Contact

Gratis adviesdag geluidshinder

Persbericht
International Noise Awareness Day 2017
Gratis adviesdag bestrijding lawaai

Op woensdag 26 april 2017 wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de gevaren van (on)gewenst lawaai. Die dag geeft de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) samen met het Nederlands Akoestisch Genootschap (NAG) gratis advies aan eenieder die op zoek is naar oplossingen voor zijn of haar geluidsprobleem.
De NSG beschikt over een jarenlange ervaring en heeft veel kennis op het gebied van geluid, geluidshinder en de beheersing daarvan. De stichting maakt het publiek en de politiek bewust van de negatieve gevolgen van geluidsoverlast. Dagelijks beantwoordt de NSG vragen over uiteenlopende vormen van lawaai, zoals burengeluid, geluidsoverlast door recreatieve activiteiten of verkeerslawaai. Het zijn veelvoorkomende ergernissen waarop de NSG een deskundig advies kan uitbrengen. Het NAG beschikt over 500 geluidsexperts uit de industrie, van universiteiten en researchinstituten. Het doel van het NAG is het stimuleren van de ontwikkeling van akoestische technieken en het stimuleren van de wetenschap hieromtrent.

Op International Noise Awareness Day 2017 zijn de medewerkers en vrijwilligers van NSG en NAG telefonisch bereikbaar op 015 301 02 35. Ook via email (info@nsg.nl), Facebook en Twitter kunnen vragen worden gesteld. Informatie en advies worden op die dag zonder kosten verstrekt. De vragen kunnen gaan over:
• Oude etage-woningen met houten draagvloeren en bonkende loopgeluiden
• Geluidsreductie en geluidsisolatie in en om huis
• Het café dat ieder weekend tot laat in de nacht hard muziekgeluid laat horen
• Geluidsoverlast door wegverkeer
• Evenementen en luide muziek met zware basdreun
• Feesten en partijen van de plaatselijke sportclub of het buurthuis
• Geluiddempende ondervloeren
• Geluidsschermen in de eigen tuin
• Hoe het geluid van muziekinstrumenten (vaak piano en percussie) kan worden verminderd
• Welke rechten burgers hebben op een rustige buurt
• Aan welke geluidregels bedrijven en industrie moeten voldoen

Dag van de Stilte
Ook start op de Noise Awareness Day de campagne Oog, oor en hart voor stiltegebieden. Diverse Vlaamse en Nederlandse organisaties werken het komende half jaar samen om aandacht te vragen voor rust en stilte in de natuur en in de stad:
- Wat zijn stiltegebieden?
- Waar liggen ze?
- Hoe kun je ze herkennen?
- Wat kan en mag er niet?
- Waarom zijn ze belangrijk?
- Wat zijn de positieve effecten van stiltebeleving?
Op de laatste zondag van oktober, dit jaar op 29 oktober, vindt de Dag van de Stilte plaats. Deze keer wordt extra aandacht gegeven aan stiltegebieden. Zie voor meer info www.dagvandestilte.nl en de bij dit bericht gevoegde bijlage.


Noot voor de redactie: Voor vragen en meer info kunt u terecht bij: Erik Roelofsen en/of Jan Kramer via info@nsg.nl

 


Extra info bij persbericht Noise Awareness Day

Stiltegebiedencampagne:
Oog, oor en hart voor stilte(gebieden)
Oproep om stilteactiviteiten te organiseren
voor de Dag van de Stilte, 29 oktober 2017

Dag van de Stilte
De Dag van de Stilte vindt dit jaar op 29 oktober plaats. Er wordt dan in Nederland en Vlaanderen op allerlei manieren aandacht gevraagd voor het grote belang van stiltebeleving; voor individuen, in werksituaties, in onze samenleving. Het gaat over stilte in de buitenwereld en innerlijke rust en stilte. Dit jaar is er extra aandacht voor stiltegebieden, de stitegebiedencampagne Oog, oor en hart voor stilte(gebieden). Die bestaat uit diverse onderdelen:

Stilteactiviteit organiseren
Vanaf de Noise Awareness Day wordt iedereen in Vlaanderen en Nederland uitgenodigd om voor de Dag van de Stilte stilteactiviteiten te organiseren; Individuen, organisaties, maar ook gemeentelijke- of provinciale-, rijksoverheden. Er zijn vele soorten stilteactiviteiten mogelijk.
Binnen- en buitenactiviteiten. Organisatoren kunnen zich aanmelden op de websites: voor Nederland. www.dagvandestilte.nl voor Vlaanderen www.waerbeke.be

Reizende stiltegebieden tentoonstelling
In het Groene Hart – het gebied tussen de grote steden Utrecht, Amsterdam en Rotterdam – start 18 mei een reizende tentoonstelling over stiltegebieden, georganiseerd door Stichting het Groene Hart. De tentoonstelling zal in verschillende gemeentehuizen en bibliotheken gemiddeld zes weken te zien zijn.

Website en app
Er wordt gewerkt aan een stiltegebieden website: www.stiltegebieden.eu
en aan een gratis te downloaden app, MoSart app, waarop geluidsmeting en ervaringen in een stiltegebied geregistreerd kunnen worden die daarna in kaart worden gebracht.

Samenwerkende organisaties:
Dag van de Stilte, www.dagvandestilte.nl Stichting Stilte Ned.werk www.stiltened.werk.nl , Nederlandse Stichting voor Geluidshinder, www.nsg.nl, Waerbeke, www.waerbeke.be, Stichting het Groene Hart, www.hetgroenehart.nl.

Bovengenoemde organisaties houden zich ieder op hun eigen manier met leefkwaliteit, stilte en rust thema’s bezig. Waarschijnlijk gaan nog een aantal natuurbehoud, - beheer en - educatieorganisaties meedoen met de stiltegebiedencampagne.

De Randstedelijke Rekenkamer leverde met haar onderzoek over stiltegebiedenbeleid ook een belangrijke bijdrage. http://www.stiltegebiedeninderandstad.nl

contact voor Nederland: info@nsg.nl en info@stiltenedwerk.nl