Geluid in het nieuws
Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.
ArchiefDiscussie beheersing hinder evenementen
26 januari 2023
De Utrechtse wethouder van Evenementen is niet van plan om het gemeentelijk telefoonnummer dat gebeld kan worden bij geluidsoverlast van evenementen nieuw leven in te blazen. De reden: “Bewoners die overlast ervaren kunnen de evenementenorganisator bellen” De vraag kwam van een gemeenteraadslid die verwees naar een uitspraak van de gemeentelijke Ombudsman: “Inwoners die digitaal niet vaardig zijn, en geluidsoverlast ervaren, moeten op een laagdrempelige manier een melding kunnen maken”
Zie bron: oogtv
VVD: maak Twente AirPort vakantievliegveld
26 januari 2023
De VVD van de Tweede Kamer wil dat Twente Airport onderdeel wordt van de Schiphol Group en dat minister en partijgenoot Mark Harbers (Infrastructuur) zich daarvoor inzet. D66, CDA en ChristenUnie maken bezwaar en betogen dat omwille van geluidoverlast, uitstoot van stikstof en CO2 de luchtvaart moet krimpen. Nog een luchthaven erbij, terwijl ook het omstreden Lelystad Airport nog niet is geopend, zien zij niet zitten.
Zie bron: luchtvaartnieuws
Ruzie met aannemer over geluid
25 januari 2023
Het aantal conflicten over een verbouwing waarbij Nederlanders om juridische hulp vragen, is afgelopen jaar met ruim 40 procent gestegen, meldt verzekeraar Achmea. Hinderlijk geluid van geplaatste warmtepompen en airco's leidt regelmatig tot conflicten.
Zie bron: businessinsider
Kapot geluidscherm langs snelweg
20 januari 2023
Inwoners van Gouda die naast de A12 wonen klagen al jaren over geluidsoverlast. Er staat een geluidsscherm. Dat is weggezakt en helpt volgens de bewoners niet. Rijkswaterstaat lijkt voorlopig geen actie te willen ondernemen. Daarom stellen de bewoners een petitie op.
Zie bron: Omroepwest
Verkeerslawaai en gezondheidsschade
18 januari 2023
Wie aanzienlijk lang blootgesteld wordt aan verkeersgeluid, ziet zijn of haar risico op de ontwikkeling van een hartaandoening verhogen. Dat zegt een analyse van negen studies naar de gevolgen van geluid van 55 decibel of meer op onze gezondheid.
Zie bron: ipsnews
Dolfijnen: last van lawaai onder water
16 januari 2023
Als we bij een concert of in de kroeg staan, zijn we gewend om onze stem te moeten verheffen. Onderzoekers zijn er nu achtergekomen dat niet alleen mensen, maar ook dolfijnen dat doen. Op die manier zou het lukken om boven het geluidsoverlast van mensen uit te komen. "Als ze verstoord worden in hun communicatie is dat een groot probleem."
Zie bron: RTLnieuws
Bezoekers evenementen vinden geluid te hard
05 januari 2023
Uit onderzoek van TV-programma Radar blijkt dat 95 % het eens is met het voorstel van de Gezondheidsraad om het geluidniveau te verlagen van 103 dB naar 100 dB.. De redenen die zij hiervoor noemen, zijn:
- Sommige mensen zijn het harde geluid beu.
- Zelfs met oordoppen in is het soms nog te luid.
- Men gaat vanwege het harde geluid niet meer naar muziekvoorstellingen.
- Je kunt niet meer normaal praten op een feest.
- Het harde geluid heeft tinnitus veroorzaakt.
- Men maakt zich zorgen om jongeren.
Zie bron: doof