Contact

Nieuwsarchief

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

 

Zorgen over uitbreiding militaire oefenterreinen

14 maart 2024

Zo'n 2200 burgers en bedrijven hebben gereageerd op de plannen van Defensie om het aantal militaire locaties uit te breiden. Dat schrijft staatssecretaris Van der Maat aan de Tweede Kamer. In de betrokken gemeenten  zijn o.a. zorgen over geluidsoverlast door meer vliegbewegingen en oefeningen met explosies.
Zie bron: NOS

Pleidooi vliegbelasting

12 maart 2024

De maatschappelijke kosten van vliegen - van geluidsoverlast tot klimaatschade - worden nauwelijks doorberekend in de ticketprijzen. De Nederlandse overheid houdt de luchtvaart grotendeels belastingvrij. Natuurbeschermingsorganisatie Natuur & Milieu pleit voor een afstandsafhankelijke vliegbelasting.
Zie bron: nu.nl

Platform metingen weglawaai

12 maart 2024

Eén van de voornaamste zorgen in het beheer van de openbare ruimte is het beheersen van geluidsoverlast veroorzaakt door wegverkeer. Het meten van geluidsniveaus speelt hierbij een centrale rol. Om de verschillende meetsystemen die deze geluidniveaus geautomatiseerd kunnen meten te controleren, organiseert het CROW Platform Wegmetingen tweejaarlijks een ringonderzoek. In 2025 vindt het volgende ringonderzoek geluidsmetingen plaats. Wil je de certificering voor jouw organisatie in gang zetten?
Zie dan bron: Crow

Walstroom haven Rotterdam

04 maart 2024

Containerterminal Rotterdam World Gateway (RWG) heeft besloten om de gehele kade voor alle schepen te gaan voorzien van walstroom. De terminal van RWG is al volledig geautomatiseerd en CO₂-neutraal. Door de aanleg van de walstroomvoorziening zullen ook de schepen aan de kade geen fijnstof, stikstof en CO₂ meer uitstoten. Daarnaast zorgt de voorziening voor een vermindering van geluid.
Zie bron: Maritimetechnology

Krimp Schiphol en KLM

04 maart 2024

Schiphol hield rapport over krimp tegen onder druk van KLM Schiphol heeft een rapport over de krimp van de luchthaven niet naar buiten gebracht, onder druk van KLM. Dat meldt de Volkskrant, die het onderzoeksrapport heeft ingezien. Daarin zou naar voren komen dat een hogere vliegtaks voor verre vluchten, ook voor transferreizigers, "een veel beter" alternatief is. Maar dat zou ingaan tegen het verdienmodel van KLM.
Zie bron: NOS.nl

'Zonneroute' langs A73

04 maart 2024

Krijgen we geluidsoverlast? Langs de A37 bij Hoogeveen komt een zonnewand van 6,5 meter hoog. Die loopt straks vanaf het viaduct Alteveer richting Hoogeveen-Oost. "Wij merken nu al dat als er bomen gekapt worden, er meer geluid is van de snelweg", liet een Hoogevener weten die vlakbij de plek woont waar de wand moet komen te staan. "Wordt het dan niet erger als de muur zo hoog wordt?" De projectleider liet weten dat er een bolling in de gehele zonnewand komt. Die gaat zorgen dat het geluid terugkaatst naar de weg en werkt daardoor dempend.
Zie bron: RTVDrenthe

Drones veroorzaken hinder

23 februari 2024

Inwoners van het Noorse huttengebied bij Sjusjøen klagen over geluidsoverlast door drones. Die bezorgen er namelijk sinds kort volledig autonoom sushi bij de bergbewoners.
Zie bron: Nu.nl

Geluidmetingen voorspellen het weer beter

23 februari 2024

Het KNMI meet het infrageluid van de stratosferische poolwervel. Dat is een sterke wervelwind op enkele tientallen kilometers hoogte boven het noordpoolgebied en beïnvloedt ons weer aan de grond. Meer kennis van de poolwervel via geluidsmetingen maakt betere weersverwachtingen mogelijk.
Infrageluid is laagfrequent geluid dat onhoorbaar is voor mensen en kan worden gemeten op de grond met zeer gevoelige barometers (‘microbarometers’). Door meerdere microbarometers dichtbij elkaar op te stellen kan de richting van het infrageluid worden bepaald
Zie bron: KNMI

Schiphol verzacht leed met cadeautje

23 februari 2024

Omdat de Kaagbaan is enkele dagen dicht is voor onderhoud en is dat merkbaar in dorpen als Rijsenhout, Uithoorn en Aalsmeer. Om het leed door de extra geluidsoverlast wat te verzachten, mogen omwonenden van Schiphol een presentje uitzoeken in de webshop van de luchthaven.
 bron: luchtvaartnieuws

Stop met luide festivals

20 februari 2024

Nederland telt in Europa de meeste festivals. Steeds meer mensen leveren woongenot in en krijgen er hinder en overlast voor terug. Geluidsoverlast voor de omgeving wordt door de wetgeving aan banden gelegd. Althans, dat is de bedoeling. Maar wat als metingen zeggen dat het geluid binnen de wettelijk norm blijft en mensen desondanks blijven herhalen dat ze veel hinder ervaren? Moet de wet dan worden bijgesteld? Er is handelen naar de geest van de wet en je kunt je verschuilen achter de letter van de wet. Een wet is mooi, maar zal ook toegepast moeten worden in plaats van omzeild?
Zie bron: Trouw

Geluid in gymzalen te luid

19 februari 2024

Het geluid in gymzalen is vaak te hard en daardoor kunnen gymleraren gehoorschade oplopen. Dat meldt de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) en het journalistieke platform Pointer van KRO-NCRV.
Zie bron: vosabb

Geen 60 decibel

12 februari 2024

Een groep inwoners van Oudeschip, vlak bij de Groningse Eemshaven protesteert tegen plannen de geluidsnorm in het havengebied te verhogen. De gemeente Het Hogeland en de provincie Groningen willen de Eemshaven uitbreiden naar de Oostpolder, een gebied grenzend aan Oudeschip. Een deel van de polder moet beschikbaar komen voor industrie, zoals waterstof- en accufabrieken. Nu horen de bewoners af en toe geluiden uit de Eemshaven als ze in de tuin zijn. Het plan houdt in dat de geluidgrenswaarde aan de rand van het (toekomstige) industriegebied van 50 naar 60 dB(A) gaat. Bedrijvigheid komt niet alleen dichterbij, maar mag ook meer geluid maken. Ter compensatie wordt isolatie van huizen aangeboden. Dat is geen oplossing zeggen de actievoerders: rust in huis is geen rust buiten.
Zie bron: NOS

Gratis oordoppen met carnaval

09 februari 2024

Als het geluid uit de luidsprekers zo luid is, dat achteraf je een piep in je oren hoort is het feest niet cool meer. Steeds meer carnavalsverenigingen zijn zich daar van bewust en nemen maatregelen. Zo worden in de carnavalstent in Uden dit jaar voor het eerst gratis oordoppen uitgedeeld. “We willen dat niemand zich bezwaard voelt om binnen te staan", zegt Sjoerd ten Cate, woordvoerder van carnavalsvereniging De Knoerissen.
Zie bron: omroepbrabant

Gemeenten beperken splitsing woningen

08 februari 2024

Drie op de tien gemeenten hebben een verbod op gesplitste woningen op bepaalde plekken. Dat heeft vaak te maken met de leefbaarheid in de wijk, denk aan bevolkingsdichtheid, parkeerdruk en geluidsoverlast.
Zie bron: radar.avrotros

Windmolenpark overschrijdt geluidsnorm niet

08 februari 2024

Uit nieuw onderzoek blijkt dat windmolenparken in de Drentse Monden en Oostermoer geen geluidsgrenzen overschrijden. Er waren zorgen over lage tonen. Ook die werden niet gevonden.
Zie bron: rtvdrenthe

Vierde aanvliegroute Schiphol

05 februari 2024

Verontruste inwoners van Utrechtse Heuvelrug vragen de gemeente opheldering over de plannen voor een 4de aanvliegroute naar Schiphol. Als de route hier komt, zullen 130 vliegtuigen per etmaal van 3000 naar 1800 meter hoogte dalen over de gemeente, met als gevolg herrie, fluittonen en hoge uitstoot van giftige stoffen door onvolledige verbranding.
Zie bron: nieuwsbladdekaap

Geen Lelystad Airport

30 januari 2024

De Tweede Kamer wil dat Lelystad Airport definitief niet in gebruik wordt genomen voor commercieel vliegverkeer. Een oproep daartoe van onder meer de Partij voor de Dieren kreeg steun van andere linkse partijen en van NSC, CDA en BBB.
Zie bron: Nu.nl

Rechtszaak tegen staat i.z. Schiphol

30 januari 2024

Is geluidsoverlast Schiphol schending van het mensenrecht? Omwonenden van Schiphol eisen in een rechtszaak dat de overheid extra maatregelen neemt om geluidoverlast van vliegtuigen tegen te gaan.
Zie bron: NOS
Schiphol maakt minder geluid, toch ervaren omwonenden méér overlast, hoe kan dat? Beluister podcast Volkskrant

Zie ook HCNieuws

KLM stopt met nachtvluchten

29 januari 2024

Met de ingang van de zomerdienstregeling vertrekken of arriveren tussen middernacht en 06.00 uur geen passagiersvluchten van KLM op Schiphol. De ingreep betekent nog lang niet het einde van nachtvluchten op Schiphol. Onder andere budgetmaatschappij Transavia, ook onderdeel van Air France-KLM, is vooralsnog van plan in de nacht of vroege ochtend te vertrekken of te landen op Schiphol. Ook gaan er nog vrachtvluchten in de late of zeer vroege uren.
Overigens: de 'schipholnacht' twee uur korter dan die voor bedrijven.
Zie bron: BNR

Uitstel krimp Schiphol

25 januari 2024

Het is onwaarschijnlijk dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Greenpeace, Natuur & Milieu, Milieudefensie en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland vinden het "heel ergerlijk dat nu opnieuw kostbare tijd verloren gaat om omwonenden te beschermen tegen slapeloze nachten en overlast door Schiphol en luchtvaartbedrijven".
Zie bron: Luchtvaartnieuws

VorigeVolgende  1   2   3  .  6  ..  13  ..  44  ..  167