van 300.000 pond (zo'n 346.000 euro) krijgen omdat zij zondagavond uitliep met haar concert in Londen. Het optreden begon te laat en er waren technische problemen. De 65-jarige zangeres zong daarom een uur langer door in de O2 Arena. In december komt de zangeres ook naar Nederland. 
Zie bron: Nu.nl

Veel klachten muziekevenement

11 oktober 2023

Veel mensen in de wijde omgeving klaagden over het Ontzet Festival van 2 oktober in Park Matilo in Leiden. Toch werd de geluidsnorm niet overschreden. Hoe kan dat?
Zie bron: sleutelstad

Krimp Schiphol en lawaai

11 oktober 2023

Menno Baksteen over vliegtuiglawaai, krimp Schiphol en beleid:
Het doel, stelde het kabinet, is beperken van de geluidhinder. Krimp leidt echter alleen maar tot een kleine vermindering van de geluidbelasting. En we weten dat zelfs een grote vermindering niet leidt tot minder, maar tot meer hinderbeleving. Niet zo gek, want geluidbelasting wordt gemeten en gehandhaafd via de Lden, een gemiddelde per dag over een jaar. Dat heeft weinig met de beleving van mensen te maken. Oorspronkelijk was die maat dan ook bedoeld voor de inrichting van een gebied, voor planning in de ruimtelijke orde. Niet voor handhaving.
Zie bron: luchtvaartnieuws

Omwonenden evenement krijgen compensatie

09 oktober 2023

De gemeente Groningen gaat acht wijk- en buurtverenigingen in het gebied rondom het Stadspark tweeduizend euro overmaken, als compensatie voor de concerten van Rammstein van juni. Niet omdat er teveel lawaai was, maar omdat het afwijken van het bestemmingsplan met een hogere geluidsnorm te laat is gecommuniceerd.
Zie bron: 112Groningen

Klagers zijn geen zeurders

04 oktober 2023

De mensen die klagen over geluidsoverlast bij evenementen in het Stadspark van de stad Groningen zijn geen zeurders, maar willen een betere spreiding en minder evenementen. Dat blijkt uit onderzoek van de raadsfractie van de SP.
Zie bron: Oogtv

Weinig aandacht voor geluid in omgevingsvisies

04 oktober 2023

Uit gegevens van de GGD blijkt dat gezondheid ondergeschikt is in omgevingsvisies van gemeenten in de provincie Zuid-Holland. Ook gezondheidsbescherming tegen bijvoorbeeld geluidsoverlast, geuroverlast en trillingen komt er bekaaid vanaf.
Zie bron: Binnenlands Bestuur

Geld voor omwonenden Schiphol

04 oktober 2023

Zo’n 3000 huishoudens in de omgeving van luchthaven Schiphol krijgen compensatie voor geluidsoverlast in een periode in 2017 tot 2019. Het gaat om adressen waar de geluidsnormen in die periode zijn overschreden. De meeste vergoedingen liggen volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat tussen de 50 en 2.200 euro.
Zie  bron:luchtvaartnieuws

Sneltram piept minder, hinder nog niet over

02 oktober 2023

Nu de rails worden gesmeerd en er wieldempers zijn is de hinder minder. Helemaal tevreden zijn de omwonenden uit IJsselstein niet. "Zeker als het warm weer is en je hebt je ramen en deuren open. Dan is het net of -ie je huis in rijdt", zegt een bewoner. En ook het bonken van de tram leidt nog steeds tot ergernis. De tram maakt sowieso meer herrie dan de oude tram. Los van de piep die er was. Zie bron: RTVUtrecht

VorigeVolgende  1   2   3  .  6  ..  13  ..  43  ..  164