Geluid in het nieuws
Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.
ArchiefKomst JSF Twente Airport beperkt woningbouw
04 oktober 2024
Het was de gemeente Enschede die Twente Airport dit voorjaar zelf aanbood als reserveluchthaven van Defensie. Maar nu een concrete invulling langzaam vorm krijgt, stapt hetzelfde college, samen met de collega's van Hengelo, Borne, Dinkelland en Oldenzaal, op de rem. Het aantal militaire vliegbewegingen dat Defensie voor ogen heeft, past toch niet helemaal in het beeld van de bestuurders. vijf Twentse colleges hun zorgen uit. Zij stellen dat als de plannen van Defensie uitgerold zouden worden, dit de ontwikkeling van de regio - waaronder de bouw van tienduizenden woningen - in gevaar brengt.
Zie bron: TwenteFM
Minder hinder vliegverkeer door stijler dalen
02 oktober 2024
Brussels Airport en de Belgische luchtverkeersleidingsorganisatie Skeyes doen proeven met grotere dalingshoeken dan gebruikelijk waaruit duidelijk moet worden of dit een bijdrage levert aan het verminderen van de geluidsoverlast.
Zie bron: luchtvaartnieuws
Warmtepomp stoort buren
02 oktober 2024
Een op de acht Nederlanders wiens buren een warmtepomp hebben, zegt daar last van te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster. Het gaat dan om geluidsoverlast die wordt veroorzaakt door de buitenunit. Die produceert geluid en veroorzaakt soms trillingen die door de buren als storend kunnen worden ervaren.
Zie bron: bouwproducten.nl
Burenlawaai nummer één bij ergernissen
02 oktober 2024
Een op de zes Nederlanders noemt lawaai als het gaat om irritaties door buren. Feestjes worden opvallend genoeg door een kleinere groep genoemd als irritatiepunt en het zijn dan vooral twintigers die daar moeite mee hebben.
Zie bron: Vastgoedactueel
Oegstgeest wil lawaai Schiphol beter meten
02 oktober 2024
De geluidsoverlast van overvliegende vliegtuigen is veel inwoners in Oegstgeest al jarenlang een doorn in het oog. De Oegstgeester politiek pleit nu voor een nieuw stelsel waarbij geluid op meer punten gemeten wordt. Niet elke twee kilometer, maar elke 250 tot 500 meter moet er een zogenaamd rekenpunt komen, als het aan de volledige raad ligt. “Want nu vliegen de vliegtuigen netjes tussen die punten door”, zegt Arne-Jan Vos (D66).
Zie bron: Sleutelstad
Minder verkeer in de zomer.
30 september 2024
In de zomer zou je denken dat het veel stiller is in de stad. Maar dit klopt niet helemaal, blijkt uit Vlaamse onderzoek. Het verkeer mindert te weinig om er iets van te merken’, zegt onderzoeker Jonas Lembrechts van het project 'De Oorzaak'. Dit is gebaseerd op geluidssensoren en burgerbevragingen in Gent, Antwerpen en Leuven. De geluidsniveaus liggen gemiddeld 3 dBA) lager dan tijdens het schooljaar. En dat merk je nauwelijks.
Zie bron: De Morgen
Snelheid A1 moet omlaag
25 september 2024
De snelheid op de A1 moet omlaag, om geluidsoverlast en uitstoot tegen te gaan. Dat vindt een meerderheid van de Amersfoortse politiek. De gemeenteraad wil dat je ook 's nachts niet harder dan 100 km per uur mag rijden.
Zie bron: RTVUtrecht
Leidraad voor plaatsing warmtepomp
25 september 2024
Geluid van de buitenunit van een warmtepomp kan hinder veroorzaken. Daarom heeft het Vlaamse Departement voor de Omgeving een Leidraad en een Code van Goede Praktijk opgesteld om de potentiële geluidsoverlast van warmtepompen, die meestal ook fungeren als airco-installatie, te beperken. Cruciaal is de keuze van de locatie en van het juiste toestel.
Zie bron: Emis.Vito
In Vlaanderen is heel veel omgevingslawaai
23 september 2024
Geluid is de meest storende factor in de leefomgeving van Vlamingen. Dat blijkt uit de Burgerbevraging Leefomgevingskwaliteit Vlaanderen (BLV). Het Departement Omgeving ondervroeg hiervoor in het najaar van 2023 7500 Vlamingen tussen 17 en 85 jaar. Meer dan een derde van de respondenten gaf geluid op als meest storende factor, gevolgd door geur, licht en (slag) schaduw. Drie op vier Vlamingen zegt wel tevreden te zijn over zijn of haar buurt.
Zie bron: Emis Vito
Schiphol moet meer doen lawaaibestrijding
23 september 2024
Voordat minister Barry Madlener (PVV, Infrastructuur) een definitief besluit neemt over toekomstige regels voor Schiphol, is het wenselijk dat hij op zoek gaat naar “meer oplossingen” voor geluidsoverlast en vervuiling. Hij krijgt dat advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage. De commissie ziet graag dat in de plannen voor de nationale luchthaven “een alternatief” wordt toegevoegd, met verdergaande maatregelen om lawaai en nadelige effecten op klimaat en luchtkwaliteit tegen te gaan.
Zie bron: transport-online.nl
Toename burenruzies
23 september 2024
Geluidsoverlast door een verbouwing, lawaaierige kinderen of airco's, bomen op erfgrenzen, stofzuigen om 3 uur 's nachts of zonnepanelen die zorgen voor een verblindende schittering. Jurist Stijn Bouwmeister, van Stichting Achmea Rechtsbijstand, somt zo een handje vol oorzaken van burenruzies op. Geluid scoort hoog.
Zie bron: EenVandaag/avrotros