Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Misleidende reclame over Lelystad?

30 november 2020

De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie (RCC) over de Lelystad Airportkrant. Die wordt online gepubliceerd en huis-aan-huis in de regio verspreid, maar zou misleidende informatie bevatten. 
Zie bron: luchtvaartnieuws

Carbidschieten

28 november 2020

Alle vijftien gemeenten die zijn aangesloten bij de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gaan het carbidschieten verbieden.  Een landelijk verbod haalde het niet. En doordat er er dit jaar geen vuurwerk mag worden afgesteken, was de verwachting dat carbidschieten populair zou worden.
Een aantal gemeenten overweegt om het verbod expliciet in de APV op te nemen. Op dit moment kan het worden verboden op basis van geluidsoverlast. In sommige gemeenten wordt onder strikte voorschriften, waaronder een tijdslot rond middernacht. toegestaan.
Zie bron: rijnmond

Vliegtuiglawaai bedreigt toerisme Zuid-Limburg

28 november 2020

Het luchtverkeer van en naar Maastricht Aachen Airport (MAA) is een serieuze bedreiging voor Zuid-Limburg als toeristische bestemming. Bij verdere groei van het aantal vluchten zou dit de Zuid-Limburgse economie direct 23 tot 70 miljoen euro per jaar gaan kosten. Dat stellen onderzoekers van de Breda University in het rapport 'Impact van Luchtvaartgeluid op Toerisme en Recreatie'. Dat komt doordat toeristen niet meer komen vanwege geluidsoverlast. Indirect kan de schade oplopen tot zo'n 140 miljoen euro.
Zie bron:1Limburg

Experimenten met wijkrechters

20 november 2020

In Den Haag, maar ook elders in het land, lopen experimenten met wijkrechters. Rechters die de buurten ingaan om ­burenruzies te beslechten. Maar het werkt wel, zegt wijkrechter Jerzy Luiten. Zo buigt hij zich over een bromtoon van een vijver.
Zie bron: volkskrant

Concentratie verbetert met regelmatige rust

19 november 2020

Onderzoek laat zien: na een geluidspauze voel je je beter en kun je weer vol aandacht aan de slag Luister naar de zee, ruisende blaadjes of vogelzang, dan kun je weer geconcentreerd aan de slag. Wat doen tjirpende vogels en kabbelende beekjes met je? Uit verschillende studies blijkt dat natuurgeluiden je helpen ontspannen en concentreren. Onderzoekers van de University of Chicago (VS) lieten proefpersonen in 2019 bijvoorbeeld een kwartier lang natuur- of stadsgeluiden horen. Daarvoor en daarna deden de proefkonijnen taakjes die behoorlijk wat van je aandacht vergen, zoals een rijtje cijfers onthouden en die achterstevoren op kunnen noemen.
Zie bron: Quest

Stiltegebieden verdwijnen in rap tempo

19 november 2020

In Flevoland verdween 80 procent van de stiltegebieden en in Overijssel is zelfs geen stiltegebied meer over. De afgelopen jaren is in zes provincies flink gesneden in de stiltegebieden door de aanleg van bijvoorbeeld huizen, wegen en bedrijfsterreinen. In die zes provincies is minstens 15.000 hectare verdwenen, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.
Zie bron: EenVandaag

klussende man huis uit

17 november 2020

Burgemeester René Verhulst van de gemeente Ede heeft een huisverbod van tien dagen opgelegd voor een woning in Bennekom. De mannelijke bewoner hield zijn buren al jaren uit hun slaap. Dat een burgemeester een koopwoning afsluit vanwege geluidsoverlast is voor zover bekend niet eerder in Nederland voorgekomen.
Zie bron: Tubantia

Verzoek om actie tegen luidruchtige toermotoren

13 november 2020

In een brief vragen gemeenten minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aandacht voor geluidsoverlast die wordt veroorzaakt door motoren op de lekdijk. Ze pleiten voor onder andere het verlagen van de geluidsnorm voor motorfietsen naar een ‘maatschappelijk acceptabel niveau’. Tevens willen ze een ‘verbeterd en vereenvoudigd systeem om te handhaven’ en hopen ze op meer wettelijke mogelijkheden voor gemeenten om de overlast (nog meer) in te perken.
Zie bron: hetcontact

Heel Rotterdam 30 km

11 november 2020

Als het aan de Rotterdamse gemeenteraad ligt, gaat de maximumsnelheid in de stad overal omlaag naar 30. De verlaging zorgt voor minder verkeersongelukken. De lucht wordt schoner en er is minder geluidsoverlast. De partijen in de Raad roepen het stadsbestuur op te onderzoeken hoe automobilisten zover kunnen worden gebracht dat ze hun snelheid verlagen, bijvoorbeeld met wegversmallingen, plantenbakken en drempels.
Zie bron: rijnmond.nl

 

Bouw geluidscherm met zonnepanelen

11 november 2020

 Het Energieleverend Geluidscherm, dat in Alkmaar zal worden gebouwd is een mooi duurzaam voorbeeld voor andere steden. ”. Het kost ongeveer € 5,5 miljoen. Gemeente Alkmaar financiert om en nabij € 2 miljoen hiervan. Daarnaast financiert de Provincie Noord-Holland € 295.828,-. De rest van het bedrag wordt betaald door de energie die het scherm oplevert en subsidies. Het scherm dat in Alkmaar komt te staan, is een prototype en daarmee een goed voorbeeld voor de verdere verkoop en ontwikkeling van energieleverende geluidschermen.
Zie bron: alkmaar.nl

Windfonds voor omwonenden windpark

10 november 2020

Hoe dichter iemand bij het windpark bij Delfzijl woont, hoe hoger het bedrag wordt. Dat varieert van 1.250 tot 2.500 euro per huishouden per jaar. De verdeling in gekleurde ringen. In het oranje gebied wonen mensen die het dichtstbij wonen en tot 47 dB geluidsoverlast krijgen. Geel zijn omwonenden die tot 42 dB geluidsoverlast kunnen krijgen. Het lichtgroene gebied zijn de huizen die alleen last kunnen krijgen van slagschaduw.
Zie bron; RTVNOORD

Corona-overtreders

09 november 2020

Een feestje in Groningen werd beëindigd door de politie. Daarbij zijn tien boetes uitgedeeld, onder andere voor geluidsoverlast. Ook in Hengelo werden mensen op een corona-feestje  bekeurd.
Zie bronnen: 112Groningen en RTVoost

Archief

GELUID IN HET NIEUWS

Misleidende reclame over Lelystad?

Klacht naar Reclame Code Commissie... Verder >

Carbidschieten

Wat te doen?... Verder >

Vliegtuiglawaai bedreigt toerisme Zuid-Limburg

Minder toeristen door luchthaven... Verder >

Experimenten met wijkrechters

Ze buigen zich ook kwesties van burenlawaai... Verder >

Concentratie verbetert met regelmatige rust

Ook geluiden uit natuur helpen... Verder >

geluidnieuws_logo

CONGRES AGENDA

Webinar Geluiddempende vloerbedekking
01 januari 2021

Geluiddempende vloerbedekking, ontwikkeling en prestaties op hout, beton en zwevende dekvloer... Verder >

Themabijeenkomst: Luchtvaart en Geluid
27 juni 2019

Rondom de luchtvaart is het nodige aan de gang wat betreft de milieu- en klimaat aspecten. Zo is het rijk voornemens om het luchtruim te herzien, komt er een nieuwe luchtvaartnota, wil vliegveld Schiphol uitbreiden en is het de bedoeling om een extra vliegveld te openen in Lelystad. Al met al is er dus het nodige te doen en is de luchtvaart behoorlijk in beweging... Verder >

Nationale Geluidshinderdag 2019
02 april 2019

Geluid van bedrijven... Verder >