Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Geen lawaai van vliegtuigen en festivals

26 oktober 2020

Een ontboezeming van een bewoner in Halfweg: 'het is heerlijk hier zonder vliegtuig- en festivallawaai. Zo kan het leven dus zijn. Naast werk en andere verplichtingen is een woning met voldoende stilte van grote waarde. En dat mag niet lichtvaardig verkwanseld worden.'
Zie bron: Het Parool

ASO-wet biedt gemeente handvat voor burenlawaai

26 oktober 2020

De NSG komt met een richtlijn voor gemeenten om burenlawaai aan te pakken. Door het vele thuiswerken is het aantal overlastmeldingen gegroeid. De richtlijn is een hulpmiddel voor gemeenten die mogelijkheden binnen de zogenoemde Aso-wet gaan benutten.
Zie bron: gemeenten.nu

Volkskrantlezer wil rust

22 oktober 2020

Een oproep van de redactie over lawaai levert zo'n 1.500 reacties en het, blijkt hoe indringend en persoonlijk de geluidsoverlast voor velen is. Ze vragen de krant onderzoek te doen naar snelwegen, vliegtuigen, ambulances, windmolens, drones, bladblazers, warmtepompen, landbouwvoertuigen en straaljagers boven de Waddenzee, maar ook naar menselijk lawaai: festivals, schreeuwerige reclames op de radio, de wc van de buren, krijsende kinderen, autoradio’s en te lange buurtbarbecues. ‘Kan er geen belasting worden geheven op lawaai?’ oppert een lezer.
Zie bron: Volkskrant 

Spandoek: 'wij willen slapen'.

22 oktober 2020

Na meer dan zestig meldingen van geluidsoverlast zijn bewoners van de Maasdijk (gemeente Westland) het helemaal zat. Daarom hebben zij een spandoek opgehangen met als tekst: 'Wij willen gewoon kunnen slapen'. Vrachtwagens staan 's nachts met koelmotor aan om in de ochtend meteen weg te kunnen rijden.
Zie bron: WOS

Europees Hof van Justitie: windpark MER-plichtig

11 oktober 2020

Uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie blijkt dat een door een Belgisch windpark verkregen vergunning alsnog een milieu-effectrapportage (een MER) moet krijgen. In Nederland wordt bij de planning van windparken wel gekeken naar de milieu- en omgevingseisen, maar op basis van algemeen geldende normen in het zogenaamde Activiteitenbesluit. Met de uitspraak van het Europees Hof willen de tegenstanders de bouw van windmolenpark De Drentse Monden en Oostermoer stilzetten. Dat park met 45 windmolens en een tiphoogte van 210 meter wordt nu gebouwd.
Zie bron: NRC

Archief

GELUID IN HET NIEUWS

Geen lawaai van vliegtuigen en festivals

Een ontboezeming van een bewoner in Halfweg... Verder >

ASO-wet biedt gemeente handvat voor burenlawaai

NSG komt met richtlijn... Verder >

Volkskrantlezer wil rust

Lawaai leeft onder lezers... Verder >

Spandoek: 'wij willen slapen'.

Koeling vrachtwagens in de nacht... Verder >

Europees Hof van Justitie: windpark MER-plichtig

Tegenstanders windmolen putten hoop... Verder >

geluidnieuws_logo

CONGRES AGENDA

Webinar Geluiddempende vloerbedekking
01 januari 2021

Geluiddempende vloerbedekking, ontwikkeling en prestaties op hout, beton en zwevende dekvloer... Verder >

Themabijeenkomst: Luchtvaart en Geluid
27 juni 2019

Rondom de luchtvaart is het nodige aan de gang wat betreft de milieu- en klimaat aspecten. Zo is het rijk voornemens om het luchtruim te herzien, komt er een nieuwe luchtvaartnota, wil vliegveld Schiphol uitbreiden en is het de bedoeling om een extra vliegveld te openen in Lelystad. Al met al is er dus het nodige te doen en is de luchtvaart behoorlijk in beweging... Verder >

Nationale Geluidshinderdag 2019
02 april 2019

Geluid van bedrijven... Verder >