Contact

Handreikingen geluiddempende vloerbedekking

Geluiddempende bedekkingen op vloeren

Handreikingen voor reglementen

Aan bewoners van  appartementsgebouwen worden eisen gesteld aan de geluiddemping van bedekkingen op hun vloeren. Doel ervan is mogelijke hinder door loopgeluid voor de onderbuur te beperken. Om dat te bereiken heeft de Verhuurder of de Vereniging van Eigenaren teksten vastgelegd in reglementen. Met doeltreffende Handreikingen biedt de NSG de helpende hand en worden misverstanden voorkomen.
10 dB-eis
Begin jaren negentig introduceerde de NSG de zogeheten 10 dB-eis en die is inmiddels algemeen bekend. Het hield in dat alleen bedekkingen mogen worden toegepast, die de contactgeluidisolatie met 10 dB verbeteren. De eis was bedoeld voor appartementsgebouwen met de destijds gangbare basisvloer van beton. Toepassing van de 10 dB-eis in woningen met andere draagvloeren dan beton vereist een andere aanpak.
Drie verschillende handreikingen
Onderscheid wordt gemaakt tussen drie basistypen woningen, t.w., met:

A.   Massieve vloeren van beton of steenachtige vloeren in woningen die vanaf 1950 zijn gebouwd
B.    Massieve vloeren voorzien van een verend opgelegde dekvloer, ook wel zwevende dekvloer, in appartementen gebouwd na 2003.
C.    Houten vloeren, al of niet gerenoveerd, veelal woningen gebouwd voor 1950.
       Klik op A., B. of C. om te downloaden

De teksten in de Handreikingen zijn zodanig opgesteld dat een VvE of verhuurder aan de hand van checks eenvoudig kan controleren of de bewoner zich aan de voorschriften voor harde vloerafwerking heeft gehouden. Ook wordt aandacht gegeven aan maatregelen waar een bewoner op moet letten om de buren niet tot last te zijn.
De reden voor de splitsing A., B. en C. is dat VvE’s of verhuurders bij elk appartementencomplex altijd te maken hebben met een van deze basistypen en het daarom niet zinnig is de VvE, verhuurders en bewoners van een appartementencomplex lastig te vallen met informatie die niet op hun situatie van toepassing is.
Oude etagewoningen
Extra aandacht is nodig voor woningen met houten draagvloeren; daar is de geluidisolatie gering, treden de meeste misverstanden op en is de hinder het meest manifest
In veel van deze woningen is dreunend lopen nogal eens een grote ergernis. Maatregelen zoals het verend leggen van laminaat of parket, hebben in dat soort woningen helaas niet het gewenste resultaat. Dat komt omdat de vloerplanken met verend gelegde harde bedekking gaan trillen en dus ook dreunen als er gelopen wordt, zelfs als men sokken draagt. Om dreunen te beperken moet de oude vloer verzwaard worden. En dat kan simpel door platen rechtstreeks op de houten vloer te leggen. Dat blijkt uit onderzoek dat in proefwoningen in Amsterdam heeft uitgevoerd. De resultaten ervan vormen de onderbouwing voor regels die een verhuurder of een vereniging van eigenaren (VvE) in een huishoudelijk reglement kan vastleggen.