Contact

Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Paradiso en hinder

07 december 2023

Vier jaar geleden dienden buren van Paradiso een verzoek tot handhaving van geluidsnormen in bij de gemeente Amsterdam. Dit werd afgewezen. Opnieuw buigt de rechter zich over de vraag of de gemeente moet handhaven. Paradiso-directeur neemt de klachten serieus. Maar hij zet wel een kanttekening. ‘Deze buren vertrouwen onze juiste intenties niet en willen niet om tafel. Hun standpunt is nu dat wij in de nacht dicht moeten.’ De rechter doet op 16 januari uitspraak.
Zie bron: entertainmentbusiness

Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek

07 december 2023

Op 6 december 2023 is het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek ondertekend door diverse partners, waaronder Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT), naast de al bestaande partners en staatssecretaris Maarten van Ooijen namens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Zie bron: couturekrant

Provincie houdt snelheidsverlaging tegen

05 december 2023

De snelheid op de N206 bij Katwijk verlagen van 100 naar 80 kilometer per uur. Het was een gekoesterde wens in Katwijk, en het werd zelfs in het coalitieakkoord van DURF, de ChristenUnie en de SGP opgenomen. De hoge snelheid en de drukte leiden volgens die partijen tot geluidsoverlast. De provincie Zuid-Holland geeft echter niet thuis, blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van raadsleden.
Zie bron: Omroepwest

30 km Amsterdamse binnenstad

05 december 2023

Vrijdag 8 december gaat op veel wegen in Amsterdam de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur. In de straten waar u 30 kilometer per uur moet rijden, staan de vertrouwde 30 km/u-borden.
Zie bron: Amsterdam

Meer rust in festivalkalenders

04 december 2023

Net als Amsterdam is Utrecht bezig met een kritische evaluatie van de festivalkalender: geen grote evenementen van november tot maart en meer ‘rust’  tussen verschillende luide evenementen op een locatie. Het gaat om pleinen en parken in en rond de stad. Organisatoren luiden de noodklok en menen dat 
Ook uit Groningen klinkt teleurstellend nieuws voor wie van grote dance feesten houdt. Op de MartinPlaza daar mogen komend jaar maar vijf en in 2025 zelfs maar drie festivals worden gehouden. Volgens RTV Noord zijn de VVD en D 66 het daar niet mee eens. ‘Laten we stoppen met het veranderen van Groningen naar een slaperig provinciestadje’, zegt Maria Martinez Doubiana (D66). Dergelijke woorden sprak de VVD eerder al eens uit. ‘Met dit besluit lijkt het alsof het college met de houding van rust, reinheid en regelmaat meer lijkt te hebben dan het behoud van ons bruisende karakter.’
Zie bron: 3voor12.VPRO

Vlamingen kunnen zich laten horen

30 november 2023

De Oorzaak is het grootste burgeronderzoek naar geluid in Vlaanderen. Het project van UAntwerpen, UZA en De Morgen schakelt een versnelling hoger. Vanaf dinsdag 28 november kunnen alle Vlamingen de Grote Geluidsbevraging invullen over de impact van geluid op hun dagelijks leven. Inwoners van Antwerpen, Gent en Leuven kunnen zich ook kandidaat stellen om een slimme geluidssensor aan hun slaapkamerraam te installeren.
Zie bron: UAntwerpen

Schipholbaas wil krimp

27 november 2023

Schipholbaas Ruud Sondag is teleurgesteld dat er een streep is gezet door de krimpplannen voor de luchthaven. In Nieuwsuur zegt hij dat de situatie niet houdbaar is voor omwonenden, dat de luchthaven er juridisch wankel voor staat en dat Schiphol 500.000 vluchten per jaar helemaal niet aankan.
Zie bron: NOS

Bruinvisonderzoek bij aanleg windpark op zee

27 november 2023

Voordat besloten wordt over het aanleggen van het windmolenpark op zee bij IJmuiden moet meer onderzoek worden gedaan naar de gevolgen daarvan voor bruinvissen. Dat schrijft de Commissie voor milleueffectrapportage aan het kabinet. De gevolgen van het aanlegwerk kunnen worden beperkt door heimantels en bellenschermen.
Zie bron: NOS

Stadslawaai tast gezondheid aan bij mens en dier

22 november 2023

Niet alleen mensen zijn slachtoffer, ook voor dieren is de structurele herrie niet goed voor hun gezondheid. In een nieuwe studie hebben akoestisch ecologen van de Colorado State University ontdekt dat kwetsbare groepen in de stad meer en heftigere geluidsoverlast ervaren. In achterstandswijken is de impact groot.
Zie bron: scientias

Politiek verdeeld over Lelystad Airport

22 november 2023

Meerdere politieke partijen zijn verdeeld over de toekomst van Lelystad Airport. In Flevoland waren onder meer ChristenUnie en PvdA rond de Provinciale Statenverkiezingen voor de opening van het vliegveld voor vakantievluchten, terwijl die partijen nu in de landelijke verkiezingsprogramma's fel tegen zijn.
Zie bron: Luchtvaartnieuws

Rechtszaak tegen Schiphol

16 november 2023

De rechtszaak die Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) heeft aangespannen tegen de Staat om geluidsoverlast, gaat door. De rechtbank van Den Haag heeft 15 november  beslist dat de stichting ontvankelijk is, waarmee er wordt voldaan aan de formele eisen voor een rechtszaak. De stichting vertegenwoordigt omwonenden van de luchthaven, die eisen dat de overheid rond Schiphol handhaaft op de geluidsnormen. Zij willen dat de Staat maatregelen neemt, zoals het inperken van vliegbewegingen, om zo de negatieve effecten van het vliegverkeer tot een (leefbaar) minimum te beperken.
Zie bron: hcnieuws

Schiphol geen krimp, voorlopig

16 november 2023

De voorgenomen krimp van Schiphol naar 460.000 vluchten per jaar gaat voorlopig niet door. Dat heeft demissionair minister Harbers van Infrastructuur besloten, na kritiek van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Volgend jaar kunnen er dus nog 500.000 vluchten via Schiphol gaan.
Zie bronnen: NOS en BNR en Luchtvaartnieuws

Stille luchtvaartinnovatie Universiteit Twente

10 november 2023

De Universiteit Twente heef met behulp van een zogeheten microfoonantenne akoestische emissies van een onbemand vliegtuig, ofwel drone, gekwantificeerd tijdens verschillende vliegmanoeuvres. Het meetsysteem kan het geluid kwantificeren en lokaliseren door akoestische afbeeldingen van het geproduceerde geluid te maken. Een onbemande vliegtuig is uitgerust met een experimenteel raamwerk, waarmee relevante vluchtparameters, zoals hoogte, snelheid en positie, gelijktijdig kunnen worden uitgelezen en gesynchroniseerd met de geluidsmetingen. Het stelt de onderzoekers in staat om voorgeprogrammeerde vluchttrajecten en manoeuvres uit te voeren, waarbij het lawaai op de grond in beeld komt.
Zie bron: Utwente

Heel veel Katwijkers hebben last van lawaai

10 november 2023

De gemeente Katwijk werkt aan een nieuw Actieplan Geluid. In dit plan staat hoe de gemeente omgevingslawaai (bijvoorbeeld van wegverkeer, industrie en luchtvaart) zoveel mogelijk kan beperken. Voordat het nieuwe Actieplan Geluid wordt opgesteld, wordt onderzoek gedaan naar hoe inwoners de geluidsoverlast in gemeente Katwijk ervaren. 83 procent van hen ervaart geluidsoverlast.
Zie bron: RTVKatwijk