Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Geluidcamera's langs wegen

17 juni 2019

Naast de ‘traditionele’ flitskast komen er ook installaties langs de weg die controleren of je met teveel geluid voorbijrijdt. Nu hangt zo’n ding op Nederlandse bodem slechts op het TT Circuit maar binnenkort misschien ook wel op straat. In Groot-Brittannië startte onlangs een proef van zeven maanden met camera’s die – bij een overschrijding van een niet bekend gemaakt aantal decibellen – een video en foto van de overtreder vastleggen. 
Zie bron: motor.nl

Daling aantal festivals

17 juni 2019

Na jaren van ongebreidelde groei is Nederland aan het de-festivaliseren. De afgelopen twee jaar is het aantal festivals met ruim 10 procent afgenomen, vooral in Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Afgelopen jaren waren er veel klachten over de festivalisering van Nederland. Het zijn er nog altijd veel, maar het aantal daalt. Dat wordt volgens onderzoeker Harry van Vliet veroorzaakt door een te overvloedig aanbod van muziek-, kunst- food- en filmfestivals enerzijds en een groeiende meute mopperende omwonenden anderzijds.
Zie bron: Volkskrant

Uitstel opening AirPort Lelystad?

17 juni 2019

De voorgenomen opening van Lelystad Airport per april 2020 wordt misschien opnieuw uitgesteld. Een recente uitspraak van de Raad van State dwingt het kabinet de uitstoot van stikstof terug te dringen. Dat heeft mogelijk zeer grote gevolgen voor de aanleg van veel infrastructurele projecten. "Ik ben er bezorgd over", zei minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) op de vraag of er volgend jaar vakantievluchten vanaf Lelystad kunnen vertrekken. "Misschien kunnen we nog een list verzinnen. Op dit moment kijken onze juristen ernaar." De bewindsvrouw wil zo lang mogelijk vasthouden aan de oorspronkelijke datum. "We halen alles uit de kast.
Zie bron: nu.nl

Grand Prix Zandvoort

17 juni 2019

Smeerpotten tegen gepiep spoor

17 juni 2019

Deventer heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gevraagd mee te doen kan doen in een proef voor het terugdringen van geluidsoverlast in spoorbogen. Het gaat om piepen en knarsen. Uit het onderzoek komt naar voren dat de geluidsoverlast groot is. De proef bestaat o.a. om het spuiten van (biologisch afbreekbaar) smeermiddel op de rails waardoor het piepen en knarsen in de boog vermindert.
Zie bron: deventer.nl

Burenlawaai loopt uit de hand

01 juni 2019

Een ruzie tussen buren over lawaai leidt geweld. Een vrouw en haar broer werden mishandeld en hebben  aangifte gedaan. 's Nachts arresteerde de politie hun buren voor openlijke geweldpleging. De recherche stelt een nader onderzoek in. De  vrouw vertelde dat de buren harde muziek draaiden. Ze vroeg hen het geluid zachter te zetten. 
zie bron: bredavandaag

Ontevreden over luchtruimherziening Lelystad

23 mei 2019

De gemeenten Elburg, Hattem, Heerde, Kampen, Oldebroek en Zwolle zijn ontevreden over de voorgestelde alternatieve routes voor vliegtuigen vanaf Lelystad Airport. Zij hebben minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat hierover per brief geïnformeerd. Waarnemend burgemeester Janneke Snijder-Hazelhoff van Oldebroek is teleurgesteld in het proces: “Onverwachts heeft de minister het Startbesluit voor de luchtruimherziening genomen, dat ook grote gevolgen heeft voor alternatieve routes boven onze gemeenten. Daarmee is het vertrouwen geschaad.”
zie bron: Oldebroek

DOESLIEF

06 maart 2019

Zo'n 40 jaar geleden introduceerde de NSG de slogan:

LATEN WE ZACHT ZIJN VOOR ELKAAR

De Sire-campagne #DOESLIEF spreekt mensen nu aan op onaardig gedrag.   
Zie bron: adformatie

 

Archief

GELUID IN HET NIEUWS

Geluidcamera's langs wegen

In Engeland doet men proeven... Verder >

Daling aantal festivals

Het land lijkt verzadigd... Verder >

Uitstel opening AirPort Lelystad?

Minister zoekt een list... Verder >

Grand Prix Zandvoort

Omwonenden stellen eisen... Verder >

Smeerpotten tegen gepiep spoor

Proef Prorail... Verder >

geluidnieuws_logo

CONGRES AGENDA

Themabijeenkomst: Luchtvaart en Geluid
27 juni 2019

Rondom de luchtvaart is het nodige aan de gang wat betreft de milieu- en klimaat aspecten. Zo is het rijk voornemens om het luchtruim te herzien, komt er een nieuwe luchtvaartnota, wil vliegveld Schiphol uitbreiden en is het de bedoeling om een extra vliegveld te openen in Lelystad. Al met al is er dus het nodige te doen en is de luchtvaart behoorlijk in beweging... Verder >

Nationale Geluidshinderdag 2019
02 april 2019

Geluid van bedrijven... Verder >

Geluid en gezondheid
21 februari 2019

Geluid en Gezondheid - Geluidshinder gaat niet alleen over decibellen De opmaat naar een “Gezond Geluidsakkoord"... Verder >