Contact

Muziek in de bus

Artikel

Radio in de Bus  

In ons NSG Nieuws spraken we onze verbazing uit dat de vervoersmaatschappij Hermes, die het openbaar busvervoer in Zuidoost-Nederland verzorgt, een radio laat schallen in hun stads- en streekbussen. Inmiddels weten we waarom de radio aan staat: de buspassagier wil het. Wij ontvingen een onderzoek met een enquête. Daarin geven de ondervraagde buspassagiers een gemiddeld rapportcijfer van bijna zeven op de schaal van tien. Sky-radio stond aan in de bus. Hermes trekt hieruit de conclusie dat ze op de goede weg zitten. Maar is dat wel zo? Want uit diezelfde cijfers blijkt ook dat 10 % de muziek afwijst en dat 17 % geen oordeel heeft. Dat is ruim een kwart van de buspassagiers.

En wat het rapportcijfer betreft: 5 % komt met een cijfer niet hoger dan een twee. Dat betekent dat 1 op de 20 mensen zich ronduit zit te ergeren aan de muziek. Hoezo, klantvriendelijkheid, zoals Hermes in de begeleidende brief bij het rapportje laat weten? De radio uitzetten is een kleine moeite om de klantvriendelijkheid te bevorderen. Een dergelijk verzoek is bij Hermes aan dovemansoren besteed, zo is ons gebleken. Alleen de enkeling die met een medische verklaring komt dat hij of zij extra gevoelig is voor geluid (hyperacusis) kan een pasje aanvragen. Door het pasje te tonen, zal de chauffeur de radio moeten uitzetten. Een vriendelijk verzoek volstaat niet. De 'gewone' buspassagier kan naar zijn rust fluiten. Getuigt dit niet van een ongehoorde domheid? 

Na een eerste protest reageren de reizigersorganisatie Rover en de organisatie  KAN naar aanleiding van de enquête-uitslagen dat zij het besluit van Hermes kunnen billijken. Kennelijk hebben zij niet in de gaten dat je bij zo’n enquête moet letten op heel andere cijfers. De vele mensen die de radio afwijzen, moeten toch de doorslag geven, niet een gemiddeld cijfer.  

Passagiers die van muziek houden, komen tegenwoordig gemakkelijk aan hun trekken met hun eigen MP3-speler of I-pod, waarmee ze niemand lastig vallen zolang die niet te luid staat. Maar zo’n muziekminnende passagier heeft dan wel last van de radio in de bus; zijn muziek wordt verstoord door de muziek die de buschauffeur zo graag wil horen, waarvan hij van zijn  baas heeft gehoord dat de passagier dat fijn moet vinden. Een verstandige buschauffeur zet daarom de radio niet aan. 

Nagenoeg iedereen onderschrijft de mening dat je jouw muziek niet aan een ander moet opdringen. Allen kijken vreemd op als een weinig gevoelig persoon zijn radio aanzet in de openbare ruimte. Hermes vindt het de normaalste zaak van de wereld om hun klanten te trakteren op ongevraagde muziek. Is het naïviteit of gebrek aan beschaving?