Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Lagere snelheid scheepvaartverkeer

21 november 2019

Niet alleen de milieuvoordelen van een lagere rijsnelheid zijn momenteel actueel. Ook blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport dat langzamer varen door de scheepvaart aan te bevelen is voor het milieu, onze gezondheid en zeker ook voor zeezoogdieren als walvissen en dolfijnen. scheepvaart Langzamer varend scheepvaartverkeer zorgt voor minder uitstoot van broeikasgas en luchtvervuiling. Ook aanvaringen met walvissen komen minder vaak voor en de geluidsoverlast voor zeedieren vermindert aanzienlijk.
Zie bron: animalstoday

Ridderkerk betaalt scherm langs rijksweg

21 november 2019

De gemeente Ridderkerk wil het geluidsscherm langs een deel van de A15 en de A16 verlengen. Het scherm van 340 meter lang en zes meter hoog kost een miljoen euro. Langs een groot deel van de A16 staan al geluidschermen, behalve bij Ridderkerk-West. Rijkswaterstaat is daar niet toe verplicht omdat er geen wettelijke overschrijdingen zijn van de norm voor geluid en fijnstof.
zie bron: rijnmond

Label geluidproductie banden

21 november 2019

Automobilisten moeten vanaf 2021 beter zicht krijgen op het brandstofverbruik, de geluidsoverlast en de remweg bij nat weer van nieuw aan te schaffen autobanden. Een nieuw Europese akkoord regelt meer zichtbare en accurate labels, zo heeft de Commissie meegedeeld. “Het belang van energie-efficiëntie geldt ook voor de manier waarop we rijden. Door over te schakelen op de meest energiezuinige banden kunnen de Europeanen hun brandstofconsumptie aanzienlijk verminderen, geld besparen en het milieu helpen”, zo begroette eurocommissaris voor Klimaat en Energie Miguel Arias Canete het akkoord.
Zie bron: Europa-nu.nl      Zie ook: kies de beste band

Elektrisch brommen populair

12 november 2019

De populariteit van elektrische brom- en snorfietsen blijft groeien. Dat blijkt uit cijfers van RAI Vereniging en BOVAG. Over de eerste 10 maanden van 2019 was 14,7 procent van alle nieuw verkochte scooters elektrisch (6.407 stuks). In 2018 lag over dezelfde periode het totale aandeel elektrisch in de nieuwverkopen nog op 9,1 procent. BOVAG en RAI Vereniging juichen de overgang naar ‘zero emissie’ toe. De elektrificatie past in de visie van de branche, waarbij versneld wordt ingezet op schonere motoren en nieuwe snorfietsen vanaf 2025 alleen nog maar elektrisch zijn aangedreven.
Zie bron: verkeerskunde.nl

100 km voor milieu

12 november 2019

Het kabinet overlegt over maatregelen om de stikstofcrisis te beëindigen. Autorijders, bouwers en boeren; allemaal wachten ze af waar de regering mee komt. Een van de maatregelen die op tafel ligt is het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 kilometer per uur. Geen populaire maatregel, al zijn er ook veel mensen die juist heel blij zijn met een snelheidsverlaging. Want naast minder stikstofuitstoot heeft het ook hele andere voordelen: minder verkeersdoden, minder gezondheidsverlies en minder geluidsoverlast.
Zie bron: NOS

Trapveldje mag blijven

12 november 2019

Spelende kinderen op een trapveldje bij een basisschool in Nijmegen veroorzaken zoveel lawaai dat geluidsnormen worden overschreden. Na klachten van omwonenden, besloot de gemeente daarom afgelopen zomer dat het veldje weg moet. Rechter bepaalt nu dat het omstreden mag blijven, maar moet wel 's avonds en in het weekend dicht. Volgens de rechter gaat het weghalen van het veldje nu te ver, maar moet er wel wat gebeuren aan de geluidsoverlast. 
Zie bron: NOS

Bas wil platen terug

11 november 2019

Bas* organiseert op een vrijdagavond een feestje. Hij heeft namelijk een mooie geluidsinstallatie en een grote collectie vinylplaten. Een gezellige avond met leuke muziek. Maar aan deze gezellige avond komt helaas een einde als er ineens twee politieagenten naar binnen lopen. De buurt heeft namelijk geklaagd over geluidsoverlast. Om een einde aan de geluidsoverlast te maken neemt de politie al zijn geluidsapparatuur en de platencollectie in beslag. Bas is het hier niet mee eens. Hij wil zijn spullen terug! De ombudsman roept de politie tot de orde.
Zie bron: ombudsman

90 hard genoeg

11 november 2019

De maximumsnelheid moet naar 90 km/u. De Tweede Kamerfractie moet zich daar hard voor maken, zo bepaalde D66 op het partijcongres. Dit meldt het ANP zaterdag. Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 zei gisteren nog in ' Goedemorgen Nederland' dat hij het voorstel 'wel erg radicaal' vond. Verder zei Jetten: '90 op de snelweg? Ik kan mij niet voorstellen dat mensen zich daar aan gaan houden. Ik zou vooral willen kijken op welke plekken hij van 130 naar 100 kilometer per uur kan.' Het bestuur van D66 oordeelde ook negatief, maar de leden stemden toch in meerderheid voor.
Zie bron: blikopnieuws

Motorrijders vrijspel

11 november 2019

Herrie makende motorrijders hebben weinig te vrezen van de politie. Die deelde afgelopen jaar bij geluidsmetingen zo'n 100 boetes uit voor een geluidsovertreding aan motorvoertuigen, waaronder motoren. Ook blijkt dat lawaaiuitlaten die niet de openbare weg op mogen bij tal van motordealers worden verkocht en op verzoek van de klant worden gemonteerd. Dit blijkt uit onderzoek van 'De Monitor' (KRO-NCRV).
Zie bron: monitor.  Zie ook nieuwsmotor

Hoger en minder

11 november 2019

Hopen op stillere vliegtuigen, zoals de luchtvaartsector doet, is volgens bewonersgroepen een illusie. De overlast neemt vrijwel niet af. „Alleen hoger aanvliegen en minder vluchten kunnen het gezondheidsrisico voor meer dan 1,5 miljoen Nederlanders op korte termijn terugdringen.” Tot die conclusie komt de werkgroep ’Oegstgeest Zonder Vlieghinder’. Leden van die werkgroep hebben een nieuw onderzoek afgerond op basis van nieuwe data en op basis van de nieuwe richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor vliegtuiglawaai.
Zie bron: haarlemsdagblad. zie ook; sleutelstad

GTL Award voor Albert Heijn

11 november 2019

Uit handen van Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaam ondernemen en oud-minister van VROM, ontving Albert Heijn een GTL-award voor haar aanpak van geluidsoverlast en emissies bij supermarkt-bevoorrading. De uitreiking vond plaats op de 23e editie van het Congres Geluid, Trillingen en Luchtkwaliteit op 5 en 6 november in Hoevelaken.
Zie bron: RAI

EU-vliegtaks

08 november 2019

Op initiatief van Nederland roepen negen EU-landen de Europese Commissie op een wetsvoorstel te maken voor een Europese vliegbelasting. "Vergeleken met andere transportmiddelen is de luchtvaart onvoldoende belast. De sector is vrijgesteld van accijnzen, er wordt geen btw geheven op internationale vluchten, er is geen gecoördineerde belasting op tickets en economische instrumenten om de uitstoot van broeikasgassen te beperken in de luchtvaartsector kunnen versterkt worden", stellen de ministers van Financiën van Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië, België, Luxemburg, Denemarken en Bulgarije samen met Nederland. Het kabinet spant zich al maanden in om de kwestie op de Europese agenda te krijgen.
zie bron: beursonline

Virtuele agent succesvol

05 november 2019

Wout is een chatbot die o.a. wordt ingezet om vuurwerk- en geluidsoverlast te melden. Vorige maand startte de politie een nieuw experiment met de chatbot waarbij ook slachtoffers van ransomware en helpdeskfraude melding kunnen doen. "Een mooi begin, steeds meer mensen weten Wout te vinden", zegt operationeel expert cybercrime Martin Steffens, die meehielp met het ontwikkelen van de virtuele agent. De politie stelt dat mensen graag op een andere manier in contact willen komen met de politie dan alleen via de telefoon of op een politiebureau. "
Zie bron: security

Silent disco

05 november 2019

Silent Disco is een hit. Op menig festival is de stille disco het tofste fuifje en in verschillende steden verschijnen silent disco’s. Volgende week opent Silent Disco Bar RGB de deuren in Groningen. Bij silent disco zetten de bezoekers een koptelefoon op. Er wordt geen muziek gespeeld over de gewone boxen, maar louter en alleen op de koptelefoon. Dat ziet er erg grappig ui, want in stilte zijn mensen als een malle aan het dansen.
Zie bron: sikkom

Warmtepompen, NEN, Bouwbesluit

29 oktober 2019

Warmtepompen worden vaak als de opvolger van de CV-ketel gezien: ze hebben geen gasaansluiting en je kunt er mee aan de BENG-eisen voldoen. Maar er zijn ook nadelen. Één van de nadelen is dat ze veel geluid kunnen maken. Op dit moment is de regelgeving hierover onvoldoende. Daarom is een voorstel gemaakt voor een grenswaarde voor geluid door warmtepompen in het Bouwbesluit. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.
Zie bron; NEN.
Zie ook: Geluidaspecten van warmtepompen

Gezondheidsschade bij klimaatplannen

23 oktober 2019

De GGD roept de ministeries van Volksgezondheid en Infrastructuur en Waterstaat op gezondheidsschade te betrekken bij het ontwikkelen van de klimaatplannen. "We weten uit onderzoek bijvoorbeeld dat omwonenden van windmolenparken geluidshinder ervaren", zegt Arthur van Iersel, adviseur bij de GGD. "Daar moet het Rijk rekening mee houden." Ook geeft hij het geluid van warmtepompen als voorbeeld. 
Zie bron: NOS zie ook: Volkskrant
De GGD maakt zich zorgen over de gezondheidsrisico’s van klimaatmaatregelen van het kabinet, zoals windmolens en de warmtepomp. Maar hoe terecht zijn die zorgen? Zie NRC
Zie ook Geluidsaspecten van Warmtepompen

DOESLIEF

06 maart 2019

Zo'n 40 jaar geleden introduceerde de NSG de slogan:

LATEN WE ZACHT ZIJN VOOR ELKAAR

De Sire-campagne #DOESLIEF spreekt mensen nu aan op onaardig gedrag.   
Zie bron: adformatie

 

Archief

GELUID IN HET NIEUWS

Lagere snelheid scheepvaartverkeer

Beter voor vissen, milieu en gezondheid... Verder >

Ridderkerk betaalt scherm langs rijksweg

RWS: grenswaarden niet overschreden... Verder >

Label geluidproductie banden

Nieuw beter zichtbaar EU label... Verder >

Elektrisch brommen populair

BOVAG stimuleert... Verder >

100 km voor milieu

Stikstof is nu leidend... Verder >

geluidnieuws_logo

CONGRES AGENDA

Themabijeenkomst: Luchtvaart en Geluid
27 juni 2019

Rondom de luchtvaart is het nodige aan de gang wat betreft de milieu- en klimaat aspecten. Zo is het rijk voornemens om het luchtruim te herzien, komt er een nieuwe luchtvaartnota, wil vliegveld Schiphol uitbreiden en is het de bedoeling om een extra vliegveld te openen in Lelystad. Al met al is er dus het nodige te doen en is de luchtvaart behoorlijk in beweging... Verder >

Nationale Geluidshinderdag 2019
02 april 2019

Geluid van bedrijven... Verder >

Geluid en gezondheid
21 februari 2019

Geluid en Gezondheid - Geluidshinder gaat niet alleen over decibellen De opmaat naar een “Gezond Geluidsakkoord"... Verder >