Contact

Cases piekgeluid


Cases over piekgeluid bij laden en lossen

Grote supermarkt in woonwijk

Uitgangssituatie
De firma 'Lekker en Laag' heeft midden in een Tilburgse woonwijk een grote, drukbezochte supermarkt met grote omzet en een eigen (overdekt) parkeerterrein. De winkel is - m.u.v. zondag - dagelijks geopend van 8.00 - 22.00 uur. Het bedrijfsterrein wordt aan vier zijden omgeven door woningen. Aan twee zijden bevindt zich een straat tussen bedrijfsterrein en woningen, aan de beide andere zijden grenzen de tuinen van de omwonenden aan het bedrijfsterrein.
Het laden en lossen vindt plaats op het midden van het bedrijfsterrein, op minimaal 35 m van de woningen. De laad- en losactiviteiten (met 5 à 6 vrachtwagen per dag) vinden uitsluitend plaats na 22.00 uur tot ca. 01.00 uur. Dit omdat het bedrijf geen magazijn heeft, het parkeerterrein tijdens winkeltijden gebruikt wordt door het winkelend publiek en de openbare weg te druk is om vrachtwagens te parkeren en te laden en lossen.

Aanpak
Omwonenden, die aan drie verschillende zijden van het bedrijfsterrein wonen, klagen bij het klachtenmeldpunt van de gemeente Tilburg over geluidsoverlast van de dagelijks terugkerende laad- en losactiviteiten in de avond en het begin van de nacht; hydrauliek van laadkleppen, gooien met pallets, rolcontainers. Naar aanleiding van de klachten worden geluidsmetingen uitgevoerd. Daarbij worden overschrijdingen geconstateerd van de geldende piekgeluidsvoorschriften met meer dan 20 dB. De gemeente Tilburg verlangt daarom binnen drie maanden een plan van aanpak waarin staat hoe de geluidsproblematiek zal worden aangepakt. Dit blijft echter uit. Bij navraag blijkt de supermarkt inmiddels van eigenaar te zijn veranderd. Die blijkt niet op de hoogte van de geluidsproblematiek en de gemeentelijke eis inzake een plan van aanpak. Toegezegd wordt om bij een voorgenomen verbouwing zodanige voorzieningen te treffen dat de geluidsproblemen worden opgelost. De aangekondigde verbouwing en ook tijdelijke voorzieningen om de geluidsoverlast te beperken blijven echter uit. Daarom wordt de nieuwe eigenaar middels een dwangsombeschikking onder druk gezet om over te gaan tot het treffen van de nodige maatregelen.

Nieuwe situatie
Inning van een dwangsom blijkt niet nodig. Op het bedrijfsterrein wordt een gedeelte van de parkeergarage omgebouwd tot magazijn waar vrachtwagens in kunnen rijden. Hierdoor wordt enerzijds de mogelijkheid gecreëerd om ook overdag vrachtwagens te laden en lossen en anderzijds deze activiteiten binnen te laten plaatsvinden. Voor het (interne) transport met rolcontainers van het (vrijstaande) magazijn naar de winkel - wat i.h.a. pas na winkelsluiting plaatsvindt, vanaf ca. 21.30 - 23.00 uur - wordt een asfaltstrook aangelegd.
Met de leveranciers wordt afgesproken dat alleen nog overdag bevoorraad wordt.

Resultaat
Omdat in de geschetste nieuwe situatie alleen nog sprake is van overdag laden en lossen wordt voldaan aan de geldende piekgeluidvoorschriften in de AMvB Detailhandel en ambachtsbedrijven milieubeheer. In de nieuwe situatie zijn (nog) geen klachten ontvangen over geluidsoverlast van laden en lossen bij onderhavige bedrijf.

Meer informatie
mw. B. de Cort, gemeente Tilburg, tel. (013) 464 71 18 en e-mail bianca.de.cort@tilburg.nl


Supermarkt in winkelcentrum

Uitgangssituatie
In een Tilburgs woon-/winkelcentrum bevindt zich een supermarkt van de firma 'Lekker en Laag'. Boven deze supermarkt zijn een aantal woonlagen gesitueerd. De winkel is - m.u.v. zondag - dagelijks geopend van 09.00 tot 21.00 uur.
Bevoorrading van de supermarkt vindt vooral 's avonds plaats na sluitingstijd tot in het begin van de nacht. Enkele keren zijn zelfs klachten ontvangen over geluidsoverlast tot laat in de nacht. Het laden en lossen gebeurt op de openbare weg, direct voor de boven de supermarkt gelegen woningen.

Aanpak
Bij de gemeente Tilburg zijn door omwonenden klachten geuit over geluidsoverlast vanwege de laad- en losactiviteiten t.b.v. de supermarkt. Na gesprekken met de afdeling Handhaving en Gebiedsteam besluit de eigenaar (organisatorische) maatregelen te treffen waardoor mogelijke klachten en/of overtredingen worden voorkomen. Dit mede gelet op de ervaringen bij een andere vestiging van dezelfde firma (zie casus 'Grote supermarkt in woonwijk'). De eigenaar van de supermarkt herziet de contracten met zijn toeleveranciers zodat bevoorrading nog uitsluitend overdag plaatsvindt.

Resultaat
Omdat in de nieuwe situatie alleen nog sprake is van overdag laden en lossen wordt voldaan aan de geldende piekgeluidvoorschriften in de AMvB Detailhandel en ambachtsbedrijven milieubeheer. In de nieuwe situatie zijn (nog) geen klachten ontvangen over geluidsoverlast van laden en lossen bij de onderhavige supermarkt.

Meer informatie
mw. B. de Cort, gemeente Tilburg, tel. (013) 464 71 18 en e-mail bianca.de.cort@tilburg.nl


Tuincentrum aan rand woonwijk

Uitgangssituatie
Het bedrijf Intratuin in Barneveld krijgt in dezelfde plaats de mogelijkheid om aan de rand van een in ontwikkeling zijnde nieuwe woonwijk een nieuwe vestiging te bouwen. Juist omdat het hier gaat om een nieuwe situatie wil de bedrijfsleiding o.a. de nodige maatregelen treffen zodat visuele en geluidshinder voor de toekomstige bewoners (ook hun potentiële klanten) worden vermeden. De gemeente denkt mee over de inrichting van en bouw op het nieuwe bedrijfsterrein en verleent medewerking door het verstrekken van de benodigde vergunningen.
In overleg met de gemeente wordt uiteindelijk gekozen voor een diamantvormige (min of meer driehoekige kavel) aan de buitenrand van een in ontwikkeling zijnde nieuwbouwwijk. Het bedrijfsterrein wordt zodoende begrensd door de toekomstige randweg van Barneveld, een wijkontsluitingsweg van de woonwijk en een woonstraat. Deze krijgt aan een zijde (vrijstaande) woningen; tussen bedrijfsterrein en woonstraat komt een groenstrook. Evenwijdig aan de woonstraat wordt een gebouw gepland dat deels twee verdiepingen hoog is zodat het voor de achterliggende woningen een afschermende functie heeft voor het verkeersgeluid van de randweg. Op het bedrijfsterrein komt aan de voorzijde een parkeerterrein voor het winkelend publiek en aan de achterzijde (parallel aan woonstraat) een verharde strook met keerlus voor de bevoorrading en buitenopslag. Laden en lossen, alsmede intern buitentransport geschiedt derhalve op tenminste 30 m van de woningen.
Na realisatie en openstelling van de nieuwe vestiging komen ca. 20 grote en kleine(re) vrachtwagens per dag bevoorraden; de meeste overdag en slechts enkele 's avonds. Als piekgeluidsbronnen zijn aan te merken manoeuvreren en achteruitrijden van vrachtwagens, (ont)koppelen en gebruik van meeneem- en vorkheftrucks, rolcontainers, hydraulische laadkleppen en opslag buiten van o.a. emballage.

Maatregelen
Aan de achterzijde van het onderhavige pand wordt een overkapte en afgeschermde laad/loskuil met dockleveler en afdichting op de vrachtwagens gerealiseerd. De verharding van het gehele terrein (m.u.v. de parkeervakken voor bezoekers) bestaat uit asfalt. Aan de zijde van de woonwijk is op de terreingrens een 180 m lang en 2,50 m hoge betonnen keerwal met een hellingshoek van 80° geplaatst die nagenoeg de gehele aan- en afvoerroute, alsmede de loslocaties afschermt. Tevens ontrekt de keerwal de buitenopslag aan het zicht van de (toekomstige) bewoners van de woonstraat. Verder worden (ook buiten) stille interne transportmiddelen gebruikt.

Resultaat
Uit een akoestisch onderzoek blijkt dat alle in verband met bevoorrading, laden en lossen en intern transport geproduceerde piekgeluiden ter hoogte van de woningen (ruim) onder de 60 dB(A) blijven. Voor vrachtwagens met (traditionele) transportkoeling is dat echter alleen het geval wanneer deze zich in de laad/loskuil bevinden.
Aanvullend zijn nog suggesties gedaan om de effectiviteit van de voorzieningen te vergroten en anderszins de geluidssituatie te verbeteren:

  • buitenopslag tegen de achtergevel van het pand i.p.v. tegen de keerwal, waardoor transportbewegingen dichter langs de keerwal plaatsvinden (effectievere afscherming transportgeluid);
  • kierdichting (naden tussen prefabelementen) van de keerwal;
  • het aanbrengen van (geluidsabsorberende) houtwolcementplaten aan de binnenzijde van de (akoestisch 'harde') overkapping van de laad/loskuil;
  • voer buitenopslag en laad- en losactiviteiten zoveel mogelijk overdag uit;
  • maak voor nachtelijke laad- en losactiviteiten uitsluitend gebruik van de afgeschermde laad/loskuil;
  • voer op het terrein een maximumsnelheid in van 5 km/u;
  • verplicht chauffeurs het achteruitrijdsignaal op het terrein uit te schakelen;
  • beperk het gebruik van meeneemheftrucks;
  • herstel zo snel mogelijk beschadigingen van de asfaltverharding van het achterterrein en reinig deze regelmatig om mogelijke oneffenheden op te heffen;
  • instrueer de gebruikers van het achterterrein, i.c. personeel en chauffeurs.

Meer informatie
A.P.J. Uljee, Intratuin Barneveld, tel. (0342) 40 50 40 en e-mail t.uljee@barneveld.intratuin.nl


Krantendistributiedepot tussen flats

Uitgangssituatie
In een Amersfoortse woonwijk bevindt zich op de begane grond van een flatgebouw een kantoor van de Telegraaf dat tevens dienst doet als distributiepunt voor het gelijknamige dagblad. Direct boven het kantoor bevinden zich woningen.
Met uitzondering van 's zondags wordt er iedere dag in de vroege ochtenduren per vrachtwagen een partij dagbladen afgeleverd voor Amersfoort en omgeving. Deze worden vervolgens door krantenbezorgers, o.a. per brommer, opgehaald om voor 07.00 uur bij de abonnees bezorgd te worden.
Bedoelde aan- en afvoer en laad- en losactiviteiten vinden plaats op een binnenplein aan de achterzijde van het flatgebouw, waartegenover een tweede flatgebouw is gelegen. Het binnenplein maakt deel uit van de openbare weg.

Aanpak
Bewoners van zowel de meest nabij (boven het kantoor) gelegen woningen als van woningen in de andere flat, die grenst aan het binnenplein, klagen in eerste instantie bij de politie alleen over de geluidsoverlast vanwege het 's ochtends vroeg aan- en afrijden van de vrachtwagen. Daarnaast komen piekgeluiden voor t.g.v. laad- en losactiviteiten, een sorteermachine en aan- en afrijdende brommers van bezorgers.
In een later stadium worden via een contactpersoon schriftelijk klachten ingediend bij de gemeente Amersfoort.
Mede op advies van de politie treedt de gemeente in overleg met het bedrijf. Deze treft maatregelen die ontoereikend zijn; het leggen van rubber matten. Daarop dreigt de gemeente met een dwangsombeschikking te komen en het kantoor te willen sluiten. Gelijktijdig wordt in goed overleg met het bedrijf, (de contactpersoon van) de omwonenden en de afdeling milieu van het Gewest Eemland gewerkt aan een definitieve oplossing: verplaatsing van het distributiepunt.

Resultaat
Opheffing/verplaatsing van het distributiepunt werd gerealiseerd in het kader van een reorganisatie van de Telegraaf.

Meer informatie
K. Vonck, Concernstaf gemeente Amersfoort, tel. (033) 469 42 37 en e-mail k.vonck@amersfoort.nl


Kaasgroothandel nabij woonwijk

Uitgangssituatie
In een Nijmeegse woonwijk bevindt zich op een bedrijfsterrein een opslag van een kaasgroothandel. Het (rechthoekige) perceel waarop zich de opslagplaats bevindt, grenst aan twee zijden aan de achtertuinen van woningen en aan een derde zijde aan een ander perceel op het bedrijfsterrein. De toegang tot het perceel ligt aan een weg waarlangs aan de overliggende zijde woningen zijn gelegen. De aan- en afvoer voor de groothandel geschiedt over deze weg. Per (werk)dag parkeren ca. vier grote(re) vrachtwagens op of langs deze weg om zo mogelijk voor - of anders zo dicht mogelijk bij - een toegangsdeur van het pand bestemd voor de kaasopslag te laden en lossen. Kleinere wagens (busjes) rijden het terrein op om via een zij-ingang te laden en lossen. Het laden- en lossen vindt dus deels plaats op de openbare weg, op een afstand van ca. 30 m van de meest nabij gelegen woningen. Dat geschiedt vanaf ca. 06.00 uur 's ochtends. Het bedrijf heeft een Hinderwetvergunning waarin geluidsvoorschriften zijn opgenomen.

Aanpak
Omwonenden klagen bij de gemeente over geluidsoverlast van aan- en afrijdende en manoeuvrerende vrachtwagens, stationair draaiende motoren van vrachtwagens en hun koelunits, het gebruik van hydraulische laadkleppen, palletwagens en een (diesel)vorkheftruck. Naar aanleiding hiervan wordt een geluidsmeting verricht en overtreding van de geldende geluidsvoorschriften geconstateerd.
Tijdens overleg met de bedrijfsleiding verklaart deze zich bereid maatregelen te treffen: de (diesel)vorkheftruck zal niet meer worden gebruikt, een elektrisch aangedreven palletwagen zal nagenoeg niet meer buiten worden gebruikt en de te laden en lossen grote vrachtwagens worden met hun achterzijde zo dicht mogelijk voor de deur van de kaasopslag gezet.
Toch/opnieuw ontvangt de gemeente klachten van omwonenden. Bij controle blijkt dat het bedrijf zich niet houdt aan de toegezegde maatregelen. Het wordt hierop gewezen, met de waarschuwing dat bij herhaling overgegaan zal worden tot bestuursdwang.
De bedrijfsleiding belooft beterschap en verzoekt haar leveranciers en afnemers medewerking te verlenen aan de naleving van bedoelde maatregelen.
Hierna ontvangt de gemeente opnieuw klachten. Bij (politie)controle blijkt het bedrijf nog steeds niet haar toezeggingen gestand doet. Daarop gaat de gemeente over tot het opleggen van een dwangsombeschikking. Het bedrijf besluit alleen nog tussen 07.00 en 19.00 uur te laden en lossen en schakelt een akoestisch adviesbureau in voor advies.

Resultaat
Het akoestisch onderzoek toont aan dat het bedrijf aan de vergunningvoorschriften inzake geluid kan voldoen wanneer het laden en lossen alleen overdag en onder strikte naleving van de toegezegde laad/losprocedure plaatsvindt. Deze houdt in: vrachtwagens uitsluitend direct voor de toegangsdeur laden en lossen en geen gebruik maken van een dieselvorkheftruck.
Na ruim 1½ jaar wordt de dwangsombeschikking ingetrokken omdat de gemeente in die periode geen klachten van omwonenden ontving en bij tussentijdse controle ook geen overtreding van de geluidsvoorschriften heeft geconstateerd.

Meer informatie
W.T.B. Heinen, gemeente Nijmegen, tel. (024) 329 26 46 en e-mail w.heinen@nijmegen.nl


Grote supermarkt in woonwijk (2)

Uitgangssituatie
Midden in een Tilburgse woonwijk ligt de grote, drukbezochte Jumbo Supermarkt die een forse omzet heeft. De winkel is dagelijks geopend van 8.00 - 20.00 uur. De supermarkt wordt aan andere drie zijden omgeven door wegen waarlangs zich woningen of een woonwijk bevinden. Ook direct boven de supermarkt bevinden zich woningen.
De winkel kan alleen vanaf de openbare weg worden bevoorraad. Het laden en lossen vindt daarom plaats op de openbare weg tussen woningen en supermarkt. De kortste afstand tussen de woningen en de laad- en loslocaties bedraagt 10 à 15 m. Bevoorrading van de supermarkt vindt zowel voor als na sluitingstijd plaats, soms tot ca. 24.00 uur.

Aanpak
Omwonenden in een van beide straten waar geladen en gelost wordt, uiten meermaals klachten bij het klachtenmeldpunt van de gemeente Tilburg over o.a. geluidsoverlast veroorzaakt door de laad- en losactiviteiten; starten en wegrijden van de vrachtwagens, dichtslaan van autoportieren, hydrauliek van laadkleppen, rolcontainers. Naar aanleiding van de klachten wordt door een (oproepbare) medewerker van de afdeling Toezicht herhaaldelijk 's avonds en 's ochtends vroeg gepost. Ook worden geluidsmetingen uitgevoerd en overschrijdingen van de geldende geluidsvoorschriften geconstateerd met meer dan 20 dB. Overleg met de eigenaar en de beheerder van het bedrijf levert weliswaar beloftes op voor 'beterschap', maar leidt niet tot acties gericht op het oplossen van de geluidsproblemen. De gemeente dreigt met een dwangsombeschikking bij hernieuwde overtredingen. Klachten blijven binnenkomen en opnieuw worden overtredingen geconstateerd. Daarop wordt de eigenaar middels een dwangsombeschikking onder druk gezet om over te gaan tot het treffen van de nodige maatregelen. Die zullen vooral moeten worden gezocht in de sfeer van afspraken met de toeleveranciers over het gebruik van 'stil' materieel of uitsluitend beleveren in de periode van 07.00 tot 21.00 (en na 2004 tot 19.00) uur.

Resultaat
Het bedrijf gaat weliswaar in beroep tegen de dwangsombeschikking, maar trekt z'n bezwaarschrift in voordat de Raad van State tot behandeling komt en besluit alsnog er voor zorg te dragen dat de bevoorrading uitsluitend tussen 07.00 tot 21.00 uur plaatsvindt. Gedurende een 'proefperiode' handhaaft de gemeente de dwangsombeschikking als stok achter de deur.

Meer informatie
mw. B. de Cort, gemeente Tilburg, tel. (013) 464 71 18 en e-mail bianca.de.cort@tilburg.nl


Supermarkt in Nieuwegein (1)

De supermarktketen Lidl is één van de bekende prijsvechters met vele filialen in heel Nederland. Deze supermarktketen heeft het vervoer uitbesteed aan beroeps goederenvervoerders.

In oktober 2003 kwam bij de gemeente Nieuwegein een klacht binnen over geluidsoverlast ten gevolge van het lossen van vrachtwagens bij de Lidl. Om te beoordelen of de klacht terecht was ging een medewerker van de gemeente ter plaatse de situatie bekijken. De vrachtwagens werden vanaf 5.00 uur ´s morgens gelost, terwijl rondom de winkel woningen staan. De gemeente kwam tot de conclusie dat de klacht gegrond was en gaf aan dat pas vanaf 7.00 uur ´s morgens gelost mag worden. Ondanks diverse pogingen van de gemeente om het probleem te bespreken met de supermarktketen kwam er geen reactie.

Het geluidsprobleem werd dus niet aangepakt. In januari 2004 besloot de gemeente opnieuw actie te ondernemen. Er werd gemeten welke geluidsniveaus optraden tijdens het bevoorraden. Tijdens de meting werd vastgesteld dat de geluidsvoorschriften volgens de AMvB detailhandel en ambachtsbedrijven ruim werden overtreden. Er werd een maximaal geluidsniveau gemeten van 83 dB(A), terwijl deze niet meer dan 60 dB(A) mag bedragen. Nu duidelijk was vastgesteld dat Lidl in overtreding was, legde de gemeente een dwangsom op. Na overleg met de provincie werd de dwangsom vastgesteld op 1.000 euro per overtreding tot een maximum van 20.000 euro. De sanctie werd goedgekeurd door het college van B&W.

Lidl zag zich naar aanleiding van de dwangsom genoodzaakt actie te ondernemen en heeft alle vervoerders verzocht na 7.00 uur ´s ochtends te lossen. Eventuele boetes zouden direct worden doorberekend, indien aan dit verzoek geen gehoor zou worden gegeven. Toch bleven er klachten binnenkomen over lossen in de vroege ochtend. Op 20 april 2004 heeft de gemeente opnieuw de geluidsniveaus gemeten. Er werd een maximaal geluidsniveau van 69 dB(A) gemeten. De gemeente besloot direct een boete op te leggen van 1.000 euro. De boete werd door Lidl betaald. Deze verhaalde de boete echter op de vervoerder die de geluidsoverlast veroorzaakte. Gelet op de positieve reacties van de omwonenden gaat de gemeente er vanuit dat het geluidsprobleem nu is opgelost.


Supermarkt in Nieuwegein (2)

Ook de Konmar in Nieuwegein kampt met het probleem dat vroege bevoorrading geluidsoverlast veroorzaakt. Om de files voor te zijn en de winkels te voorzien van verse goederen is een vroege bevoorrading echter gewenst.

Om het probleem van geluidsoverlast op te lossen zochten de 'klagers' in eerste instantie contact met de filiaalhouder. Helaas leidde dit niet tot een oplossing. Daarom zochten de omwonenden in april 2004 contact met de gemeente. Deze verzocht de Konmar in dezelfde maand de geluidsoverlast aan te pakken. Deze waarschuwing leidde echter niet tot het gewenste resultaat en de klachten hielden aan. Daarom besloot de gemeente in juni 2004 door middel van metingen vast te stellen welke geluidsniveaus door het bevoorraden worden veroorzaakt.
Tussen 6.00 en 6.30 uur ´s morgens werden metingen uitgevoerd. Hierbij werd een maximaal geluidsniveau van 71 dB(A) geregistreerd. Dit geluidsniveau was 11 dB(A) hoger dan toegestaan. Oorzaak van het probleem waren met name de rolcontainers.

De gemeente heeft Konmar een dwangsom opgelegd en deze vastgesteld op 1000 euro per overtreding tot een maximum van 20.000 euro. Tot op heden zijn er geen meldingen van geluidsoverlast meer binnengekomen bij de gemeente.