Contact

Nieuwsarchief

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

 

Virtuele politie-agent

22 december 2022

Op de website van de politie kunnen ze overlastmeldingen doorgeven aan de virtuele agent Wout. Wout is een chatbot waarmee mensen op de website van de politie kunnen chatten. Een echte agent kan het gesprek overnemen als de situatie daarom vraagt.
Als de meldingen online binnenkomen, kan de politie sneller zien waar de grootste vuurwerkoverlast is. Lokale agenten of handhavers van de gemeente kunnen daarmee bepalen waar extra toezicht nodig is.
Zie bron: nu.nl

Windgegevens voor berekening lawaai windmolens

16 december 2022

Voor de berekening van de geluidsemissie door windmolens is het noodzakelijk om windsnelheidsverdelingen op ashoogte te kennen. Het weermodel HARMONIE van het KMNI leidt ertoe dat de geluidbelasting door nieuwe windparken kan worden vastgesteld, vooral voor windturbines met een ashoogte van meer dan 120 meter. In een KNMI-rapport wordt toegelicht hoe de wind dataset is ontwikkeld, hoe deze kan worden gebruikt en welke interpolaties daarbij moeten worden toegepast.
Zie bron: KNMI

Streep door woningbouw bij Schiphol

15 december 2022

Het bestemmingsplan voor de bouw van 700 woningen in de wijk Schuilhoeve bij Schiphol is door de Raad van State vernietigd. De gemeente Haarlemmermeer heeft niet genoeg kunnen aantonen dat daar 'een aanvaardbaar woon- en leefklimaat' kan worden gerealiseerd, is het oordeel. De bewoners zouden last kunnen hebben van geluidsoverlast, onder meer door het proefdraaien van vliegtuigen.
Zie bron: binnenlandsbstuur

Hinder Schiphol Leidse regio fors gestegen

13 december 2022

Onderzoeksjournalist Bas Vermond dook voor mediapartner Omroep West in de data om te achterhalen waarom er zoveel hinder wordt gemeld door bewoners in de Leidse regio. De gemeenten, die wat verder uit het blikveld van Schiphol liggen, hebben de laatste jaren steeds meer overlast. Oegstgeest is koploper. 
Zie bron: sleutelstad

Kwellende piep en muzikanten

13 december 2022

Tinnitus is de allerergste nachtmerrie voor elke muzikant. Veel meer van hen worstelen ermee dan je zou denken. Vijf artiesten over de relatie met de piep in hun oor. Strijd tegen oorverdovende muziek.
Zie bron: 3voor12,vpro

Vliegbelasting

12 december 2022

Luidruchtige vliegtuigen op de Brusselse luchthaven Zaventem moeten nu al extra belasting betalen. Privéjets zijn daarvan nog vrijgesteld. Op 1 april verandert dat en gaan bovendien de mate van vervuiling en de eindbestemming meetellen voor de belasting. Op vluchten korter dan 500 kilometer zal een hogere belasting worden geheven.
Zie bron: nieuws.nl

Windmolens: gezondheidsschade omwonenden

12 december 2022

Sommige omwonenden kunnen door geluid van de molens niet slapen en ervaren stress en andere gezondheidsproblemen. Soms zo erg dat ze zich genoodzaakt voelen om te verhuizen. Het RIVM erkent dat er gezondheidsschade kan ontstaan, maar veel is nog onduidelijk. Zembla onderzoekt: Wie hebben de geluidsnormen vastgesteld en hoe is dat gedaan? Worden omwonenden wel gehoord en beschermd door de overheid?
Zie bron:bnnvara: Zembla

Onderwaterlawaai

12 december 2022

De Europese Commissie heeft limieten gesteld aan onderwaterlawaai. Dit lawaai vormt een steeds grotere dreiging voor walvissen, dolfijnen en andere zeedieren.
Zie bron: transportonline

Roodborstje agressiever in de stad

08 december 2022

Onderzoek naar Europese roodborstjes wijst uit dat de vogeltjes agressief worden door menselijke geluidsoverlast. Roodborstjes uit de stad gedroegen zich driftiger naar een nieuwe vogel dan hun soortgenoten van het platteland. Volgens onderzoekers zijn de stadse vogeltjes agressiever door het lawaai dat ze gewend zijn.
Zie bron: nu.nl

Rotterdam: vliegveld mag niet uitbreiden

07 december 2022

De gemeente trekt die conclusie na gesprekken en met enquêtes onder mensen die bij de luchthaven wonen. Rotterdam wil daarnaast dat de luchthaven wat doet om de vliegtuigherrie verder terug te dringen. Bijvoorbeeld door 's nachts geen zakenvluchten meer toe te laten.
Zie bron: Rijnmond

Voortbestaan Maastricht Aachen Airport

23 november 2022

Om het voortbestaan van Maastricht Aachen Airport (MAA) mogelijk te maken komt er een omgevingsfonds, dat voorziet in de aanpak van door de omgeving ervaren overlast. Het omgevingsfonds kan subsidies verstrekken voor onder meer geluidsisolatie en verbetering van de leefbaarheid. Het moet tussen de 10 en 15 miljoen euro bevatten, lichtte een woordvoerder van de provincie toe. Het exacte bedrag moet voor 2 december duidelijk worden. Dan vergadert een provinciale commissie over het voorstel van GS.
Zie bron: luchtvaartnieuws

Hinderapp voor inwoners Noord-Groningen

17 november 2022

Met de vernieuwde Hinderapp kunnen inwoners van de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland nu zonder inloggen zien waar in hun omgeving geur- en geluidsoverlast is gemeld. Na het aanmaken van een account kunnen ze zelf overlast melden. Is de melding een milieuklacht? Dan worden inwoners die de klacht hebben gemeld via de Hinderapp op de hoogte gehouden.
Zie bron: groningerkrant

Teveel padelgeluid

14 november 2022

Padel bij een tennisvereniging  in de plaats Monster zorgt in de avonduren voor teveel lawaai. Dit blijkt uit metingen van de Omgevingsdienst Haaglanden. Die heeft de club aangegeven 'de geconstateerde overtreding' te beëindigen, zo blijkt uit een brief die is verstuurd aan omwonenden. Gezocht wordt naar oplossingen
Zie bron: WOS

Geen padel

10 november 2022

B&W van Veere zien af van de aanleg van een padelbaan. Volgens wethouder Steketee (Hart voor Veere) past de baan vanwege de te verwachten geluidsoverlast niet in de plannen voor het gebied waar ook drie huizen en een hotel moeten komen. Tennisclub Vrouwenpolder, die de aanvraag voor de baan had ingediend, is teleurgesteld en vreest nu een halvering van het aantal leden.
Zie bron: omroepzeeland

Innovatieve geluidvangrail

07 november 2022

De provincie Flevoland gaat waar dat mogelijk is zogenoemde geluidvangrail plaatsen. Het is een plaat die aan de onderkant van de 'gewone' vangrail wordt vastgemaakt. Dit gaat geluidsoverlast verminderen op plekken waar de weg hoog ligt, bijvoorbeeld op een talud. Zie bron: omroepflevoland

Windturbine en tonaal geluid

07 november 2022

De gemeente Lingewaard heeft een bijzondere regeling in de vergunning voor windturbines: bij waargenomen tonaal geluid wordt een toeslag in decibellen gehanteerd. Omdat daardoor een overschrijding van de geluidsnorm kan ontstaan is er een basis om handhavend op treden.
Zie bron: Binnenlandsbestuur

Stiller vliegen?

07 november 2022

Marijn Sanders en Julian Biesheuvel van de Universiteit Twente promoveerden op onderzoek naar stillere vliegtuigen. Ze 'keken' naar het geluid veroorzaakt in de landingsfase. Dat wordt in belangrijke mate bepaald door de stroming rondom de delen van het vliegtuig, zoals de ‘high lift devices’, dat zijn de welvingskleppen aan de voor- (slats) en achterkant (flaps) van de vleugel. Ze voerden proeven uit in een windtunnel. Het geluid door luchtstroming is ook van belang voor windturbines.
Zie bron: engineeringnet

Eindhoven Airport kiest voor stille vliegtuigen

03 november 2022

Luchtvaartmaatschappijen die vliegen op Eindhoven Airport betalen vanaf 1 april 2023 een lager tarief voor het landen en starten als zij vliegen met de nieuwste toestellen die minder geluid maken en CO2 uitstoten. Ze betalen ook minder als er overdag wordt gevlogen in plaats van vroeg op de ochtend of in de avonduren. Deze nieuwe regels zijn een poging van Eindhoven Airport om de geluidshinder voor omwonenden verder terug te dringen en de uitstoot te reduceren. Ze waren al eerder aangekondigd, maar worden nu definitief ingevoerd.
Zie bron: luchtvaartnieuws

Bladblazers, enquête

03 november 2022

RTV Noord hield een enquête: bijna de helft van de mensen ergert als buren de bladblazer gebruiken.
Zie bron: rtvnoord

Hard geluid en tinnitus

28 oktober 2022

Arjen Lubach in zijn Avondshow.

 

 

VorigeVolgende  1   2   3  .  5  ..  13  ..  42  ..  158