Contact

Nieuwsarchief

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

 

Geluidssensoren in Almere

13 juni 2024

Vijftien geluidssensoren gaan in de gaten houden waar (te)veel geluid is. De instrumenten meten de intensiteit, aard en richting van het geluid. Zo kunnen er maatregelen genomen worden nog voordat er een klacht binnenkomt.
Inwoners hoeven zich geen zorgen te maken over privacy. De microfoons meten niet wat er bijvoorbeeld gezegd wordt.
Zie bron: omroepflevoland

Veel muziekevenementen

10 juni 2024

Birgit is klaar met geluidsoverlast van festivals: 'Je dreunt je bed uit'. Ze woont in Hilvarenbeek. Daar zijn dit jaar binnen een korte periode 29 festivals in en rondom Tilburg en Hilvarenbeek die meerdere dagen duren. Samen met honderdtwintig omwonenden heeft ze bij de gemeente een klacht ingediend.
Zie bron: Omroep Brabant 

A'dam accepteert herrie Schiphol niet

10 juni 2024

Amsterdam gaat Schiphol op het matje roepen vanwege de enorme extra geluidsoverlast deze zomer door onverwacht lang baanonderhoud op de luchthaven. ‘Dit betekent veel meer hinder voor al die mensen die niet op vakantie kunnen.’
Zie bron: Parool

Fatsoensregels bij klussen

10 juni 2024

Ga je klusherrie produceren en duurt het langer dan een dagje, vraag dan je buren welke tijden voor hen acceptabel zijn.
Zie bron: Telegraaf

Schrap 4de aanvliegroute en nachtsluiting Schiphol

06 juni 2024

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) roept de overheid op om haar plannen voor een vierde naderingsroute én de nachtsluiting van Schiphol te staken. “Deze plannen zijn onnodig en pakken negatief uit voor de Nederlander.” Volgens de pilotenbond zorgt de vierde aanvliegroute ervoor dat ruim 1,3 miljoen Nederlanders te maken krijgen met meer vliegtuiggeluid, terwijl de voorgestelde nachtsluiting vliegvakanties onnodig duur maakt. Volgens VNV zijn er effectievere manieren om de geluidsdruk te verlagen
Zie bron: luchtvaartnieuws 

KLM (v)liegt en bedriegt

06 juni 2024

Het verdienmodel van KLM is gericht op het lokken van passagiers uit het buitenland om via Schiphol om te vliegen. Dat omvliegen zorgt voor enorme schade aan het klimaat, geluidsoverlast en gezondheidsrisico’s voor omwonenden.
Zie bron: milieudefensie

Oegstgeest: meer dan de helft ervaart veel hinder.

03 juni 2024

In totaal heeft 53 procent van de inwoners vaak last van geluidshinder, 29 procent heeft er soms mee te kampen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente uit heeft laten voeren. Er komt nu een nieuw actieplan om de overlast aan te pakken. De grootste bron van herrie komt van overvliegende vliegtuigen. 66 procent van de in totaal 1.382 inwoners die de vragenlijst van de gemeente invulden, gaven dit aan als veroorzaker van overlast. Ook auto’s werden vaak genoemd: 58 procent van deelnemers aan de enquête heeft last van langsrazend verkeer.
Zie bron: Sleutelstad

Defensie zoekt ruimte voor F-35's

03 juni 2024

Defensie onderzoekt het medegebruik door F-35-jachtvliegtuigen van burgerluchthavens Eelde, Lelystad en Twente. Defensie heeft door de oplopende internationale spanningen de komende jaren veel meer ruimte nodig. Uit de betrokken regio's komen veel zorgen.  
Zie bron: Luchtvaartnieuws 

Handhaving 30 km/u door flits

30 mei 2024

Bijna een half jaar na de invoering van de nieuwe snelheid op veel Amsterdamse wegen gaat het Openbaar Ministerie (OM) de maximumsnelheid van 30 km/u in een groot deel van de stad handhaven. Naast vaste flitspalen komen er bij wijze van proef verrijdbare flitspalen langs wegen met veel kruisingen te staan, zogenoemde flexflitsers. Die blijven ongeveer twee maanden op een plek staan en gaan dan naar een andere locatie.
Zie bron: NOS

Kerkklok 's nachts stil

27 mei 2024

De klokken in de kerktoren aan de Dorpsstraat zijn niet meer te horen tussen 23.00 en 7.00 uur. 'Na een geluidsmeting blijkt dat de norm voor nachtelijke uren wordt overschreden', zegt de gemeente Zuidplas, waar Zevenhuizen onderdeel van is. Daarop werd besloten het nachtelijk luiden van de klokken stop te zetten.
Zie bron: Omroep West

Maatregelen maakt Schiphol stiller

27 mei 2024

Het demissionaire kabinet kondigt verschillende maatregelen aan die de geluidsoverlast voor de omwonenden van Schiphol de komende jaren moet verminderen. De maatregelen hebben zo'n gunstig effect op de geluidsoverlast, dat tegelijkertijd het aantal vluchtbewegingen per jaar omhoog kan, van 452.500 naar tussen de 460.000 en 470.000.
Zie bron: NOS
Zie ook Rijksoverheid

Luchtvaartbeleid coalitie

20 mei 2024

Volgens het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten moet in het luchtvaartbeleid de focus liggen op het op orde brengen van de rechtsbescherming van omwonenden van Schiphol, maar wel met behoud van de netwerkkwaliteit. Wat dat concreet betekent, is nog niet duidelijk. In de komende weken wordt er een ministersploeg gezocht die de details van het hoofdlijnenakkoord gaat uitwerken. Wat wel al concreet is, is dat de vliegtaks omhoog gaat.
Zie bron: Luchtvaartnieuws

Herrieschoppers in het verkeer

09 mei 2024

Mensen met een herriebak zijn vaker man en scoren hoger op psychopathie en sadisme.
Zie bron: Scientias

Brussels Airport 's nachts dicht

09 mei 2024

Moet tussen 23.00 en 7.00 uur dicht, zo adviseert de Belgische Hoge Gezondheidsraad.
Zie bron: Luchtvaartnieuws
Opmerking NSG: Nacht Schiphol is twee uur korter, t.w. van 24.00 u tot 06.00 u.

Al in het ei hebben vogels last van verkeerslawaai

29 april 2024

Wetenschappers hebben vastgesteld dat vogels al in het ei negatieve gevolgen ondervinden van verkeerslawaai. Pre- en postnataal verminderde blootstelling cumulatief de groei en fysiologie van nestvogels. 
Zie bron: science.nl

Lawaai: probleem voor zeedieren

29 april 2024

Een van de grootste problemen met vervuiling in de Noordzee is onzichtbaar: onderwatergeluid. Sinds de jaren vijftig is er jaarlijks een verdubbeling te zien in de hoeveelheid onderwatergeluid. Veel zeedieren hebben daar last van. Daarom ontwikkelt en test Stichting De Noordzee maatregelen om geluidsoverlast onder water tegen te gaan. Dit doen we in het Europese project DEMASK dat dit jaar van start ging. Begin april kwamen acht partners uit alle hoeken van de Noordzee naar Zandvoort voor de aftrap van dit project.
Zie bron: Noordzee.nl

Provincie Gelderland: Gezonde Leefomgeving

25 april 2024

Met de nieuwe uitvoeringsagenda ‘Gezonde Leefomgeving’ werkt de provincie Gelderland aan een gezonde en veilige provincie voor hun inwoners. De provincie stelt voor het thema geluid een wettelijk voorgeschreven 'Actieplan geluid’ op voor de periode van 2024-2028. Meer dan voorheen wordt daarbij het geluid van andere bronnen, zoals industrieterreinen en snelwegen, betrokken bij de afweging van maatregelen. Het ontwerp-actieplan ligt vanaf 1 mei ter inzage.
Zie bron: Gelderland

Roeken en overlast

25 april 2024

De roek is een kraaiachtige vogel die in grote groepen nesten bouwt. Omdat het luidruchtige vogels zijn en ze in groepsverband leven, zijn er in de directe omgeving vaak klachten over poep en geluidoverlast. Uit een rondgang van Omroep Gelderland blijkt dat de roek voor overlast zorgt in nogal wat gemeenten.  De aanpak van de overlastgevende roek moet anders en kan anders. Dat zegt bioloog Diederik van Liere.
Zie bron: omroep gelderland

Meer hinder vliegveld Eelde

24 april 2024

‘Meer geluidshinder en slaapverstoring niet uit te sluiten als vliegveld Eelde openingstijden verruimt. In de aanvraag voor een nieuw Luchthavenbesluit wil Groningen Airport Eelde dat er per dag langer gevlogen mag worden vanaf de luchthaven. Eelde wil onder andere de openingstijden verruimen naar 06:00 uur tot 00:00 uur (nu: 06:30-23:00), meer vliegtuigtypen toelaten en de trauma-helikopter meer ruimte bieden.
Zie bronnen: 112groningen en RTVDrenthe

Tennisvereniging ziet af van padel

24 april 2024

Opluchting en blijdschap bij de buren van Tennisvereniging Amelte in Assen. Het bestuur van de tennisclub ziet af van de aanleg van twee padelbanen op haar complex. "Padel op deze bosrijke plek is voor ons een onhaalbare missie", zegt voorzitter Martijn Oostra van TV Amelte. "We zouden buurtbewoners het leven zuur maken, en dat willen we echt niet."
Zie bron: RTVDrenthe

VorigeVolgende  1   2   3  .  6  ..  13  ..  45  ..  170