Contact

Zwaar of zwevend

Zwaar of zwevend
Zorg voor goed geluidsisolerende vloeren
Delft, 25 november 2004
Bouwers moeten zwaar bouwen of kiezen voor een zwevende dekvloer met een veel betere geluidsisolatie dan de bouwregelgeving voorschrijft. Het toepassen van een zwevende dekvloer waarmee net wordt voldaan aan de huidige geluidsisolatie-eisen is een risicovolle optie. In haar nieuwsbrief van december besteedt de NSG daar uitgebreid aandacht aan.

De kans op ernstige hinder door loopgeluiden is bij harde vloerbedekkingen groot. Dat komt omdat in de meeste flats en appartementen de geluidsisolatie van de woningscheidende vloer te gering is. De wetgever heeft dat onderkend en in het Bouwbesluit 2003 de eis voor contactgeluidsisolatie met 5 dB verhoogd. De bouwer heeft twee mogelijkheden om aan deze zwaardere eis te voldoen: zwaardere vloeren of zwevende dekvloeren toepassen. Zwevende dekvloeren zijn echter riskant omdat zij grote zorgvuldigheid verlangen bij de bouw. Bovendien kunnen bewoners bij het leggen van harde vloerbedekking de contactgeluidsisolatie nauwelijks meer verbeteren, omdat geluidsdempende ondervloerproducten veel minder effectief zijn op zwevende dekvloeren. Op een bouwkundig zwevende dekvloer kan verend gelegde harde vloerbedekking, zoals parket, laminaat of plavuizen, vervelende resonanties opwekken. Hierdoor wordt de geluidsisolatie verslechterd. Geluidsdempende ondervloerproducten zijn namelijk getest op enkelvoudige betonvloeren. Als de bouwer echter zorgt voor een zwevende dekvloer met een zeer goede geluidsisolatie hoeft de woonconsument in het geheel niet meer te letten op de geluidswering van zijn harde vloerbedekking.

Misverstanden
Verhuurders van woningen en verenigingen van eigenaren hebben veelal in een huishoudelijk reglement geluidseisen vastgelegd waaraan een bewoner is gebonden als die een harde vloerbedekking legt. Meestal verlangt men een verbetering van de contactgeluidsisolatie van 10 dB. Daarover bestaan veel misverstanden. Leveranciers maken gebruik van de verwarring en prijzen soms hun producten aan met onjuiste informatie. Woonconsumenten kunnen daarvan de dupe worden wanneer er klachten komen van hun onderburen. Indien niet kan worden aangetoond dat aan de eisen is voldaan, moet de harde vloerbedekking eruit. In de nieuwsbrief van de NSG wordt een en ander haarfijn uit de doeken gedaan.