Contact

NSG-Studiedag 1998

Bestrijding burenlawaai
Nieuwe kansen voor een effectieve aanpak

Niemand vindt het acceptabel als de radio, stereo of tv van de buren onaangekondigd hard hoorbaar is. Wordt daarentegen aangekondigd dat men een feestje heeft, dan is de acceptatiegraad van harde buurgeluiden veel hoger. Goede geluidsregels zijn bruikbaar voor de regulering van geluidshinderlijk gedrag, zodat het grote aantal gehinderden van burenlawaai kan worden teruggedrongen. Dat bleek tijdens de studiedag die de Nederlandse Stichting Geluidhinder op 19 mei 1998 hield over het thema burenlawaai.

Gedragsnormen
Met een uitgebalanceerd stelsel van gedragsnormen zijn bepaalde vormen van burenlawaai beheersbaar te maken. De normen dienen dan zodanig vastgelegd te worden, dat ze zowel preventief als curatief te gebruiken zijn. Dergelijke normen bestaan momenteel niet. Het gevolg is dat er grote verschillen zijn in de wijze waarop nu politie, woningbouwverenigingen en buren onderling omgaan met hinder door burengeluid.

Ruim tweederde van de huishoudens in Nederland hanteert zelf zeer specifieke normen voor tijdstippen, duur of frequentie van verschillende soorten burengeluid. De normen die men zichzelf oplegt, gelden in het algemeen ook voor de buren. Er blijken echter grote onderlinge verschillen tussen de individuele normen. Zo vinden sommigen het onacceptabel dat ze enig geluid van de buren horen. Anderen vinden het normaal de buren altijd te horen. Geluid van de buren dat zo hard is dat men zijn of haar gedrag moet aanpassen (harder praten of tv harder zetten) wordt nagenoeg nooit geaccepteerd. Een uitzondering hierop is geluid dat van tevoren wordt aangekondigd, zoals bij feestjes of doe-het-zelfactiviteiten.

Geluidsisolatie
Ook betere geluidsisolatie tussen woningen leidt tot minder hinder van buurgeluiden. Deze afname is echter gering, omdat men bij een goede geluidsisolatie kritischer wordt op het horen van de buren. Daarentegen stelt men dan voor het eigen geluidsgedrag soepeler normen. De algemene waardering voor goed geluidsgeïsoleerde woningen is echter desondanks groot. Er is daarom een markt voor dit soort woningen. Woningaanbieders (projectontwikkelaars, makelaars en verhuurders) kunnen sinds kort gebruik maken van een nieuw (gestandaardiseerd) kwalificatiesysteem, opgenomen in de ontwerp-norm NEN 1070. Daarmee kan de geluidskwaliteitsklasse van de woning uniform worden aangegeven. Huurders en kopers kunnen dan makkelijk kiezen voor een woning met een goede geluidsisolatie.


Het verslag van NSG-STUDIEDAG 1998 kunt u hier als pdf-bestand downloaden