Contact

Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Voortbestaan Maastricht Aachen Airport

23 november 2022

Om het voortbestaan van Maastricht Aachen Airport (MAA) mogelijk te maken komt er een omgevingsfonds, dat voorziet in de aanpak van door de omgeving ervaren overlast. Het omgevingsfonds kan subsidies verstrekken voor onder meer geluidsisolatie en verbetering van de leefbaarheid. Het moet tussen de 10 en 15 miljoen euro bevatten, lichtte een woordvoerder van de provincie toe. Het exacte bedrag moet voor 2 december duidelijk worden. Dan vergadert een provinciale commissie over het voorstel van GS.
Zie bron: luchtvaartnieuws

Hinderapp voor inwoners Noord-Groningen

17 november 2022

Met de vernieuwde Hinderapp kunnen inwoners van de gemeenten Eemsdelta en Het Hogeland nu zonder inloggen zien waar in hun omgeving geur- en geluidsoverlast is gemeld. Na het aanmaken van een account kunnen ze zelf overlast melden. Is de melding een milieuklacht? Dan worden inwoners die de klacht hebben gemeld via de Hinderapp op de hoogte gehouden.
Zie bron: groningerkrant

Teveel padelgeluid

14 november 2022

Padel bij een tennisvereniging  in de plaats Monster zorgt in de avonduren voor teveel lawaai. Dit blijkt uit metingen van de Omgevingsdienst Haaglanden. Die heeft de club aangegeven 'de geconstateerde overtreding' te beëindigen, zo blijkt uit een brief die is verstuurd aan omwonenden. Gezocht wordt naar oplossingen
Zie bron: WOS

Geen padel

10 november 2022

B&W van Veere zien af van de aanleg van een padelbaan. Volgens wethouder Steketee (Hart voor Veere) past de baan vanwege de te verwachten geluidsoverlast niet in de plannen voor het gebied waar ook drie huizen en een hotel moeten komen. Tennisclub Vrouwenpolder, die de aanvraag voor de baan had ingediend, is teleurgesteld en vreest nu een halvering van het aantal leden.
Zie bron: omroepzeeland

Innovatieve geluidvangrail

07 november 2022

De provincie Flevoland gaat waar dat mogelijk is zogenoemde geluidvangrail plaatsen. Het is een plaat die aan de onderkant van de 'gewone' vangrail wordt vastgemaakt. Dit gaat geluidsoverlast verminderen op plekken waar de weg hoog ligt, bijvoorbeeld op een talud. Zie bron: omroepflevoland

Windturbine en tonaal geluid

07 november 2022

De gemeente Lingewaard heeft een bijzondere regeling in de vergunning voor windturbines: bij waargenomen tonaal geluid wordt een toeslag in decibellen gehanteerd. Omdat daardoor een overschrijding van de geluidsnorm kan ontstaan is er een basis om handhavend op treden.
Zie bron: Binnenlandsbestuur

Stiller vliegen?

07 november 2022

Marijn Sanders en Julian Biesheuvel van de Universiteit Twente promoveerden op onderzoek naar stillere vliegtuigen. Ze 'keken' naar het geluid veroorzaakt in de landingsfase. Dat wordt in belangrijke mate bepaald door de stroming rondom de delen van het vliegtuig, zoals de ‘high lift devices’, dat zijn de welvingskleppen aan de voor- (slats) en achterkant (flaps) van de vleugel. Ze voerden proeven uit in een windtunnel. Het geluid door luchtstroming is ook van belang voor windturbines.
Zie bron: engineeringnet