Geluid in het nieuws
Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.
ArchiefMaatregelen Schiphol
06 september 2024
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft het definitieve maatregelenpakket gepresenteerd om het geluid rond Schiphol terug te dringen en de rechtsbescherming van omwonenden te herstellen. Zo komen er in de nacht strengere geluidsnormen, waardoor vliegmaatschappijen in die uren stillere toestellen moeten inzetten. Daarnaast heeft KLM toegezegd stillere toestellen in de nacht in te gaan zetten. Schiphol gaat fors hogere tarieven rekenen aan airlines die lawaaiige toestellen inzetten. Zo wordt op de luchthaven het gebruik van de stilste toestellen gestimuleerd.
Zie bron: Rijksoverheid
Verkeerslawaai en gezondheid
06 september 2024
Deense onderzoekers hebben een verband aangetoond tussen geluidsvervuiling door het verkeer en vruchtbaarheidsproblemen. Dat verband is wel heel verschillend bij vrouwen en mannen.
Zie bron: Inter Press Service News
Praxis bouwt aan goede burenrelaties
05 september 2024
Met hun ‘Voor de buren’-collectie helpt Praxis klussers om met behulp van plantjes, oordopjes en stroopwafels burenruzies te voorkomen.
Zie bron: Adformatie
Minder krimp Schiphol
05 september 2024
Omwonenden ervaren het nieuws dat Schiphol toch minder hoeft te krimpen van het kabinet dan eerder bedoeling was als domper. Waar de vorige minister van Infrastructuur Harbers in eerste instantie inzette op stevige krimp, wordt die door de huidige minister Madlener afgezwakt. Volgens hem is het effect van eerder aangekondigde maatregelen groter dan verwacht. De grootste zorg van omwonenden zit hem in de geluidshinder. Volgens Madlener hoeft er minder gekrompen te worden om die hinder voldoende terug te dringen. Heeft hij gelijk?
Zie bron: NOS
KLM kiest vlucht naar voren
05 september 2024
De luchtvaartindustrie kiest de vlucht naar voren en stelt allerlei maatregelen voor die het vliegen over de hele linie duurder zullen maken. Maatregelen die de sector doen krimpen willen ze voorkomen. Al zou KLM het willen, het kan onmogelijk de omwonenden van Schiphol en het milieu dienen. Een paar decibel minder herrie per vliegtuig helpt helemaal niks, want omwonenden worden evengoed ziek en wakker van de herrie en er wordt evengoed kerosine verbrand. Minder vluchten helpt wel heel goed. En als er tienduizenden KLM’ers op de arbeidsmarkt komen, zijn die daar zeer welkom. Ook kunnen er dan weer woningen bijkomen in de regio en verbeteren gezondheid en leerprestaties van heel veel omwonenden direct.
Zie bron: Amsterdamcentraal
Bouwlawaai in top 5 A'dam
05 september 2024
Bouwlawaai staat in de top 5 van geluidsoverlastveroorzakers. Amsterdammers die langs een tramlijn wonen worden horendol van het nachtelijke onderhoud van het GVB. Kan het anders? Absoluut. Een paar voorbeelden. Aannemer Strukton bouwde in alle stilte fietsparkeerkelders onder het CS. BAM Infra heeft zonder overlast de Leidsebrug gerenoveerd. Bewoners konden op de website van de bouwer zien hoeveel lawaai er werd gemaakt, of het nog binnen de normen zat, en hoe lang de werkzaamheden zouden gaan duren. Met goed omgevingsmanagement voorkom je veel irritatie. Maar, dit zijn helaas uitzonderingen. Want Amsterdam houdt zich niet aan vigerende regelgeving.
Zie bron: Amsterdamcentraal
KLM vloog 's nachts
04 september 2024
De luchtvaartautoriteit van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-Luchtvaartautoriteit) heeft KLM een last onder dwangsom (LOD) opgelegd omdat de maatschappij voor de 3de keer ongeoorloofd is afgeweken van de nachtelijke vertrekroute vanaf Schiphol. In de nacht gelden er andere vliegroutes dan overdag, die minder overlast veroorzaken.
Zie bron: Amstelveenweb
Akoestiek in een monument
29 augustus 2024
De watertoren van Axel is een van de hogere watertorens van Nederland, nog in originele staat, en aangewezen als jong industrieel monument. Drie ruimtes gonzen mee met koorzang. De galmende akoestiek van de trappenhal, de zangerige pijpleidingen op de eerste lekvloer en de doffe echo van het bedompte waterreservoir – de compositie die Celia Swart baseerde op de metingen in elk van de ruimtes, bevat hun kwaliteiten en versterkt ze. Ondertussen resoneert het gebouw mee om zo een eigen bijdrage aan het concert te leveren. Welke onhoorbare geluiden maken gebouwen als ze alleen zijn? Voor Project Overtone doet kunstenaar Bouke Groen geluidsmetingen van bijzondere architectuur en laat die verwerken in composities voor een koor.
Zie bron: theaterkrant
Vlootvernieuwing KLM
29 augustus 2024
KLM heeft de eerste Airbus A321neo in ontvangst genomen op Schiphol. De komst van dit nieuwe vliegtuig is de eerste stap in een grootschalige vlootvernieuwing waarmee KLM een nieuwe impuls geeft aan schoner, stiller en zuiniger vliegen. De A321neo vliegt vanaf half september naar een aantal Europese bestemmingen. De nieuwe toestellen zijn stiller dan oudere vliegtuigen. Aan boord prijzen KLM'ers de relatieve rust in de cabine. Op de grond heeft hij een 'akoestische voetafdruk', zoals Airbus het noemt, die de helft kleiner zou zijn dan die van voorgangers.
Zie bron: amstelveenweb
R'dam Airport inruilen voor woningen?
28 augustus 2024
Directeur Marjan Minnesma van milieuorganisatie Urgenda is positief gestemd over de haalbaarheid van het plan om een woonwijk te bouwen op de plek waar nu nog Rotterdam The Hague Airport ligt. In het kort: de alternatieve invulling van het terrein van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) levert woningen, banen, gezondheid, waterberging en natuur op. Het luchthaventerrein van 220 hectare is groot genoeg voor de bouw van 12.500 woningen voor 25.000 mensen. Dan is er nog voldoende ruimte voor een bos en zwemplas die ook als waterbuffer voor hoosbuien kan dienen. De vertrekhal wordt een onderwijsinstelling met campus en bestaande bedrijven kunnen blijven, goed voor 10.000 werkplekken.
Zie bron: Luchtvaartnieuws
Padel in kerk
28 augustus 2024
Sint Jozefkerk in Arnhem opende haar deuren voor padelliefhebbers. Eerder stond een skatebaan in de kerk, maar die was niet rendabel. Om die reden was er geen vergunning nodig omdat de kerk al een sportbestemming had. Spelers kunnen voor acht tot tien euro per uur een baan huren. Binnenkomen doe je met een code. Camera's houden een oogje in het zeil.
Zie bron: sportknowhowxl
Festival vaak ramp voor omwonenden
22 augustus 2024
Trillende bastonen van een hardstylefestival. Ze zijn kilometers verderop te horen en zorgen voor overlast bij mensen die in de buurt van de Beekse Bergen wonen. In Hilvarenbeek deed de NSG metingen. Conclusie: geen overschrijding geluidgrenswaarden, die de gemeente heeft gesteld. Erik Roelofsen van de NSG legt uit hoe dat kan.
Zie bron: omroepbrabant
Onderzoek Beleving Woonomgeving
20 augustus 2024
In het Onderzoek Beleving Woonomgeving wordt overlast door geur, geluid en trillingen in kaart gebracht. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voert dit onderzoek uit in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Naast enkele standaard vragen, worden elke keer vragen over een thema toegevoegd. In 2024 is het thema stilte en geluidsoverlast thuis en in de omgeving.
Zie bron: CBS
Padel tennisvereniging zoekt redding
20 augustus 2024
Bij padelclub MLTV '90 in Monster regent het opzeggingen van het lidmaatschap nadat de speeltijden half juni door de rechter werden aangepast. De club mag nog maar van 15.30 uur tot 19.30 uur spelen, en dat is voor de meeste spelers te kort. Het bestuur van de club doet met man en macht pogingen om de verenging te redden. 'We zijn nu bezig met geluidswerende wanden.'
Zie bron: Omroep West
Smeermiddel op de rails
20 augustus 2024
Op zes plekken langs het spoor tussen Barneveld en Ede heeft ProRail stationaire spoorstaafconditioneringssystemen, zoals ze officieel heten, geplaatst. Ze staan vooral in bochten en bij wissels. Wanneer een trein langs een smeerpot rijdt, smeert de trein het smeermiddel uit over het spoor. Daardoor is geen snerpend piepgeluid meer.
Zie bron: Barneveldse Krant