Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Na een jaar: ervaar de stilte

27 april 2021

"Het is ongekend stil, op wat auto's na, het winkelend publiek ontbreekt", zegt Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder. "Als ik dat vergelijk met het normale geluidsniveau, scheelt het zeker 10-15 decibel. Dat is het verschil tussen 5.000 auto's die per dag langs je huis rijden, of 10 keer meer, dus 50.000 auto's die langs je huis rijden."
Volgens stiltetrainer Mirjam van der Vegt is de coronatijd een hele bijzondere tijd omdat we te maken hebben met een onvrijwillige stilte.
Voor Joost van Bruggen is het ook een heel bijzonder jaar geweest. Joost is verzamelaar van vogelgeluiden en ervoer de stilte bewuster dan de meeste mensen. 
Zie bron: kro-ncrv

Motorcrossterrein in de fout

26 april 2021

Ooststellingwerf heeft alsnog op last van de rechter documenten verstrekt aan het echtpaar Van Rossem in Makkinga.  Volgens Roel van Rossem overschrijdt de geluidsoverlast van het circuit De Prikkedam de grens van wat toelaatbaar is, dus vroeg hij hier informatie over op. De gemeente deed via de provinciale uitvoeringsdienst FUMO een geluidsmeting, maar tot Van Rossems verbazing was de uitkomst van deze meting zwart weggelakt. Volgens de gemeente was alleen intern beraad zwart gemaakt. ‘Alles is openbaar, tenzij de wet hier een uitzondering op maakt, voor bijvoorbeeld intern beraad en persoonsgegevens.’
Zie bron: nieuweooststellingwerver

Stilte in trek

23 april 2021

Door de lockdowns werd het op straat rustig, érg rustig. Inmiddels ervaren veel Nederlanders de stilte op straat als prettig. Kan die kwaliteit niet worden vastgehouden, door stilte in de openbare ruimte te ontwerpen? De Volkskrant liet zich inspireren door een verlaten fort, luwteplekken en het schoolplein.

Zie bron: Volkskrant

Tramherrie, Utrechters willen actie

15 april 2021

Er moet snel wat gedaan worden aan de geluidsoverlast van de Uithoflijn in Utrecht. Dat vinden omwonenden. De afgelopen tijd hadden ze onder meer te maken met een piepend geluid als de tram door een bocht gaat en een bonkend geluid door 'vierkante wielen'. Inmiddels heeft de provincie al verschillende maatregelen genomen maar de omwonenden zijn nog niet tevreden. Ze willen harde toezeggingen van de provincie dat de geluidsoverlast structureel verminderd wordt.
Zie bron: rtvutrecht. Zie ook: Nu.nl

Maak nacht- tot dagvluchten

15 april 2021

Maak van nachtvluchten op Schiphol dagvluchten op Leystad Airport. Daarmee wordt voorkomen dat de nachtvluchten op de luchthaven Schiphol worden verschoven naar ’de randen van de nacht’ waarbij de hinder ervan wordt geconcentreerd. Dat stellen B en W van Haarlemmermeer in een reactie op het initiatief-wetsvoorstel van GroenLinks-Tweede Kamerlid Suzanne Kröger om de geluidhinder van vliegtuigen te beperken.
Zie bron: noordhollandsdagblad

Beter leven rond Schiphol na corona

15 april 2021

Luchthaven Schiphol gaat nooit meer zoveel geluidshinder en andere overlast veroorzaken als vóór de coronapandemie het geval was. Dat stelt CEO Dick Benschop in een uitgebreid interview op BNR. 
Zie en luister naar bron: BNR

Ziek van het geluid van de wiek?

12 april 2021

Omwonenden van grote windturbines, waarvan er de komende jaren veel meer komen, melden allerlei gezondheidsklachten. In de laatste wetenschappelijke studies vinden ze voorzichtig hun gelijk. Een gedachtegang langs normen, hinder, psychologie en ziekte door ongewenst geluid.
Zie bron: Volkskrant

Onrust over gebedsoproep

10 april 2021

In Alblasserdam klonk voor het eerst de gebedsoproep van moskee Yunus Emre door een luidspreker. Elke vrijdag zal voortaan een azan klinken door kleine speakers. Dat is een langgekoesterde wens van de moskeegangers waar niet alle buurtbewoners even blij mee zijn. Omwonenden en moskeegangers kwamen met elkaar in botsing over de plannen.
Zie bron: rijnmond

 

Archief

GELUID IN HET NIEUWS

Na een jaar: ervaar de stilte

Kruispunt kijkt terug... Verder >

Motorcrossterrein in de fout

Zwartlakken geluidsrapport verboden... Verder >

Stilte in trek

Stiltespoor door lockdown... Verder >

Tramherrie, Utrechters willen actie

Uithoflijn maakt teveel lawaai... Verder >

Maak nacht- tot dagvluchten

Benut daarvoor Lelystad... Verder >

geluidnieuws_logo

CONGRES AGENDA

Webinar Geluiddempende vloerbedekking
31 maart 2021

Geluiddempende vloerbedekking, ontwikkeling en prestaties op hout, beton en zwevende dekvloer... Verder >

Themabijeenkomst: Luchtvaart en Geluid
27 juni 2019

Rondom de luchtvaart is het nodige aan de gang wat betreft de milieu- en klimaat aspecten. Zo is het rijk voornemens om het luchtruim te herzien, komt er een nieuwe luchtvaartnota, wil vliegveld Schiphol uitbreiden en is het de bedoeling om een extra vliegveld te openen in Lelystad. Al met al is er dus het nodige te doen en is de luchtvaart behoorlijk in beweging... Verder >

Nationale Geluidshinderdag 2019
02 april 2019

Geluid van bedrijven... Verder >