Contact

NSG richtlijn - beoordeling burenlawaai

Ongeveer een half miljoen Nederlanders ondervinden zodanig hinder van hun buren of omwonenden dat hun dagelijks leven ernstig wordt verstoord. Om dat te kunnen aanpakken, is op 1 juli 2017 de ‘Wet aanpak woonoverlast’ in werking getreden.

Volgens artikel 151d van de Gemeentewet krijgt de burgemeester een bevoegdheid om een gedragsaanwijzing te geven aan de hinderveroorzaker. Deze last onder bestuursdwang kan worden opgelegd aan zowel een huurder als een eigenaar/bewoner van een woning.

Met een bevoegdheid van een gedragswijziging en een tijdelijke uithuisplaatsing van de overlastbezorger hoopt de wetgever de burgemeester genuanceerdere instrumenten te verschaffen die het mogelijk maken om overlast in een eerder stadium dan voorheen aan te pakken.

Een gedragsaanwijzing kan inhouden dat een gebruiker of een in-gebruik-gever van een woning overlastgevende handelingen moet staken dan wel juist actie dient te ondernemen om overlast te beëindigen. Bij niet-naleving van de gedragsaanwijzing verbeurt de overlastgever een dwangsom, of gaat de burgemeester zelf over tot het uitvoeren van feitelijke handelingen ten einde de overlast te stoppen.

Welke gedragsaanwijzingen de burgemeester kan geven, hangt af van wat de gemeenteraad in een verordening heeft vastgesteld. Die heeft de verstrekkende bevoegdheid gekregen om via de burgemeester diep in de persoonlijke levenssfeer in te grijpen

De gemeenteraad kan in de desbetreffende verordening regels opstellen over geluidsoverlast vanuit een woning en de bijbehorende buitenruimte (tuin e.d.). Hierbij kan men denken aan het definiëren van wat is geluidshinder, het stellen van geluidsnormen, maximering van het aantal huisdieren alsmede de soort ervan, maximering van het aantal bezoekers per dag, enz. enz.

NSG richtlijn
Om hier handen en voeten aan te geven werkt de NSG aan een richtlijn. Dit doen wij in samenwerking met meerdere organisaties en deskundigen op dit gebied. Onder andere wordt samengewerkt met Geluidconsult (Rein Muchal).

De NSG helpt gemeenten in het advies met een stappenplan, om probleemsituaties goed in kaart te brengen met onder meer geluidsmetingen.

Het concept van deze richtlijn kunt u hier vinden.

Er is al een NSG richtlijn over huisdieren, deze vindt u hier.