Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Ziek van het geluid van de wiek?

12 april 2021

Omwonenden van grote windturbines, waarvan er de komende jaren veel meer komen, melden allerlei gezondheidsklachten. In de laatste wetenschappelijke studies vinden ze voorzichtig hun gelijk. Een gedachtegang langs normen, hinder, psychologie en ziekte door ongewenst geluid.
Zie bron: Volkskrant

Onrust over gebedsoproep

10 april 2021

In Alblasserdam klonk voor het eerst de gebedsoproep van moskee Yunus Emre door een luidspreker. Elke vrijdag zal voortaan een azan klinken door kleine speakers. Dat is een langgekoesterde wens van de moskeegangers waar niet alle buurtbewoners even blij mee zijn. Omwonenden en moskeegangers kwamen met elkaar in botsing over de plannen.
Zie bron: rijnmond

 

Nachtelijk heilawaai

07 april 2021

Veel Amsterdammers lagen in de nacht van zondag op maandag wakker van lawaai door heiwerkzaamheden in het Westelijk Havengebied. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (NZKG) verleende daarvoor de vergunning, terwijl het eerder op Twitter stelde daar niet verantwoordelijk voor te zijn.
Zie bron: Parool

Verzet vergunning Airport Lelystad

06 april 2021

De gemeenten Hattem, Heerde, Oldebroek, Elburg en Epe verzetten zich tegen de vergunning die Lelystad Airport heeft aangevraagd op grond van de Wet natuurbescherming. Het vliegveld zal negatieve gevolgen hebben voor de natuur en geluidsbelasting in de gemeenten. Ze hebben daarom een gezamenlijke zienswijze gestuurd naar demissionair minister Schouten.
Zie bron: locourant

Hoe vliegt Schiphol?

06 april 2021

Gouda wil dat de rijksoverheid een meetnetwerk in het Groene Hart plaatst om de echte decibellen van vliegverkeer te meten. Alleen zo komt de hinder in beeld.
Zie bron: AD

Verwarring over hinder windmolens

03 april 2021

Ruim honderd artsen waarschuwen dat de gezondheidsrisico’s van de windmolens die Amsterdam wil bouwen langs de stadsrand worden onderschat. Het RIVM-onderzoek waardoor het stadsbestuur zich laat geruststellen zegt volgens hen niets over de Amsterdamse situatie. Dat de gezondheidseffecten voor omwonenden binnen de perken blijven, moet blijken uit een overzichtsstudie van het RIVM. Maar volgens de Amsterdamse artsen gaat het RIVM-onderzoek over aanmerkelijk lagere windmolens.
Zie bron: parool

Meer klachten over militair vliegen

03 april 2021

De luchtmacht ontving vorig jaar flink meer klachten over geluidshinder dan voorgaande jaren. Het waren er dit keer meer dan 11.000 tegenover bijna 6.500 in 2019. Een van de belangrijkste oorzaken is de coronacrisis. Er kon daardoor minder in het buitenland worden geoefend. Ook door het thuiswerken zouden meer mensen klagen.
Zie bron: defensie

Lawaai snelwegen aangepakt

30 maart 2021

Rijkswaterstaat vermindert in het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) de geluidhinder van rijkswegen bij woningen. In Noord-Brabant en Limburg komen in totaal zo’n 1650 woningen in meer dan 50 gemeenten in aanmerking voor geluidmaatregelen. Voor circa 570 van deze woningen worden de maatregelen in mei 2021 bekendgemaakt.
Zie bron: rijkswaterstaat

Politie controleert motoren op dijk

30 maart 2021

Bij een grote handhavingsactie op de Lekdijk zijn  tien motorrijders op de bon geslingerd. Hun motoren maakten teveel herrie.
Zie bron: RTVUtrecht

Waterschap Rivierenland, politie Midden-Nederland, motorrijdersvereniging KNMV en gemeente Vijfheerenlanden slaan de handen ineen om geluidsoverlast op de dijken aan te pakken.
Zie bron: hetcontact

 

Trapveldje moet stiller

25 maart 2021

Bij het pannaveldje van basisschool De Buut in Nijmegen, dat in de zomer van 2019 zelfs de internationale media haalde, moeten aanvullende maatregelen worden genomen om de geluidsoverlast voor omwonenden te beperken. Dat heeft de gemeente besloten na aanvullend akoestisch onderzoek. Daaruit bleek dat ’s avonds de toegestane normen werden overschreden.
Zie bron: omroepgelderland

Skatepark gesloten

24 maart 2021

De gemeente Middelburg is het niet gelukt de geluidshinder verder te beperken. Een nieuwe skatebaan zit er volgens het college voorlopig niet in, omdat die al snel 300.000 euro kost. Geld dat de gemeente nu niet heeft. Zie bron: omroepzeezand
NSG bood omwonenden helpende hand.

In de gemeente Hoorn wordt het skatepark 's avonds gesloten. De omwonenden krijgen de sleutel. Zie bron: noordhollandsdagblad

Lawaai berekenen

22 maart 2021

Ingenieursbureaus voeren van geluidsberekeningen uit voor projectontwikkelaars en de decentrale overheden. Om deze berekeningen te kunnen doen is er informatie nodig over de geluidsbronnen en de omgeving waar dit effect op heeft. Deze omgeving bestaat uit het terrein en de gebouwen waar met name de glooiing, hoogten en absorptiewaarden van geluid van belang zijn. Zo ontstaat een zeer specifiek 3D model, een soort maquette van de omgeving.
Zie bron: geodan

Archief

GELUID IN HET NIEUWS

Ziek van het geluid van de wiek?

Volkskrant geeft antwoord... Verder >

Onrust over gebedsoproep

Botsing met omwonenden... Verder >

Nachtelijk heilawaai

Veel Amsterdammers wakker in de Paasnacht... Verder >

Verzet vergunning Airport Lelystad

Zienswijze Noord Veluwse gemeenten... Verder >

Hoe vliegt Schiphol?

Gouda wenst meetnetwerk... Verder >

geluidnieuws_logo

CONGRES AGENDA

Webinar Geluiddempende vloerbedekking
31 maart 2021

Geluiddempende vloerbedekking, ontwikkeling en prestaties op hout, beton en zwevende dekvloer... Verder >

Themabijeenkomst: Luchtvaart en Geluid
27 juni 2019

Rondom de luchtvaart is het nodige aan de gang wat betreft de milieu- en klimaat aspecten. Zo is het rijk voornemens om het luchtruim te herzien, komt er een nieuwe luchtvaartnota, wil vliegveld Schiphol uitbreiden en is het de bedoeling om een extra vliegveld te openen in Lelystad. Al met al is er dus het nodige te doen en is de luchtvaart behoorlijk in beweging... Verder >

Nationale Geluidshinderdag 2019
02 april 2019

Geluid van bedrijven... Verder >