Contact

Geluid in het nieuws

Deze rubriek bevat door de NSG geselecteerde opvallende berichten over geluidshinder in de media. Uiteraard kan de NSG niet instaan voor de inhoudelijke juistheid van de berichten.

Archief

Controle nachtvluchten

28 maart 2024

Recreatievliegtuigen en privéjets worden vanaf zondag extra gecontroleerd of ze zich wel aan de afgesproken vliegtijden op Schiphol houden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat vooral controleren of ze ongeoorloofd 's nachts vliegen en zo geluidsoverlast voor omwonenden veroorzaken.
Zie bron: Nu.nl

Vakantiewoningen vogelvrij

28 maart 2024

Het verkeersgeluid is struikelblok voor de transformatie van vakantiehuizen naar woningen aan de Zeegserweg in Schipborg.  Bij de twee recreatiewoningen die het dichtst bij de provinciale weg staan, overstijgt het verkeerslawaai de wettelijke geluidsnormen voor woningen. Daarom kunnen de vakantiehuizen niet zomaar een woonbestemming krijgen. Voor vakantiehuizen gelden geen geluidsregels niet.
Zie bron: RTVDrenthe

Lawaai vliegtuig

28 maart 2024

Waarom produceren vliegtuigen lawaai? Wat is geluid en hoe kan je het beheersen? In een video beantwoordt Marijn Sanders, geluidsexpert aan de Universiteit Twente, dit soort vragen. Hij laat zien hoe het geluid minder kan worden.
Zie: Nu.nl

Moeten motorcrossers hun biezen pakken?

25 maart 2024

In de Utrechtse gemeenteraad zijn vragen gesteld over het circuit Lage Weide.  De motorcrossbaan zorgt voor te veel luchtvervuiling en geluidsoverlast, ook zou de ruimte volgens sommigen beter benut kunnen worden. Moeten motorcrossers hun biezen pakken? Als het aan de Utrechtse fractie van GroenLinks ligt, verdwijnt de motorcrossbaan namelijk uit Utrecht.
Zie bron: RTVUtrecht

Veel gemeenten tegen nieuwe vliegroute Schiphol

25 maart 2024

Meer dan twee derde van gemeenten in Utrecht en Gelderland wil geen nieuwe aanvliegroute naar Schiphol over hun gebied. 28 procent van de gemeenten vindt het nog te vroeg om stelling in te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).
Zie bron Luchtvaartnieuws

Aanpak lawaai voetbalkooi

25 maart 2024

De gemeenteraad van Oegstgeest heeft een motie aangenomen die de geluidsoverlast van de voetbalkooi in de Spaargarenstraat moet aanpakken. De kooi ligt tussen twee woningen ingeklemd en veroorzaakt voor direct omwonenden veel hinder. Kinderen uit de buurt halen juist veel plezier uit de kooi.
Zie bron: Sleutelstad

Afstandsnormen windmolens

25 maart 2024

De VVD-fractie van Overijssel heeft aan de gedeputeerde schriftelijke vragen gesteld over de toepassing van afstands- en geluidsnormeringen voor het in gebruik nemen van windturbines.
Zie bron: TwenteFM

Omwonenden Schiphol halen hun recht.

21 maart 2024

De staat heeft de belangen van omwonenden van Schiphol niet genoeg meegenomen in de besluiten rond het vliegverkeer op de luchthaven. Dat heeft de rechter beslist in een bodemprocedure over de geluidshinder rond de luchthaven, die werd aangespannen door een aantal omwonenden. De staat handelt daarmee volgens de rechter onrechtmatig en moet binnen een jaar gaan handhaven op basis van het Luchthavenverkeerbesluit. Ook moet de staat ervoor zorgen dat bewoners makkelijker aan de bel kunnen trekken als zij grote geluidshinder ervaren.
Zie bronnen; NOS en BNR

Ziek door windmolens

21 maart 2024

Het zorginstituut Nivel betoogt dat 'ziekte door windmolens' meevalt. Een groep huisartsen is het daar niet mee eens en zien veel patiënten met angst, depressie en stress in hun praktijk. Ze pleiten dat het voor artsen makkelijker wordt om gezondheidsproblemen door windturbines te registeren.
Zie bron: EenVandaag

Zorgen over uitbreiding militaire oefenterreinen

14 maart 2024

Zo'n 2200 burgers en bedrijven hebben gereageerd op de plannen van Defensie om het aantal militaire locaties uit te breiden. Dat schrijft staatssecretaris Van der Maat aan de Tweede Kamer. In de betrokken gemeenten  zijn o.a. zorgen over geluidsoverlast door meer vliegbewegingen en oefeningen met explosies.
Zie bron: NOS

Platform metingen weglawaai

12 maart 2024

Eén van de voornaamste zorgen in het beheer van de openbare ruimte is het beheersen van geluidsoverlast veroorzaakt door wegverkeer. Het meten van geluidsniveaus speelt hierbij een centrale rol. Om de verschillende meetsystemen die deze geluidniveaus geautomatiseerd kunnen meten te controleren, organiseert het CROW Platform Wegmetingen tweejaarlijks een ringonderzoek. In 2025 vindt het volgende ringonderzoek geluidsmetingen plaats. Wil je de certificering voor jouw organisatie in gang zetten?
Zie dan bron: Crow

Pleidooi vliegbelasting

12 maart 2024

De maatschappelijke kosten van vliegen - van geluidsoverlast tot klimaatschade - worden nauwelijks doorberekend in de ticketprijzen. De Nederlandse overheid houdt de luchtvaart grotendeels belastingvrij. Natuurbeschermingsorganisatie Natuur & Milieu pleit voor een afstandsafhankelijke vliegbelasting.
Zie bron: nu.nl

'Zonneroute' langs A73

04 maart 2024

Krijgen we geluidsoverlast? Langs de A37 bij Hoogeveen komt een zonnewand van 6,5 meter hoog. Die loopt straks vanaf het viaduct Alteveer richting Hoogeveen-Oost. "Wij merken nu al dat als er bomen gekapt worden, er meer geluid is van de snelweg", liet een Hoogevener weten die vlakbij de plek woont waar de wand moet komen te staan. "Wordt het dan niet erger als de muur zo hoog wordt?" De projectleider liet weten dat er een bolling in de gehele zonnewand komt. Die gaat zorgen dat het geluid terugkaatst naar de weg en werkt daardoor dempend.
Zie bron: RTVDrenthe

Krimp Schiphol en KLM

04 maart 2024

Schiphol hield rapport over krimp tegen onder druk van KLM Schiphol heeft een rapport over de krimp van de luchthaven niet naar buiten gebracht, onder druk van KLM. Dat meldt de Volkskrant, die het onderzoeksrapport heeft ingezien. Daarin zou naar voren komen dat een hogere vliegtaks voor verre vluchten, ook voor transferreizigers, "een veel beter" alternatief is. Maar dat zou ingaan tegen het verdienmodel van KLM.
Zie bron: NOS.nl

Walstroom haven Rotterdam

04 maart 2024

Containerterminal Rotterdam World Gateway (RWG) heeft besloten om de gehele kade voor alle schepen te gaan voorzien van walstroom. De terminal van RWG is al volledig geautomatiseerd en CO₂-neutraal. Door de aanleg van de walstroomvoorziening zullen ook de schepen aan de kade geen fijnstof, stikstof en CO₂ meer uitstoten. Daarnaast zorgt de voorziening voor een vermindering van geluid.
Zie bron: Maritimetechnology