Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Amsterdam: honderden klachten festivals

23 april 2019

Buurtbewoners, van Noord tot Zuid, trekken op sociale media aan de bel over herrie van festivals DGTL (op de NDSM-werf) en Awakenings (op het Westergasterrein).  Volgens een woordvoerder kwam het geluidsniveau niet boven de gestelde norm van 85 dB geweest. "We zaten er op het hoogtepunt van de show zelfs 8 dB onder."
Zie bron: paroo

Burgemeester Femke Halsema laat een grondig onderzoek uitvoeren naar het 'uitzonderlijk hoge aantal' klachten over geluidsoverlast afgelopen weekend. Er kwamen honderden klachten binnen, terwijl dat in vergelijkbare situaties maar om een tiental gaat.
Zie bron: at5

Luchvaartbeleid niet langer houdbaar

23 april 2019

Het Nederlandse luchtvaartbeleid is niet langer houdbaar. Er zijn nieuwe regels nodig, duidelijker en strenger, om uitstoot en geluidsoverlast te beperken, adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli).
Zie bron: trouw

Herziening luchtruim

23 april 2019

 Minister Van Nieuwenhuizen  en staatssecretaris Visser informeren de Tweede Kamer over de Startbeslissing voor het programma Luchtruimherziening. Zij sturen de startbeslissing mee met de brief.
Zie bron: rijksoverheid

 

Harde live muziek verboden

18 april 2019

Muzikanten en muziekliefhebbers in Zwolle zijn onthutst. Café The Livingroom stopt na deze week met livemuziek. Noodgedwongen, door aanhoudende klachten over geluidsoverlast. Vrijwel iedereen in de stad die muziek maakt heeft de afgelopen jaren op het podium van de kroeg gestaan. Omgevingsdienst IJsselland greep namens de gemeente Zwolle in.
Zie bron: tubantia 

 

Meer verkeerslawaai

18 april 2019

In de regio Alkmaar is het aantal woningen met heel veel verkeerslawaai fors gestegen. Dat blijkt uit een vergelijking van de rapporten ’Actieplan geluid’ van de Regionale Uitvoeringsdienst RUD. Het rapport voor de jaren 2018 tot en met 2023 is onlangs gepresenteerd, het vorige is vijf jaar ouder. Het gaat om geluidsoverlast door verkeer in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo en Langedijk. Gemeten is de geluidsbelasting langs gemeentelijke wegen. Woningen die een berekende belasting van minimaal 55 decibel gemiddeld over 24 uur ervaren, ondervinden volgens het rapport geluidshinder.
Zie bron: noordhollandsdagblad

 

 

Luide muziek beboet

10 april 2019

Een automobilist had zijn muziek in de Dordtse binnenstad volgens de politie ‘erg hard’ staan. Hij veroorzaakte flinke geluidsoverlast voor winkelend publiek en kreeg een proces-verbaal. De politie grijpt de melding aan om mensen op te roepen rekening te houden met de omgeving. ,,Wij snappen heus wel dat wanneer je van muziek houdt, je denkt dat je een mooie auto hebt en ook nog een subwoofer in de auto hebt geplaatst, dat je deze soms hard aanzet. Maar doe dit niet in de bebouwde kom.’’
Zie bron: pvc

Autopatsers beboet

08 april 2019

Een aantal Duitse deelstaten verhoogt de boetes met een factor tien in de strijd tegen geluidsoverlast door supersportwagens. De opgevoerde sportwagens zijn vaak voorzien van speciale uitlaten en opgevoerde motoren. De eigenaren rijden regelmatig in optocht door de binnenstad en maken ‘burn-outs’ door met piepende banden weg te rijden.
Zie bron: Limburger

Lawaai en trillingen goederenspoor

08 april 2019

Als de verbindingsboog voor goederentreinen wordt aangelegd tussen Meteren en Boxtel, dan is veel meer geld nodig voor aanvullende gezondheidsmaatregelen. Dat stellen de Gelderse gemeenten aan de noordelijke kant van het tracé. Daarom hebben ze een brief gestuurd aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zaltbommel, West Betuwe en Maasdriel zeggen samen met de gemeente Den Bosch al eerder zorgen te hebben geuit over de effecten op de gezondheid van omwonenden van het spoor. Als de boog tussen Meteren en Boxtel wordt aangelegd zal het aantal goederentreinen toenemen. De gemeenten zeggen dat de 18,5 miljoen euro, die nu door de staatssecretaris ter beschikking is gesteld om maatregelen te nemen, niet toereikend is.
Zie bron: omroepgelderland

Speelplaats school

08 april 2019

De ombudsman constateert  dat de onderlinge relatie tussen partijen zodanig verstoord is dat daaraan aandacht moet worden besteed om enigszins verder te komen. Zowel de gemeente als verzoekster hebben hierin een verantwoordelijkheid. Mediation is de aangewezen manier om de situatie te de-escaleren, maar alleen als partijen hierin willen investeren. Een onafhankelijke derde kan voor beide partijen een veilige setting bieden.
Zie bron: nationaleombudsman

Geen goederentreinen langs woningen

04 april 2019

Een petitie van actiecomité Goederentreinennee tegen de aftakking van de Betuweroute bij Meteren naar het zuiden is in een week tijd ruim 1100 keer ondertekend. Omwonenden zijn bang voor geluidsoverlast en trillingen en willen geen goederentreinen door hun woonwijken. Het actiecomité roept op om het project Meteren-Boxtel te stoppen.
Zie bron: omroepgelderland

Stille disco

04 april 2019

Diverse maatregelen vanuit de gemeente Amsterdam zorgen ervoor dat feesten in de binnenstad steeds moeilijker wordt. Vondel Disco heeft daar de oplossing voor. In de mooie tuin van het Tropenmuseum in Amsterdam brengt de organisatie verschillende stijlen bij elkaar. Dit keer met een silent disco XL editie in de buitenlucht. Dansen met een koptelefoon. Geen geluidsoverlast voor de buurt en feestgangers kunnen kiezen uit verschillende muziekgenres: van hits tot disco en houseclassics.´
Zie bron: housem

Speeltuin

04 april 2019

De Eerselse fracties zitten in hun maag met het collegevoorstel om weer (gedeeltelijk) speeltoestellen toe te staan in de tuin achter restaurant de Pannenkoekenbakker. Zij hebben er weinig vertrouwen in dat het een oplossing is voor een slepend conflict tussen de uitbater en omwonenden over geluidsoverlast door spelende kinderen.
Zie bron: ED

Wonen boven het spoor

04 april 2019

De vier grote steden zijn momenteel met de NS in gesprek hoe de waardevolle ruimte boven het spoor benut kan worden voor wonen, werken en leven. Mensen die boven het spoor gaan wonen of werken hoeven zich volgens de architect geen zorgen te maken over het geluid van de treinen onder zich. Boven het spoor komt eerst een zware betonnen constructie. "Dat schermt al heel veel af. Er kunnen wel hier en daar een aantal geluidslekken zijn en aan de rand van het gebouw is er meer geluid". Een tweede glazen gevel kan daar een rol spelen. "Dan krijg je een soort tussenruimte, eigenlijk een geluidsscherm voor je gebouw."
Zie bron: NOS

 

Burenlawaai

01 april 2019

Geluidsoverlast is verreweg de belangrijkste aanleiding voor buren in Nijmegen om het met elkaar aan de stok te krijgen. Vier van de tien conflicten waarbij de hulp in 2018 werd ingeroepen van buurtbemiddelaars, gingen over slaande deuren, te harde muziek, blaffende honden of bijvoorbeeld schreeuwende buurkinderen.
Zie bron: De Gelderlander 

Geluidgrens muziekfestival 5 dB scherper

28 maart 2019

Festivals op de Beekse Bergen waarbij de muziek centraal staat mogen tot 01.30 u 75 dB in plaats van 80 dB produceren (gemeten bij de dichtstbijzijnde woning). Na 01.30 uur is nog maar 60 dB toegestaan. Daar staat tegenover dat de festivals op vrijdag en zaterdag voortaan door mogen gaan tot 04.00 uur. Op zondag blijft 00.30 uur de eindtijd.
Zie bron: ed.nl

Vulkaan veroorzaakt LFG

28 maart 2019

Enkele uren voordat een flank van de Indonesische vulkaan Anak Krakatau eind december instortte laat het monitoringsysteem een afwijkende toon zien. Dit infrageluid, of laagfrequent geluid, is gemeten op microfoons van het Internationale Monitoring Systeem (IMS), zo blijkt uit recent onderzoek van het KNMI. Door deze instorting ontstond een tsunami die aan 437 mensen het leven kostte.
Zie bron: KNMI

30 km in bebouwde kom

28 maart 2019

De brancheorganisatie van de auto- en fietsindustrie, RAI Vereniging, wil dat maximaal 30 km/uur de nieuwe standaard wordt voor wegen binnen de bebouwde kom. Dat is beter voor de verkeersveiligheid en ook tegen de geluidsoverlast van het verkeer.
Zie bron: nos
Als je op snelwegen de snelheid terugbrengt naar 100 km/u verbeter je ook de luchtkwaliteit. Lees verder.

DOESLIEF

06 maart 2019

Zo'n 40 jaar geleden introduceerde de NSG de slogan:

LATEN WE ZACHT ZIJN VOOR ELKAAR

De Sire-campagne #DOESLIEF spreekt mensen nu aan op onaardig gedrag.   
Zie bron: adformatie

 

Archief

GELUID IN HET NIEUWS

Amsterdam: honderden klachten festivals

Geen overschrijding norm, wel heel veel klachten... Verder >

Luchvaartbeleid niet langer houdbaar

Nieuwe regels zijn nodig... Verder >

Herziening luchtruim

Kamerbrief bij Startbeslissing Luchtruimherziening... Verder >

Harde live muziek verboden

Café in Zwolle moet stoppen met live muziek... Verder >

Meer verkeerslawaai

In de regio Alkmaar... Verder >

geluidnieuws_logo

CONGRES AGENDA

Nationale Geluidshinderdag 2019
02 april 2019

Geluid van bedrijven... Verder >

Geluid en gezondheid
21 februari 2019

Geluid en Gezondheid - Geluidshinder gaat niet alleen over decibellen De opmaat naar een “Gezond Geluidsakkoord"... Verder >

Beleving van geluid
19 december 2018

En hoe hier mee om te gaan... Verder >