Contact

Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Scheveningse strandweg gesloten

08 augustus 2022

De Scheveningse Strandweg wordt tot en met zondag 28 augustus tussen 20.00 en 6.00 uur afgesloten. De slagboom aan de Scheveningseslag zal op die momenten niet meer toegankelijk zijn. De gemeente neemt de maatregel om zogenoemd 'flanerend autoverkeer' te voorkomen en zo overlast terug te dringen.
Zie bron: omroepeest

JSF-straaljager: meer geluid, meer klachten

08 augustus 2022

De F35 vliegt inmiddels ruim een maand boven Volkel en de regio. De inwoners waren er op voorbereid dat die een ander geluid zou maken dan de F-16, maar in de praktijk is het volgens sommigen nog erger dan gedacht. De vliegbasis moet zich houden aan een maximale geluidsbelasting per jaar en dus wordt gekeken naar alterantieven: oefenen in andere gebieden, vaker naar buitenland en de vliegsimulator.
Zie bron: dtvnieuws

Paradiso zet in op beteugeling geluidsoverlast

05 augustus 2022

De concertzaal wil toekomstbestendig worden op het gebied van duurzaamheid, geluidsoverlast en programma.
Zie bron: entertainmentbusiness

Geluid in stad moet aangenamer klinken

05 augustus 2022

Bij de inrichting van steden staat geluidsoverlast doorgaans niet op de eerste plaats, terwijl dit toch veel invloed heeft op de bezoekerservaring en zelfs kan leiden tot gezondheidsproblemen. Daarom heeft Rotterdam nu een geluidsprofessor in de arm genomen om een betere akoestische ervaring te creëren.
Zie bron: RTL Nieuws 

Vliegtaks naar omwonenden Schiphol

05 augustus 2022

Een flink deel van de vliegtaks die het kabinet wil ophalen, moet naar de ontwikkeling van schonere brandstoffen voor de luchtvaart en naar een fonds voor omwonenden. Dat schrijven 33 bedrijven en organisaties uit de luchtvaartsector in een brief aan minister Kaag van Financiën.
Zie bron: BNR

Proef met langsgroeven in Belgische autosnelweg

27 juli 2022

Over een afstand van 16,5 kilometer worden straks tientallen ‘smalle langsgroeven in het bestaande betonnen wegdek gefreesd’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia ­Peeters (Open VLD). Groeven van zo’n 4 millimeter diep leveren een geluidsreductie van 3 à 4 dB.
Zie bron: VRT

Gezondheidsbeleid gemeenten in de verdrukking

27 juli 2022

Landelijke regie onderbreekt bij de uitvoering van de Omgevingswet door gemeenten. En dat kan gevaren opleveren, constateert de Gezondheidsraad. Zo zijn de landelijke normen voor geluidshinder onder de Omgevingswet versoepeld om meer nieuwbouw binnen de bebouwde kom (inbreiding) mogelijk te maken. ‘Dergelijke aanpassingen vormen geen stimulans om de ernstige hinder door geluid te beperken’, schrijft de raad, ‘terwijl daar gezien het aantal mensen dat eraan wordt blootgesteld wel alle reden toe is.’
Zie bron: binnenlandsbestuur

Rustigste dorp in Drenthe

18 juli 2022

De gemeente Borger-Odoorn is de rustigste gemeente van Drenthe, dat blijkt uit onderzoek van FBTO. In het onderzoek van de verzekeraar worden alle 345 Nederlandse gemeenten met elkaar vergeleken op basis van overlastmeldingen en -ervaringen van 2019 tot en met 2021. Borger-Odoorn scoort in het onderzoek een 8,4.
Zie bron: raven

Omwonenden Schiphol klagen de Staat aan

18 juli 2022

Omwonenden van Schiphol stappen naar de rechter. Ze eisen dat minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een einde maakt aan de “ernstige hinder en slaapverstoring” afkomstig van het vliegverkeer op Schiphol.
Zie bron: Nieuws.nl

Hinder en slaapverstoring in kaart gebracht

18 juli 2022

Met de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2020 (GM V&O 2020) zijn voor het eerst zowel ervaren geluidshinder als slaapverstoring door vliegverkeer landelijk in kaart gebracht. Vooral in de omgeving rondom de grotere luchthavens komt veel ernstige geluidshinder en slaapverstoring door vliegverkeer voor.
Zie bron: GGDGHOR

"Rotterdam" zet zomeroffensief in.

18 juli 2022

‘Cruisende’ automobilisten langs volle terrassen, te hard rijden na een paar fruitige cocktails of ‘gehang’ op parkeerterreinen en kades: dit soort verkeersoverlast neemt in de zomermaanden toe en daarom start de gemeente Rotterdam wederom een Zomeroffensief. Verschillende maatregelen moeten verkeersasociaal gedrag op korte en lange termijn verminderen.
Zie bron: verkeersnet

Maatregelen opgelegd aan Schiphol

14 juli 2022

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) vijf maatregelen op voor het overschrijden van een geluidspunt in 2021. Dat meldt de ILT in het Halfjaarverslag milieu en externe veiligheid Schiphol dat vandaag naar de Tweede kamer is gestuurd.
Zie bron: transportonline

Schiphol overschreed geluidgrenzen

14 juli 2022

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) geeft Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) een tik op de vingers vanwege het overschrijden van de geluidsnormen in 2021. Dat kwam vooral door onderhoud aan de Polderbaan, waardoor andere banen vaker werden benut.
Zie bron: luchtvaartnieuws
'Eelde' bleef wel binnen de geluidgrenzen