Contact

Geluidskaarten en actieplannen

Geluidskaarten en actieplannen
Nieuwe NSG-brochure hulpmiddel bij inspraak
Delft, 5 oktober 2005
In opdracht van het ministerie van VROM stelde de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) een publieksbrochure samen over de consequenties van de EU-richtlijn Omgevingslawaai. De brochure is primair bedoeld als hulpmiddel voor burgers die betrokken (willen) worden bij de totstandkoming van actieplannen en het onderliggende geluidbeleid. Met de nieuwe NSG-uitgave wordt beoogd bedoelde burgers betere gesprekspartners te maken voor de betreffende overheden. Daarnaast wil de NSG anderen stimuleren gebruik te maken van de mogelijkheden die de opstelling van actieplannen hen biedt om invloed uit te oefenen op de geluidssituatie in hun woon- en recreatieomgeving.

Op 18 juli 2004 werden de regels van de EU-richtlijn Omgevingslawaai in de Nederlandse wetgeving vastgelegd en van kracht. Daardoor zijn bepaalde overheidsinstanties, waaronder gemeenten, verplicht geluidsbelastingkaarten en actieplannen te maken en daarover met burgers te communiceren. Een geluidsbelastingkaart (kortweg geluidskaart) laat de actuele geluidsbelasting zien in een gemeente of bij een belangrijke geluidsbron. In een actieplan staan de maatregelen beschreven om de geluidsbelasting te beperken. Bij het opstellen van zo’n actieplan moeten de burgers betrokken worden, op zijn minst via inspraak.

Doelgroepen
Vind je als burger dat in je woonomgeving iets aan de geluidsoverlast moet gebeuren? Heb je last van geluid van een weg, spoorweg of Schiphol? Wil je een natuurgebied beschermen tegen te veel geluid of vind je dat er meer ruimte moet komen voor stilterecreatie? Bij de totstandkoming van actieplannen kunnen burgers hun wensen naar voren brengen en gebruikmaken van de inspraak-mogelijkheden. Hoe men dat kan doen, leest men in de nieuwste NSG-brochure. Deze is geschre-ven voor individuele burgers en (lokale) organisaties, zoals milieugroepen, natuurbeschermers, bewonersgroepen en actiegroepen. Daarnaast is de informatie ook geschikt voor beroepsmatig geïnteresseerden, waaronder woningverhuurders, bedrijven, GGD’s en adviesbureaus.

Rol NSG
De NSG wil een actieve rol spelen als bemiddelaar tussen burgers en overheden. Daarom ook gaat zij burgers stimuleren invloed uit te oefenen op de geluidssituatie in hun omgeving. Onderdeel daarvan is de nieuwe publieksbrochure die burgers voorbereidt op hun rol als gesprekspartner van de overheid.

Waar en wanneer?
Niet voor elke situatie hoeven geluidskaarten en actieplannen te worden gemaakt. Op de website van het ministerie van VROM (www.minvrom.nl en zoek geluidsbelastingkaarten) vindt men een lijst van alle (spoor)weggedeelten waarvoor geluidskaarten en actieplannen moeten worden opge-steld. Voorts moeten ruim 60 gemeenten voor hun gehele grondgebied kaarten en plannen maken. In de brochure is aangegeven welke overheden geluidskaarten en actieplannen moeten maken, voor welke soorten geluidsbronnen en op welk moment. Daaruit kan men afleiden of dat ook in zijn/haar situatie gaat gebeuren en welke tijdstippen dan van belang zijn als men gebruik wil maken van de inspraak.

 


Noot voor de redactie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met ons op info@nsg.nl