Contact

Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Schiphol verzacht leed met cadeautje

23 februari 2024

Omdat de Kaagbaan is enkele dagen dicht is voor onderhoud en is dat merkbaar in dorpen als Rijsenhout, Uithoorn en Aalsmeer. Om het leed door de extra geluidsoverlast wat te verzachten, mogen omwonenden van Schiphol een presentje uitzoeken in de webshop van de luchthaven.
 bron: luchtvaartnieuws

Geluidmetingen verspellen het weer beter

23 februari 2024

Het KNMI meet het infrageluid van de stratosferische poolwervel. Dat is een sterke wervelwind op enkele tientallen kilometers hoogte boven het noordpoolgebied en beïnvloedt ons weer aan de grond. Meer kennis van de poolwervel via geluidsmetingen maakt betere weersverwachtingen mogelijk.
Infrageluid is laagfrequent geluid dat onhoorbaar is voor mensen en kan worden gemeten op de grond met zeer gevoelige barometers (‘microbarometers’). Door meerdere microbarometers dichtbij elkaar op te stellen kan de richting van het infrageluid worden bepaald
Zie bron: KNMI

Drones veroorzaken hinder

23 februari 2024

Inwoners van het Noorse huttengebied bij Sjusjøen klagen over geluidsoverlast door drones. Die bezorgen er namelijk sinds kort volledig autonoom sushi bij de bergbewoners.
Zie bron: Nu.nl

Stop met luide festivals

20 februari 2024

Nederland telt in Europa de meeste festivals. Steeds meer mensen leveren woongenot in en krijgen er hinder en overlast voor terug. Geluidsoverlast voor de omgeving wordt door de wetgeving aan banden gelegd. Althans, dat is de bedoeling. Maar wat als metingen zeggen dat het geluid binnen de wettelijk norm blijft en mensen desondanks blijven herhalen dat ze veel hinder ervaren? Moet de wet dan worden bijgesteld? Er is handelen naar de geest van de wet en je kunt je verschuilen achter de letter van de wet. Een wet is mooi, maar zal ook toegepast moeten worden in plaats van omzeild?
Zie bron: Trouw

Geluid in gymzalen te luid

19 februari 2024

Het geluid in gymzalen is vaak te hard en daardoor kunnen gymleraren gehoorschade oplopen. Dat meldt de Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding (KVLO) en het journalistieke platform Pointer van KRO-NCRV.
Zie bron: vosabb

Geen 60 decibel

12 februari 2024

Een groep inwoners van Oudeschip, vlak bij de Groningse Eemshaven protesteert tegen plannen de geluidsnorm in het havengebied te verhogen. De gemeente Het Hogeland en de provincie Groningen willen de Eemshaven uitbreiden naar de Oostpolder, een gebied grenzend aan Oudeschip. Een deel van de polder moet beschikbaar komen voor industrie, zoals waterstof- en accufabrieken. Nu horen de bewoners af en toe geluiden uit de Eemshaven als ze in de tuin zijn. Het plan houdt in dat de geluidgrenswaarde aan de rand van het (toekomstige) industriegebied van 50 naar 60 dB(A) gaat. Bedrijvigheid komt niet alleen dichterbij, maar mag ook meer geluid maken. Ter compensatie wordt isolatie van huizen aangeboden. Dat is geen oplossing zeggen de actievoerders: rust in huis is geen rust buiten.
Zie bron: NOS

Gratis oordoppen met carnaval

09 februari 2024

Als het geluid uit de luidsprekers zo luid is, dat achteraf je een piep in je oren hoort is het feest niet cool meer. Steeds meer carnavalsverenigingen zijn zich daar van bewust en nemen maatregelen. Zo worden in de carnavalstent in Uden dit jaar voor het eerst gratis oordoppen uitgedeeld. “We willen dat niemand zich bezwaard voelt om binnen te staan", zegt Sjoerd ten Cate, woordvoerder van carnavalsvereniging De Knoerissen.
Zie bron: omroepbrabant

Windmolenpark overschrijdt geluidsnorm niet

08 februari 2024

Uit nieuw onderzoek blijkt dat windmolenparken in de Drentse Monden en Oostermoer geen geluidsgrenzen overschrijden. Er waren zorgen over lage tonen. Ook die werden niet gevonden.
Zie bron: rtvdrenthe

Gemeenten beperken splitsing woningen

08 februari 2024

Drie op de tien gemeenten hebben een verbod op gesplitste woningen op bepaalde plekken. Dat heeft vaak te maken met de leefbaarheid in de wijk, denk aan bevolkingsdichtheid, parkeerdruk en geluidsoverlast.
Zie bron: radar.avrotros

Vierde aanvliegroute Schiphol

05 februari 2024

Verontruste inwoners van Utrechtse Heuvelrug vragen de gemeente opheldering over de plannen voor een 4de aanvliegroute naar Schiphol. Als de route hier komt, zullen 130 vliegtuigen per etmaal van 3000 naar 1800 meter hoogte dalen over de gemeente, met als gevolg herrie, fluittonen en hoge uitstoot van giftige stoffen door onvolledige verbranding.
Zie bron: nieuwsbladdekaap

Rechtszaak tegen staat i.z. Schiphol

30 januari 2024

Is geluidsoverlast Schiphol schending van het mensenrecht? Omwonenden van Schiphol eisen in een rechtszaak dat de overheid extra maatregelen neemt om geluidoverlast van vliegtuigen tegen te gaan.
Zie bron: NOS
Schiphol maakt minder geluid, toch ervaren omwonenden méér overlast, hoe kan dat? Beluister podcast Volkskrant

Zie ook HCNieuws

Geen Lelystad Airport

30 januari 2024

De Tweede Kamer wil dat Lelystad Airport definitief niet in gebruik wordt genomen voor commercieel vliegverkeer. Een oproep daartoe van onder meer de Partij voor de Dieren kreeg steun van andere linkse partijen en van NSC, CDA en BBB.
Zie bron: Nu.nl

KLM stopt met nachtvluchten

29 januari 2024

Met de ingang van de zomerdienstregeling vertrekken of arriveren tussen middernacht en 06.00 uur geen passagiersvluchten van KLM op Schiphol. De ingreep betekent nog lang niet het einde van nachtvluchten op Schiphol. Onder andere budgetmaatschappij Transavia, ook onderdeel van Air France-KLM, is vooralsnog van plan in de nacht of vroege ochtend te vertrekken of te landen op Schiphol. Ook gaan er nog vrachtvluchten in de late of zeer vroege uren.
Overigens: de 'schipholnacht' twee uur korter dan die voor bedrijven.
Zie bron: BNR