Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Schietbaan moet dempen

27 maart 2020

Een schietbaan moet negen meter hoge geluidswallen en overkappingen plaatsen om te kunnen voldoen aan geluidgrenswaarden.
Zie bron: limburger

 

Coronavirus en bevoorrading winkels

26 maart 2020

Vanaf 23 maart mogen winkels en supermarkten in Rotterdam buiten de afgesproken tijden laden en lossen. Daardoor kunnen winkels in voetgangersgebieden op werkdagen de hele dag bevoorraad worden en supermarkten ook ’s nachts. Rotterdam komt hiermee tegemoet aan de behoeften van winkeliers, die door het coronavirus op aangepaste tijden open zijn of meer tijd nodig hebben om alle filialen te bevoorraden.
Zie bron: Rotterdam.nl

Vensterglas met sensoren

22 maart 2020

Geluidsoverlast van buiten wordt in woningen vaakte lijf gegaan met dubbel glas in de ramen. Maar dat werkt vooral voor geluid met een hoge frequentie. Laagfrequent geluid gaat er dwars doorheen. Waarom zoeken we het niet in slimme, technologische oplossingen, dacht ceo Aman Jindal van start-up DeNoize. Hij ontwikkelde met cto Olivier Schevin een active noise cancelling kit. Samen met gevelspecialist Alkondor en glasproducent NSJ Pilkington wordt nu gewerkt aan de marktintroductie.. Glas wordt omgezet in smart glas: sensoren in het glas meten de geluidssignalen die op een gebouw afkomen en vervolgens wordt het glasoppervlak gebruikt om contrageluiden te maken. Het contrageluid en het geluid met een lage frequentie worden real time als het ware tegen elkaar weggestreept.
Zie bron: linkmagazine.nl

Maatregelen Schiphol

22 maart 2020

Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gaan maatregelen nemen om de geluidshinder door vliegverkeer van en naar Schiphol voor omwonenden te laten afnemen. De luchthaven loopt daarmee vooruit op de groeiplannen van het kabinet. Dat stelde zomer vorig jaar vast dat Schiphol onder voorwaarden mag groeien van de huidige half miljoen starts en landingen per jaar naar 540.000 vluchten. De luchtvaartsector moet elk jaar een deel van die groei ‘verdienen’ met nieuwe maatregelen om de hinder te beperken.
Zie bron: nu.nl

Inwoners Haarlemmermeer meten vliegtuiglawaai

12 maart 2020

De gemeentefractie 'Gezond Haarlemmermeer' wil dat inwoners van Haarlemmermeer elk moment van de dag het geluid van overvliegende vliegtuigen kunnen meten met behulp van de app Explane.  Volgens fractievoorzitter Kasper Sulmann van Gezond Haarlemmermeer is deze app uitermate geschikt voor het 'ervaren' van geluidsoverlast, omdat de inwoners de metingen zelf kunnen uitvoeren. Zie de resultaten.

Zie bron: hcnieuws.nl

Overlast digitaal melden

10 maart 2020

Wat doe je als je een incident wilt melden in je wijk, zoals geluidsoverlast of problemen met hangjongeren? Daarvoor kun je in de toekomst BART! gebruiken, een meldingsplatform waarmee je met behulp van slimme techniek pijlsnel buren, gemeente en politie tegelijk op de hoogte brengt. De techniek achter BART! is nog in ontwikkeling en werd onlangs getest in een proeftuin in Den Haag. Op donderdag 5 maart zijn de laatste bevindingen gedeeld om te zien of het platform breder inzetbaar is.
Zie bron: politie

Archief

GELUID IN HET NIEUWS

Schietbaan moet dempen

Wallen en overkapping... Verder >

Coronavirus en bevoorrading winkels

Supermarkten ook s nachts... Verder >

Vensterglas met sensoren

Voor het vernietigen van lage tonen... Verder >

Maatregelen Schiphol

Voor minder hinder... Verder >

Inwoners Haarlemmermeer meten vliegtuiglawaai

Dat wil gemeenteraadfractie... Verder >

geluidnieuws_logo

CONGRES AGENDA

Themabijeenkomst: Luchtvaart en Geluid
27 juni 2019

Rondom de luchtvaart is het nodige aan de gang wat betreft de milieu- en klimaat aspecten. Zo is het rijk voornemens om het luchtruim te herzien, komt er een nieuwe luchtvaartnota, wil vliegveld Schiphol uitbreiden en is het de bedoeling om een extra vliegveld te openen in Lelystad. Al met al is er dus het nodige te doen en is de luchtvaart behoorlijk in beweging... Verder >

Nationale Geluidshinderdag 2019
02 april 2019

Geluid van bedrijven... Verder >

Geluid en gezondheid
21 februari 2019

Geluid en Gezondheid - Geluidshinder gaat niet alleen over decibellen De opmaat naar een “Gezond Geluidsakkoord"... Verder >