image-slider-9
Lawaai is geen leven (campagne-slogan NSG, 1984-1992)
image-slider-9
Lawaai is geen leven (campagne-slogan NSG, 1984-1992)
left
image-slider-8
Het mooiste geluid is stilte (Robert Smythe Hichens, Engels liedjesschrijver 1864-1950)
left
image-slider-7
Geluidshinder moet minder (titel campagne-plan NSG 2001)
right
image-slider-6
Laten we zacht zijn voor elkaar (campagne-slogan NSG, 1977-1984)
right

Muziekspectra horeca

Dreunende muziek cafés hindert buren.

Richtlijn met nieuwe spectra geeft helderheid

Utrecht, 25 maart 2015
Muziek in horecabedrijven bevat vandaag de dag veel lage tonen. Omwonenden klagen steeds vaker over het aanhoudende muziekgedreun dat gemakkelijk hun woningen binnendringt. Vergunningverleners, handhavers en akoestisch adviseurs worstelen met haperende verouderde onderzoeksmethoden. Een nieuwe richtlijn van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) biedt uitkomst. Hij werd gepresenteerd op de Nationale Geluidshinderdag 2015, een jaarlijks terugkerend geluidcongres, deze keer met als thema ‘Horecageluid, tijd voor nieuwe spectra’

Horeca en wonen zijn functies die niet altijd goed samengaan. Waar in veel bestaande en nieuwe horecabedrijven (luide) muziek gewenst is, wil men in woningen juist rust. Omwonenden willen die muziek uiteraard niet voortdurend in huis horen. Daarvoor hanteert de wetgever grenswaarden voor geluid. Het is de taak van de gemeentelijke overheid deze grenswaarden te bewaken. Uiteraard draagt ook de uitbater van een café een zekere verantwoordelijkheid. Door de ontwikkelingen in muziekstijlen en de kwaliteit van geluidsinstallaties worden tegenwoordig vaak meer lage tonen geproduceerd en sluiten de huidige beoordelingscriteria voor muziek niet altijd meer aan op de praktijk. Bewoners rondom horecabedrijven kunnen hinder ervaren van met name de bastonen. Anderzijds worden horecabedrijven soms strenger beoordeeld dan noodzakelijk. De NSG-richtlijn voorziet in de behoefte bij akoestische adviseurs, handhavers en vergunningverleners om muziekgeluid genuanceerder te beoordelen. Hoeveel muziekgeluid in een horecabedrijf gemaakt kan worden zonder dat geluidsvoorschriften worden overschreden is afhankelijk van een aantal factoren. Van belang zijn factoren als hoe goed (of slecht) het betreffende horecapand geïsoleerd is en waar zich woningen bevinden. Daarnaast speelt het karakter van het geluid een grote rol. Lage tonen worden door bouwkundige constructies minder goed tegengehouden dan midden- en hoge tonen. Meer bassen in muziekgeluid kan daarom resulteren in meer overlast voor de omgeving. Om te bepalen hoeveel muziekgeluid in een horeca-inrichting kan worden geproduceerd worden geluidsoverdrachtsmetingen uitgevoerd of wordt een berekening gemaakt met behulp van een rekenmodel. Bij beide methodieken moet een keuze gemaakt worden voor een bepaald muziekgenre: ‘pop’, ‘dance’, ‘house’ en in een enkel geval ‘ultra bas’. Deze genres hebben een kenmerkende verdeling van lage en hoge tonen. Al deze zaken passeerden naast de juridische perikelen op een uitverkocht congres aan een aandachtig publiek, dat volop de gelegenheid te baat nam vragen te stellen.

Richtlijn hier downloaden

GELUID IN HET NIEUWS

Protocol voor bromgeluid

RIVM zoekt oplossing... Verder >

'Geen groei Schiphol'

Dat willen bewoners... Verder >

Schiphol in zee

Enige optie voor omwonenden... Verder >

Grenzen aan opening Airport Lelystad

CDA: niet langer laagvliegen dan 2023... Verder >

Verzet racelawaai Zandvoort

Het platform Rust vreest een miljoenenverlies, een verkeerschaos en geluidsoverlast... Verder >

geluidnieuws_logo

CONGRES AGENDA

Beleving van geluid
19 december 2018

Hoe hiermee om te gaan?... Verder >

Geluid van Windturbines
04 oktober 2018

Geluidshinder is een complex samenspel van factoren... Verder >

Nationale geluidshinderdag 2018
27 maart 2018

Geluid en transformatie, de opgave voor gemeenten!... Verder >