Contact

Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Motorweekendverbod opgeschort

20 februari 2025

De motorrijdersactiegroep MAG heeft gewonnen in een rechtszaak tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De Haagse bestuursrechter heeft het motorweekendverbod langs de Meije opgeschort. Dit besluit volgt op een eerdere rechtszaak waarin de rechter oordeelde dat het verkeersbesluit niet zorgvuldig was voorbereid. In mei 2022 diende de MAG bezwaar in tegen het besluit om de Meije in de weekenden en op feestdagen van april tot oktober af te sluiten voor motorrijders. De gemeente wees dit bezwaar af, maar de rechter stelde vast dat er geen geluidsmetingen of verkeerskundig onderzoek waren uitgevoerd. Ook de bewonersenquête voldeed niet aan de eisen voor een dergelijk besluit.
Zie bron: motor

Schiphol: nachtvluchten verder omlaag

20 februari 2025

Schiphol heeft de afgelopen jaren naar eigen zeggen al veel gedaan om de geluidshinder van de luchthaven terug te dringen.
Ook de komende tijd staat het volgende op het programma:

  • Terugdringen aantal nachtvluchten.
  • Optimaliseren baangebruik
  • Stillere vliegtuigen.

Toch wordt gestreefd naar meer vliegen.
Zie bron: Drimble

Schiphol: aantal nachtvluchten moet verder omlaag om hinder terug te dringen.
Zie bron: Parool

Dat de geluidsoverlast van Schiphol voor de omgeving de afgelopen jaren zou zijn afgenomen, is niet wat de omwonenden zelf ervaren. Dat zegt de Maatschappelijke Raad Schiphol (MRS) in reactie op een bewering van de top van het bedrijf.
Zie bron: Transport online

Evenemententerrein aanwinst?

20 februari 2025

Beton-T, bij de Balijebrug in Utrecht, profileert zich als een experimenteel stadsplein. "Een tijdelijk project dat ongebruikt gebied omtovert tot een plek waar cultuur, beweging, educatie, groen, ontspanning en verwondering naast elkaar kunnen leven." Maar de mensen die er naast wonen hebben een heel ander beeld. Zij verwonderen zich vooral over de herrie die Beton-T produceert als er een feest of optreden is. En dat mag maximaal twaalf keer per jaar. De veranwoordelijk wethouder betoogt: men houdt zich keurig aan geluidseisen, daarom is Beton-T een verrijking.
Zie bron: RTVUtrecht

Straaljagers mijden woongebieden

17 februari 2025

Defensiespecialist Peter Wijninga, van het Centrum voor Strategische Studies, ziet dat er veel 'stemmingmakerij' is rondom de komst van de vliegtuigen. Toen het geluid van vliegtuigen met luidsprekers werd nagebootst is het volgens hem nog maar de vraag wat de inwoners van Flevoland echt gaan horen.
Zie bron: Omroep Flevoland 

Leefbaarheidsfonds omwonenden NAVO-basis

12 februari 2025

Defensie draagt bij aan een leefbaarheidsfonds voor inwoners van de gemeenten Brunssum en Beekdaelen. Zij ervaren overlast van de NAVO-basis in Geilenkirchen, die net over de grens ligt in Duitsland. Defensie en de betrokken gemeenten hebben een afsprakenpakket gemaakt. Hiervoor stelt Defensie de komende jaren € 5 miljoen beschikbaar. De gemeenten kunnen dan investeringen in de kwaliteit van de leefomgeving. Voorbeelden hiervan zijn geluidsisolatie voor basisscholen en duurzaamheidsmaatregelen. Ook het versterken van natuur, landschap en recreatiemogelijkheden rond de Schinveldse bossen valt hieronder.
Zie bron: defensie

Groningen Airport langer open

09 februari 2025

Groningen Airport Eelde mag van minister Barry Madlener dagelijks langer open. Daardoor kan de luchthaven naar verwachting 150 vliegtuigen per jaar extra laten opstijgen en landen. Omwonenden zijn niet blij met het plan.
Zie bron: RTVDrenthe

Luisteren naar F35

09 februari 2025

Wat zijn de effecten op je woongenot of op je bedrijf als er dagelijks straaljagers overkomen en hoe klinkt dat? Een groep Lelystedelingen vertrok naar Leeuwarden om dat te onderzoeken. Veel van hen wonen naast of dichtbij Lelystad Airport. Eerder werd duidelijk dat Lelystad Airport een heel geschikte locatie zou zijn voor het stationeren en laten vliegen van F-35's. In mei zal Defensie bekendmaken wat de beste optie is. De F-35 haalt zo'n 1960 kilometer per uur. En dat is te horen, nog voor ze te zien zijn. Waar het eerst even klinkt als onweer wordt het geluid al snel steeds heftiger tot de straaljagers zichtbaar zijn en met een oorverdovend lawaai overvliegen.
Zie bron: Omroep Flevoland

A'dam weert vervuilende pleziervaart

09 februari 2025

Alleen bootjes die worden aangedreven door elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn binnenkort nog welkom, laat de gemeente weten. De maatregel gaat in op 1 april voor mensen zonder vignet. De uitstootvrije zone geldt voor het volledige centrum, tot en met de Singelgracht. Met de nieuwe regel wil de hoofdstad de luchtkwaliteit verbeteren en geluidsoverlast terugdringen. Om elektrisch varen te promoten, wordt het aantal oplaadpunten in de hoofdstad uitgebreid tot maximaal 2500.
Zie bron: Amsterdam

Vogels mijden lawaaiige plekken

06 februari 2025

Meer dan honderd neprupsen plaatsten onderzoekers van de Vrije Universiteit in bomen door de stad, om het jaaggedrag van insectenetende vogels in kaart te brengen. Wat bleek: vogels mijden lawaaiige plekken – en dat is slecht nieuws.
Zie bron: NAPNieuws

Gedoe over beetje minder geluidsoverlast Schiphol

06 februari 2025

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het voornemen van het kabinet om Schiphol niet te snel te laten krimpen en de geluidshinder met 15 in plaats van 17 % terug te dringen. Aanvankelijk wilde de Kamer eigenlijk verder gaan. Omwonenden van Schiphol zijn teleurgesteld dat er niet meer maatregelen komen om de hinder te verminderen. Eerder was een nipt aangenomen motie van NSC dat doel op 17 % te zetten. In het regeerprogramma is overigens afgesproken de geluidsoverlast deze kabinetsperiode met 20 % terug te dringen.
Zie bron: NOS

 

Opheldering 4de aanvliegroute Schiphol

04 februari 2025

De provincie Utrecht maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de luchtruimherziening en dan vooral over het plan een vierde aanvliegroute naar Schiphol in te stellen. In een brief aan minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft gedeputeerde Huib van Essen dat het "niet acceptabel" is als er door de extra aanvliegroute meer hinder ontstaat voor de huidige en toekomstige bewoners van de provincie. Ongeveer twintig Utrechtse gemeenten hebben hun handtekening onder de brief gezet.
Zie bron: RTVUtrecht

Vragen over modellen hinder Schiphol

03 februari 2025

Geluid van lawaai van Schiphol wordt niet gemeten, maar berekend aan de hand van modellen. FVD-Kamerlid Lidewij stelt er Kamervragen over.
Zie bron: De Dagelijkse Standaard

Berekeningen hinder Schiphol

30 januari 2025

Meer maatregelen tegen geluidsoverlast rond Schiphol dan het kabinet op dit moment heeft ingezet, zijn volgens Schiphol en KLM misschien niet nodig. In een gesprek met Tweede Kamerleden hebben de twee bedrijven kritiek op de berekeningen rond geluidsoverlast die het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten uitvoeren. Het uiteindelijke doel is dat 20 procent minder mensen last hebben van ernstige geluidshinder rond de luchthaven.
Zie bron: nieuws.nl

Geluidsnormen windmolens werken belemmerend

27 januari 2025

De VNG en IPO pleiten voor meer mogelijkheden voor lokaal maatwerk voor windenergie. Dan kan een betere afweging worden gemaakt tussen de opgave om hernieuwbare energie op te wekken, het welzijn van omwonenden en ruimtelijke inpassing. De normen die het rijk voorstelt, dragen hieraan onvoldoende bij.
Zie bron: VNG

Bouw studentenwoningen onder rook Schiphol

27 januari 2025

De gemeente Amstelveen heeft in nauw overleg met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en gebiedseigenaren een aangepast plan voor Kronenburg gemaakt.  Dat plan houdt opnieuw rekening met lawaai van Schiphol. De bebouwing wordt daarom geluidadaptief, geïsoleerd en goed gepositioneerd, terwijl het gebied wordt ingericht met rustige en levendige plekken. Studenten verblijven er kort gedurende hun studietijd. Uit onderzoek blijkt dat studenten weinig last ervaren van geluid en dat er voor hen geen gezondheidsrisico's te verwachten zijn. In het Hoofdlijnenplan is een onderzoeksvoorstel opgenomen om bij de nieuwe bewoners de effecten van vliegtuiggeluid te monitoren en te evalueren. 
Zie bron: AmstelveenWeb

Geluidoverlast en geschreeuw in de nacht

27 januari 2025

Woningcorporaties door het hele land zien een zorgwekkende toename van complexe overlast door onaangepast gedrag van bewoners. De meest voorkomende vorm van overlast is burenlawaai.
Zie bron: EenVandaag