Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Duitse motorrijders demonstreren tegen plannen

06 juli 2020

Ongeveer 20.000 motorrijders hebben in Duitsland gedemonstreerd tegen plannen voor strenge regelgeving voor de beperking van geluidsoverlast veroorzaakt door motoren. De Duitse bondsraad, een soort Eerste Kamer maar mét bevoegdheden om zelf wetsvoorstellen in te dienen, werkt aan een strenge beperking van het lawaai. De plannen van de bondsraad zijn nog niet af, maar motorrijders vrezen het ergste. Zo zou straks een motor bijvoorbeeld niet meer geluid mogen produceren dan een grasmaaier. De bondsraad denkt ook over een totaal verbod op motorrijden op zon- en feestdagen.
Zie bron:  rd

Meer overlast verwacht

02 juli 2020

Buurtbemiddelaars verwachten deze zomer een flinke stijging van overlastmeldingen. Net als veel gemeenten, woningcorporaties en hulpverleners. Dit blijkt uit twee onderzoeken van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
Zie bron: gemeente.nu

20 % minder nachtvluchten

29 juni 2020

Het aantal nachtvluchten van en naar Schiphol moet in stapjes dalen van 32.000 tot 25.000. Omwonenden vinden het een goede eerste stap om de geluidsoverlast te verminderen. Maar voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen in zwaar weer betekent nog eens minder omzet, want vooral KLM en Transavia maken gebruik van de nachtvluchten. Momenteel wordt bij zo'n 28.700 omwonenden van Schiphol de slaap verstoord. Dat aantal daalt tot 23.100 mensen bij 25.000 nachtvluchten.
Zie bron: nos

Gemeenten vrezen bouwstop door Schiphol

24 juni 2020

De berekeningsmethode voor lawaai in de Omgevingswet kan desastreuze effecten hebben op de woningbouw. Dat stelt de Jeroen Olthof, gedeputeerde in Noord-Holland en voorzitter van de Bestuurlijke Regie Schiphol, die de overheden in de omgeving vertegenwoordigt, in een brandbrief aan minister Ollongren (BZK). Hij vreest dat de bouwplannen voor honderdduizenden woningen in de verre omtrek van Schiphol straks niet meer mogelijk zijn. Gemeenten mogen dan geen vergunningen meer afgeven, omdat de locaties kampen met teveel omgevingsgeluid.
Zie bron: binnenlandsbestuur  en nhnieuws

Schiphol mag blijven groeien

17 juni 2020

Schiphol mag blijven groeien, maar de geluidshinder moet afnemen. GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger: "Waar ze het makkelijkst een stap op kunnen zetten zijn de nachtvluchten". Omdat de luchtvaartnota hier niet in voorziet, is het wat haar betreft tijd voor een wetsvoorstel waarin Schiphol 's nachts op slot gaat. Omwonenden rond Schiphol ervaren de huidige rust als 'paradijselijk', want er zijn geen nachtvluchten meer door de coronacrisis. GroenLinks wil dit zo houden en dient daarom een wetsvoorstel in.
Zie bron: EenVandaag

Stil Schiphol door Coronacrisis

17 juni 2020

De coronacrisis heeft grote gevolgen gehad voor het milieu rond Schiphol. Het grotendeels stilvallen van de luchtvaart leidde ertoe dat de uitstoot van stikstof, CO2 en fijnstof terugliep tot minder dan een kwart van normaal. De grootste milieuwinst werd behaald op geluidshinder. Die verdween vrijwel helemaal, blijkt uit berekeningen van consultancybureau To70. Door het coronavirus wordt amper gevlogen, met alle gevolgen voor de luchtvaartsector van dien. Veel landen maken steunpakketten, al dan niet in combinatie met duurzaamheidsvoorwaarden. Ook in Nederland komt het kabinet een dezer dagen met definitieve maatregelen om de luchtvaartsector te steunen. Intussen staat het denken over het beperken van de vliegoverlast en klimaateisen in de sector niet stil.
Zie bron: NOS

Laat burenruzie niet te lang voortslepen

12 juni 2020

Laat burenruzies niet ontsporen, en schakel op tijd de overlegrechter in. Die oproep doet de Overijsselse Overlegrechter Erik Koster op rechtspraak.nl. “Een burenruzie kent vele aanleidingen en diepere oorzaken. Voorkom dat het te lang duurt.”
Zie bron: mr-online

Voorlopig geen Lelystad Airport

12 juni 2020

De ChristenUnie ziet een opening van luchthaven Lelystad er voorlopig niet van komen. Tweede Kamerlid Eppo Bruins zegt dat hij het 'niet voorstelbaar acht' dat het huidige kabinet er nog een besluit over zal nemen. ‘Op dit moment staat Schiphol voor een groot deel stil en is er dus van overloop ook geen sprake’, zei Bruins tegen de NOS.
Zie bron: Volkskrant

Geluidmaatregelen woningen Limburg

08 juni 2020

Rijkswaterstaat vermindert met het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) de geluidhinder van rijkswegen bij woningen. In Limburg komen circa 250 woningen in 15 gemeenten in aanmerking voor geluidmaatregelen binnen dit programma. De maatregelen variëren van de aanleg van stiller asfalt tot het plaatsen van een geluidscherm of het uitvoeren van een gevelisolatieonderzoek. Een combinatie hiervan is ook mogelijk. 
Zie bron: rijkswaterstaat

Archief

GELUID IN HET NIEUWS

Duitse motorrijders demonstreren tegen plannen

Angst voor inperking... Verder >

Meer overlast verwacht

Dat meldt CCV... Verder >

20 % minder nachtvluchten

Een eerste stap?... Verder >

Gemeenten vrezen bouwstop door Schiphol

Brandbrief van provincie naar Rijk... Verder >

Schiphol mag blijven groeien

GroenLinks: ''geen nachtvluchten'... Verder >

geluidnieuws_logo

CONGRES AGENDA

Webinar Geluidempende vloerbedekking
01 januari 2021

Geluiddempende vloerbedekking, ontwikkeling en prestaties op hout, beton en zwevende dekvloer... Verder >

Themabijeenkomst: Luchtvaart en Geluid
27 juni 2019

Rondom de luchtvaart is het nodige aan de gang wat betreft de milieu- en klimaat aspecten. Zo is het rijk voornemens om het luchtruim te herzien, komt er een nieuwe luchtvaartnota, wil vliegveld Schiphol uitbreiden en is het de bedoeling om een extra vliegveld te openen in Lelystad. Al met al is er dus het nodige te doen en is de luchtvaart behoorlijk in beweging... Verder >

Nationale Geluidshinderdag 2019
02 april 2019

Geluid van bedrijven... Verder >